Potrivit directorului ANM, pentru inceputul lunii iulie sunt prognozate ”precipitatii aproape de normal” pentru aceasta perioada. De la jumatatea lunii iulie, cantitatile de precipitatii se vor diminua, iar temperaturile exterioare vor atinge 40 de grade Celsius, dupa cum informeaza Prefectura Maramures.
”Al doilea val de temperaturi extreme va fi la jumatatea lunii iulie, in intervalul 16 – 22 iulie, cand sunt prognozate temperaturi de 40 grade Celsius”, a precizat Sandu.
El a mai spus ca de la jumatatea lunii iulie, cantitatile de precipitatii se vor diminua si mai mult. Lipsa de precipitatii va caracteriza si lunile august si septembrie, urmand ca situatia sa intre intr-o oarecare normalitate abia in luna octombrie.
Canicula va avea efecte negative asupra culturilor agricole. Potrivit ANM, vestul, centrul, sudul si sud-estul tarii vor fi zonele afectate de seceta, in lunile august si septembrie. ”Vom avea o situatie dificila in lunile august si septembrie din cauza secetei”, a avertizat Ion Sandu.
La sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, premierul Calin Popescu Tariceanu le-a cerut autoritatilor centrale si locale sa ia in calcul ”scenariul cu situatia cea mai dificila” si sa ia masurile pentru a atenua efectele secetei.
Romania nu se confrunta cu o criza de apa din cauza secetei, calculele Ministerului Mediului pentru lunile iulie-august aratand ca nu se impun masuri de restrictie in niciun bazin hidrografic din tara, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu. El a solicitat ca persoanele in varsta sa fie ajutate sa primeasca la domiciliu produsele alimentare necesare, fara a mai fi nevoite sa se deplaseze pe strada la temperaturi ridicate.
Seful Guvernului a mai cerut autoritatilor sa colaboreze cu specialistii ONU pe problemele de desertificare si combatere a secetei, precum si o implicare mai eficienta a angajatilor Crucii Rosii in asistenta populatiei afectate de canicula.
Sursa: Ioana Osan