La o lună de la începutul războiului în Ucraina și la câteva ore după Rugăciunea de Consfințire a omenirii, în special a Rusiei și Ucrainei, la Inima Neprihănită a Mariei, papa Francisc a făcut astăzi un nou apel la încetarea conflictelor, la pace și dialog. Pontiful a atras atenția asupra sălbăticiei războiului, care distruge nu doar prezentul, ci și viitorul unei țări.
Papa Francisc: ”Dragi frați și surori, a trecut mai mult de o lună de când a început invadarea Ucrainei, de la începutul acestui război nemilos și fără sens care, ca orice război, reprezintă o înfrângere pentru toți, pentru noi toți. Este necesar a respinge războiul, loc de moarte în care tații și mamele își îngroapă fiii, unde oamenii îi ucid pe frații lor fără a-i vedea măcar, unde cei puternici decid și cei săraci mor.
Războiul nu devastează doar prezentul, ci și viitorul unei societăți. Am citit că, de la începutul agresiunii asupra Ucrainei, un copil din doi a fost evacuat din țară. Aceasta înseamnă a distruge viitorul, a provoca traume dramatice în cei mai mici și nevinovați dintre noi. Iată sălbăticia războiului, act barbar și sacrileg!
Războiul nu poate să fie ceva inevitabil, nu trebuie să ne obișnuim cu războiul! Trebuie, în schimb, să convertim indignarea de astăzi în angajamentul de mâine. Căci, dacă din această situație vom ieși ca înainte, vom fi într-un anume fel cu toții vinovați. În fața pericolului de a se autodistruge, umanitatea trebuie să înțeleagă că a sosit momentul de a aboli războiul, de a-l șterge din istoria omului mai înainte ca războiul să șteargă omul din istorie.
Mă rog pentru ca fiecare responsabil politic să se gândească la acest lucru, să se angajeze în acest sens. Și, uitându-se la martirizata Ucraina, să înțeleagă că fiecare zi de război înrăutățește situația pentru toți. De aceea, îmi reînnoiesc apelul: ajunge, să ne oprim, să tacă armele, să se negocieze la modul serios pentru pace! Să ne rugăm în continuare, fără încetare, Reginei păcii, căreia i-am consacrat umanitatea, în special Rusia și Ucraina, cu o participare mare și intensă, pentru care vă mulțumesc tuturor. Să ne rugăm împreună: Ave Maria…”.