Slovenia a început lucrările de construire a unui nou segment de gard la frontiera de sud cu Croaţia, pe o lungime de 40 de km și înalt de 2,5 metri, destinat să stăvilească numărul în creştere de migranţi ilegali, transmite joi Reuters, potrivit Agerpres.
Conform poliţiei slovene, 7.415 migranţi ilegali au fost depistaţi în primele şapte luni ale anului, în creştere cu 56% faţă de perioada similară din 2018. Guvernul a semnat luna trecută un contract cu firma Legi-SGS din Serbia pentru ridicarea unui gard pe o distanţă de 40 km de-a lungul frontierei cu Croaţia. După finalizarea acestei secţiuni, lungimea totală a gardului va fi de 219 km, acoperind aproape o treime din graniţa sloveno-croată.
Lungimea totală a frontierelor terestre şi maritime ale Sloveniei este de 1.370 km.
‘Gardul va fi ridicat temporar în zonele unde este necesar să prevenim traversările ilegale ale frontierei de stat şi pentru a asigura siguranţa oamenilor şi a proprietăţilor lor’, a declarat Irena Likar, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Interne.
Slovenia a început ridicarea unui gard de frontieră pentru prima dată în timpul crizei refugiaţilor din 2015, când, pe parcursul a şase luni, în jur de 500.000 de migranţi au traversat ţara.
Politica guvernului de la Ljubljana în privinţa migraţiei întâmpină puţină opoziţie în ţară, deşi unele organizaţii ale societăţii civile au protestat împotriva construirii gardului de sârmă.
Majoritatea migranţilor ilegali vin din Pakistan, Algeria, Afganistan, Maroc şi Bangladesh. Doar o mică parte dintre ei cer azil în Slovenia, cei mai mulţi continuându-şi călătoria spre ţările vecine Italia şi Austria.
Începând de luna trecută, poliţiile italiană şi slovenă desfăşoară misiuni comune de patrulare pentru a stopa fluxul de migraţie ilegală.