In urma cu ceva ani, mai tanarul meu prieten Cristian China Birta imi spunea ca partidele sunt ca niste organisme. Si sunt cam bolnave saracele, cam debile si cam degraba suferinde din te miri ce. Drept pentru care, pentru a se insanatosi, macar provizoriu si punctual, au nevoie de traseisti. Adica acestia sunt un fel de supozitoare, pe care nu prea iti place sa le iei, dar le iei, frate, ca fac bine sanatatii partidului, aduc bujori in obrajorii electorali. E drept ca partidele se mint singure, caci supozitoarele asta sunt facute, de fapt, din sapun, adica ustura, fac clabuci, dar de insanatosit… din parti, cum ar veni.
In conceptia lui Max Weber (1864 – 1920), unul dintre fondatorii studiului modern al sociologiei, a face politica inseamna straduinta de a participa la putere sau incercarea de a influen¬ta intr-un fel impartirea acesteia in stat. El sustine ca un partid politic este o asociatie de oameni liberi si voluntari care actioneaza pentru apararea drepturilor si libertatilor cetatenilor. Asta sa o creada el.
Teoria neamtului sufera o puternica demonizare in lumea reala a politicii noastre, pentru ca la noi partidele sunt subordonate unor clanuri politice, conduse de niste aliante ascunse opiniei publice. Interesele si dominatia acestor clanuri sunt atat de puternice incat face imposibila crearea si functionarea unor partide politice normale, care sa aiba ceva asemanari cu definitia lui Weber.
Acestora li se alatura migratia politica prin tradare, raspandita si cunoscuta in istorie, dar aflata mereu in actualitate in Romania, deoarece aici oricare tradeaza pe oricare pentru a-si mentine pozitia ocupata sau a inainta mai spre varf. In aceasta situatie ar fi absurd sa vorbim despre moralitate pentru ca ea pur si simplu nu mai are relevanta. Migratia politica singulara este o constanta, dar exista situatii cand ea poate fi in masa, fenomen intalnit in preajma alegerilor sau cand apar conjuncturi favorabile.
O astfel de conjunctura a fost creata de recenta ordonanta privind legalizarea traseismului politic, prevederile ei fiind inca in vigoare. Sigur, ea n-a fost data la intamplare, am mai vorbit despre asta, ci exact in momentul in care erau create premizele necesare pentru ca efectele produse sa fie maxime. Asa se face ca a putut fi motivata prin incercarea de a reechilibra scena politica, dupa miscarile seismice la care a fost supusa de la alegerile din 2012: destramarea USL, aparitia partidelor Miscarea Populara si Liberal Reformator, cooptarea UDMR la guvernare, formarea Aliantei Crestin Liberale.
Unda de soc a ordonantei va provoca adevarate catastrofe pe scena politica a judetului nostru, dinamica migratiei fiind fara precedent daca ne raportam la timpul scurt in care se desfasoara. Prezenta in Maramures a liderului PLR, Calin Popescu Tariceanu, a dinamitat structura PNL, pagubele fiind imense, chiar daca echipa actualului penal Nemes si a fostului penal Dolha incearca sa minimalizeze efectele migratiei.
O treime din numarul alesilor liberali au migrat la partidul lui Tariceanu. Peste noapte, liberalii s-au trezit fara doi parlamentari, senatorul Liviu Titus Pasca si deputatul Cornelia Negrut, care a candidat din partea PNL-PC. La nivelul Consiliului Judetean pierderile se incadreaza in marja pomenita, liberalii pierzand patru consilieri: Emil Marinescu (vicepresedinte al CJ), Gavril Ardusatan, Vasile Ban si Vasile Coman.
Sunt in faza avansata negocierile cu inca trei alesi judeteni pentru a-i urma pe cei patru. Practic, PNL nu mai are reprezentant in conducerea executiva a institutiei. Pleaca din PNL si membri vechi, care au insemnat ceva intr-o anumita perioada, cum ar fi Ioan Roman, fost director al Spitalului Judetean, fost secretar de stat in Ministerul Sanatatii, sau Ovidiu Morar, membru fondator al PNL Maramures, director general al Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala.
In zona primarilor, situatia e si mai critica. Au facut deja pasul spre PLR primarii din Ardusat, Miresu Mare, Coas, Vima Mica, Barsana, Rona de Jos, Dragomiresti, Sapanta si Petrova. Facem precizarea ca Ioan Petrovai, primarul comunei Petrova, a fost membru PDL. Se poarta discutii cu primarii din Salsig, Boiu Mare, Bistra, Sieu, Remetea Chioarului si altii. Acestora li s-au alaturat mai multi viceprimari si o armata de consilieri locali, care si-au urmat sefii.
Nu scapa de convulsii nici PDL, o parte dintre alesi sunt cu bagajele facute, gata de plecare. Poate ca o parte dintre ei asteapta sa aiba o ultima discutie cu Victor Ponta in timpul vizitei pe care premierul o va face in judet in perioada urmatoare. Cam asta e situatia.
De ani multi asistam neputinciosi la migratiile politicienilor, astfel incat am ajuns sa putem vorbi astazi despre traseisti profesionisti, despre o adevarata arta a fugii. Procesul pare a fi unul continuu si ireversibil, deoarece tradarea duce la aparitia de noi tradari. Un fenomen specific intr-o societate bulversata, mereu coboratoare pe scara bunastarii, in care ierarhiile sunt demolate, iar valorile reale, autentice, sunt departe de gasirea locului firesc.
Dincolo de legalizarea actului migratiei, asa cum s-a intamplat in 2006 si in 2014, de cele mai multe ori motivatia lui este una pur personala. Si nici nu ar putea fi altfel atata vreme cat politica romaneasca este facuta de specimene minore, marsave si viclene, care sunt gata in orice moment sa tradeze pe oricine, doar ca sa le fie lor mai bine.
Sursa: Grigore Ciascai