Peste 1.250 de kilograme de carne au fost puse sub sechestru de Directia Sanitar-Venerinara Satu Mare, dupa ce un macelar se pare ca ar fi amestecat in carnea pentru preparatele produse si o carcasa de porc fara aviz. In prezent, 86 de persoane sunt suspectate de trichineloza. Carnea era adusa de la un abator din Baia Mare, insa, din cercetarile facute, s-a stabilit ca nu de aici ar fi provenit problemele, acestea fiind provocate chiar de un angajat al unei firme satmarene.
Cazul a iesit la iveala in 2 iunie, cand trei persoane au fost internate la sectia de Boli infecto-contagioase a Spitalului Judetean Satu Mare, fiind suspectate de infestare cu Trichinella Spiralis. Ancheta epidemiologica a scos la iveala si posibila sursa de imbolnavire: societatea comerciala Agrofoieni SA din comuna satmareana Foieni, de unde bolnavii au spus ca au cumparat carnati de casa afumati si carne tocata.
Cercetarile efectuate au evidentiat faptul ca porcii din care s-au facut preparatele erau sacrificati la un abator din Baia Mare, dar in urma controalelor sanitar-veterinare desfasurate in Maramures nu s-au gasit probleme. Ancheta a fost continuata, iar directorul Directiei Sanitar-Veterinare Satu Mare, dr. Corneliu Ceica, a presupus ca imbolnavirile puteau fi cauzate de introducerea in procesul de fabricatie a unei carcase de porc nemarcate. Se crede ca unul dintre cei doi macelari ai societatii din Foieni, Cz. N., ar fi fost cel care introducea in procesul de productie carne neverificata. Barbatul este suspect si el de trichineloza.
Prefectul judetului Satu Mare, Radu Bud, a solicitat institututilor abilitate sa continue verificarile, inclusiv depunerea unui denunt penal impotriva celui considerat vinovat, pentru depistarea altor cazuri dar mai ales a cauzei care a generat aceste imbolnaviri.
Sursa: Vasile Dale
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult