Trăim într-o realitate fără precedent, în care fiecare zi constituie o nouă provocare. Viața noastră s-a schimbat din temelii, specialiștii din domeniul sănătății afirmând că ne confruntăm cu o criză sanitară fără precedent, generată de o transmitere comunitară a virusului SARS–CoV-2.
Dacă până acum câteva săptămâni speram că nu vom lua contact cu persoane infectate, astăzi avem certitudinea că suntem vulnerabili și expuși.
Dacă ieri, statisticile oficiale însemnau doar niște cifre, astăzi ele se transformă în nume, membri ai familiei sau cunoștințe apropiate. Epidemiologii ne oferă sfaturi pentru prevenirea infectării, se aplică diverse tratamente dar se vorbește prea puțin despre efectele psihologice asupra celor depistați pozitiv, ale familiei, ale prietenilor, colegilor și a tuturor celor apropiați. Separarea de cei dragi, nesiguranța și izolarea pe termen lung, sunt efecte care ne afectează pe fiecare în parte și chiar dacă reacțiile sunt diferite, nu putem nega un fapt evident, că cei care au contactat virusul sau apropiații lor sunt expuși oprobriului public, devenind uneori victime ale discriminării. În acest context periculos, împreună cu colegii și colaboratorii specialiști în asistență socială, cu psihologi și medici vom realiza un program de reintegrare socială adresat, în special, celor care au contactat virusul, familiilor acestora și celor cu care au intrat în contact. Un proiect viabil și necesar tuturor celor care consideră că au nevoie de consiliere de specialitate.
În perioada următoare, pentru valorificarea acestui proiect, vom anunța public un număr de telefon accesibil tuturor maramureșenilor care doresc să fie consiliați de specialiștii noștri. Am convenit cu acești oameni dedicați și responsabili să ofere, în mod voluntar și gratuit, sfaturi practice care să contribuie la depășirea efectelor perioadei de izolare și tratament, inclusiv pentru reintegrarea în colectivitate. Și pentru a completa efectele acestui demers, am stabilit ca fiind necesară extinderea grupurilor țintă, de sprijinul specialiștilor implicați în proiect urmând să beneficieze și membrii colectivităților în care trăiesc și muncesc persoanele care au fost infectate, generându-se un climat social propice reintegrării celor reveniți în viața activă și societate.
Situația cu care ne confruntăm în prezent, contextul îngrijorător în care numărul celor afectați crește în fiecare zi, nu trebuie să ne dezbine sau să genereze atitudini de respingere și marginalizare. Trebuie să manifestăm solidaritate umană, compasiune și înțelegere, ajutându-ne reciproc, nu respingându-ne semenii. Depășirea stării de fapt stă în puterea noastră, ca indivizi și comunitate, prin abordări pozitive și constructive. Respectând regulile de prevenție și protecție personală, evitând zonele și mediile de risc, fiind responsabili și riguroși, ne protejăm pe noi dar și pe ceilalți membrii ai comunității în care trăim. Doar împreună vom învinge și vom depăși efectele provocate de criza sanitară și social-umană provocată de noul coronavirus. Putem și trebuie să o facem! Acum, până nu este prea târziu…
Gavra Bogdănel Viorel – candidat pentru Consiliul Local Baia Mare