Cu multă compasiune, majoritatea românilor au așteptat ca președintele Klaus Iohannis, la prima conferință de presă după tragedia de la Piatra Neamț, care a fost prezentată amplu și în presa internațională, să dea dovadă de un strop de empatie. Poate că păstrarea unui moment de reculegere ar fi fost puțin teatrală, dar măcar să fi început prin a spune că a vorbit, că este în legătură cu familiile victimelor, că le încurajează. Despre această dramă a vorbit abia la final. Așa, în trecere. Pe parcurs am aflat, însă, că nici măcar nu-l interesează, că nici măcar nu se obosește să dea zece telefoane, ci își culege informațiile despre aceste familii de la ministrul Nelu Tătaru.
În schimb, în pielea agentului electoral al PNL, Iohannis s-a simțit, ca de fiecare dată, extrem de bine.
Întrebare: Domnule președinte, în 2015 Victor Ponta își dădea demisia din funcția de prim-ministru după tragedia de la Colectiv și spuneați atunci că a fost nevoie să moară oameni ca acest guvern să plece. V-aş întreba în contextul tragediei de la Piatra Neamț dacă dumneavoastră considerați că și guvernul Ludovic Orban trebuie să plece acasă?
Klaus Iohannis: Nu. Guvernul Orban nu trebuie să plece acasă. În primul rând, este un guvern în funcție de nici un an de zile și a gestionat această criză imensă. Doi: sistemul de sănătate a fost adus în această stare și găsită, găsit fără resurse, fără rezerve, de guvernele PSD-iste anterioare. Deci, nu consider că guvernul Orban trebuie să plece acasă, dimpotrivă, guvernul Orban și-a asumat guvernarea într-o perioadă când toți ceilalți au preferat să stea de-o parte și să comenteze. Asta într-o pandemie nu face bine. Iar această tragedie de la Piatra Neamț ne arată încă o dată, ceea ce am spus demult, felul în care PSD-ul a tratat sistemul de sănătate, a dus aproape la falimentul acestui sistem și după alegeri, cu o nouă majoritate, trebuie întregul sistem reformat, trebuie dusă coordonarea actului medical înapoi la Ministerul Sănătății și lucrurile trebuie să fi modernizate, simplificate, îmbunătățite.
În afară de agent electoral, Iohannis se dovedește a fi și un bun agent sanitar. A organizat a treia întâlnire cu specialiștii pentru a pune la cale planul de vaccinare, de parcă el, ca profesor de fizică, ar putea contribui cu ceva la acest plan. Însă, a fost nevoie ca în 17 noiembrie să facă o ședință cu zeci de specialiști pentru a numi un coordonator. „Am avut astăzi ce-a dea treia şedinţă cu autorităţile şi experţii în domeniu pentru pregătirea campaniei de vaccinare anti-COVID-19, în condițiile în care la nivel european avem motive de optimism și se fac progrese evidente privind apariția noilor vaccinuri. România, ca parte a acordurilor europene trebuie să fie pregătită pentru a gestiona corespunzător această campanie și de aceea am convocat la Palatul Cotroceni o nouă întâlnire de lucru pe acest subiect. Vreau să vă transmit că, după elaborarea strategiei de vaccinare anti COVID-19, care va fi făcută publică săptămâna viitoare, autoritățile au început organizarea propriu-zisă în vederea implementării eficiente a acestei strategii. În ședința de astăzi a fost desemnat și un coordonator al campaniei de vaccinare la nivel național în persoana domnului Valeriu Gheorghiță, medic primar de boli infecțioase la Spitalul Militar Central”.
Dar și până coordonatorului i-a suflat misiunea, deoarece tot președintele a anunțat detalii despre cum va fi când va fi. „Vaccinarea se va face etapizat și va începe cu anumite grupe de populație stabilite pe criterii epidemiologice și medicale. Este vorba într-o primă fază de personalul medical, de cei aflați în grupele de risc, dar și de lucrătorii din sectoare esențiale, precum educație, siguranță națională, transporturi, energie, furnizarea de apă și alimente. Au fost deja stabilite măsurile generale pentru organizarea vaccinării, măsuri care țin cont de condițiile specifice de stocare și transport necesare pentru fiecare produs în parte, dar și de aspecte speciale, precum echipele de vaccinare, locațiile unde se va desfășura procesul, precum și programarea populației. Am solicitat o dată în plus experților, dar și autorităților să comunice clar și transparent aceste măsuri atât personalului medical, cât și populației în ansamblu. Cred că este deosebit de important să combatem dezinformarea și fake-news-urile care sădesc neîncredere și au un efect manipulator profund nociv. Atât timp cât dovezile științifice susțin siguranța și eficacitatea vaccinurilor a căror apariție este oricum direct condiționată de avizul organismelor științifice de profil și le indică drept principalul factor care poate pune capăt pandemiei trebuie să ne unim eforturile pentru a implementa o campanie de vaccinare eficientă, care să ne permită reîntoarcerea cât mai rapidă la normalitatea pe care ne-o dorim cu toții”, a spus Iohannis.
Însă, și finalul pandemiei și succesul vaccinurilor și modernizarea spitalelor depind de un singur lucru: câștigarea alegerilor de către PNL: „Această situație nu poate continua așa. România are nevoie de reforme profunde, care sunt posibile doar cu sprijinul unei largi majorități parlamentare, de aceea votul din 6 decembrie este mai important decât oricând, pentru a fi posibil amplul proces de reconstrucție a României pe care eu, împreună cu guvernul PNL ne-am sumat-o”.
www.cristoiublog.ro