Ioan Vasile Pacurar a fost printre primii afaceristi maramureseni din domeniul productiei de alcool. Si-a facut debutul imediat dupa Revolutie, asa ca a capatat o experienta de invidiat, fiind un jucator important in grelele partide jucate impotriva celor de la Fisc. Asta cand s-a jucat cinstit, ca de multe ori meciurile erau trucate. A ascuns mingea, a driblat, s-a dat accidentat, a marcat, a fost eliminat temporar, dar mereu a cazut in picioare si a revenit in echipa.
De numele lui este legata povestea incredibila in care a fost implicat alaturi de colegii sai de echipa evazionista, pe vremea cand toti trei evoluau pentru SC Nordia, sau cam asa ceva. Se spune ca atunci, cei doi parteneri l-au silit sa semneze ceva acte, sub amenintarea unei arme de vanatoare. Teava pustii ar fi poposit o vreme in gura sau fundul lui Pacurar, timp in care a semnat ceea ce trebuia. A fost mare valva, dar nu s-a ajuns la tribunal pentru ca s-au implicat tare multi in acest caz si, de teama viitorului, victima si-a retras plangerea.
In timp, afacerile cu alcool s-au diminuat, dar infractiunile din domeniu n-au disparut. Piticu Pacurar a fost prins anul trecut pe raza judetului Bistrita Nasaud cu o mare cantitate de alcool, fara acte de provenienta. Magistratii de la Curtea de Apel Cluj au decis insa sa fie cercetat in stare de libertate.
Zilele trecute, procurorii DIICOT au descins in Baia Mare si in navodul intins a cazut din nou Ioan Vasile Pacurar. Cu siguranta, de data asta gradele lui de libertate vor fi diminuate drastic, iar intrarea in puscarie este aproape sigura. Ca nu degeaba l-au arestat preventiv pe 30 de zile, iar prejudiciul cauzat bugetului public depaseste cinci milioane de euro, intr-o afacere cu ramificatii la nivel national, in care sunt implicate vreo 150 de persoane.
Ca sa simplificam putin lucrurile, spunem ca este vorba de producerea si comercializarea alcoolului etilic contrafacut, prin filtrarea alcoolului sanitar, a unor lotiuni cosmetice sau solutii pentru spalarea parbrizelor auto. Procurorii au declansat operatiunea de anihilare a gruparilor infractionale care, prin activitatea ilegala desfasurata au pus in pericol sanatatea populatiei. Aceste grupari erau specializate in comiterea infractiunilor de evaziune fiscala, de producere si detinere de bunuri accizabile in afara unor antrepozite fiscale, spalare de bani.
Aparent, procesul era destul de simplu, dar nu-i deloc asa. Suspectii desfasurau activitatea ilicita etapizat, pas cu pas, pana ce in final s-a ajuns la o evaziune fiscala de mare amploare. Gruparile achizitionau en-gross, inclusiv din supermarketuri (la intelegere cu administratorii) produsele amintite. Se trecea apoi la urmatoarea etapa, renaturarea ilicita prin filtrari succesive si alte procedee empirice a alcoolului sanitar, lotiunilor sau lichidului pentru parbrize, reusind sa separe alcoolul etilic. Acesta era folosit la producerea bauturilor alcoolice (vodka, rom, rachiu), care erau comercializate clandestin prin sustragerea de la plata obligatiilor fiscale cu titlul de accize.
Procurorii au stabilit ca principala sursa de producere a spirtului sanitar era SC Marex Braila, motiv pentru care Directia Generala a Vamilor i-a retras acesteia autorizatia de producere a alcoolului etilic. Cu toate acestea s-a constatat ca activitatea infractionala s-a diminuat putin, dar nu a incetat. Si asta pentru ca existau nuclee infractionale ce actionau conjugat si produceau alcool etilic prin filtrarea alcoolului medicinal. Procurorii DIICOT au ajuns la concluzia ca infractorii din Braila au interactionat cu gruparea constituita in Maramures, condusa de Pacurar.
Omul s-a pregatit din timp pentru a prelua conducerea operatiunilor infractionale, motiv pentru care a achizitionat de la cunoscutul om de afaceri baimarean Ioan Hoban, fost deputat liberal, fabrica de producere a otetului alimentar din Seini. O fabrica veche, care a facut istorie frumoasa pentru orasel, a renuntat la principalul obiect de activitate (otetul), fiind transformata in punct de lucru pentru producerea alcoolului contrafacut.
Ca si cum n-ar fi de ajuns aceasta infractiune, procurorii au identificat si un mecanism de spalare a banilor ce consta in preluarea si transferul activelor societatilor comerciale implicate in activitatile de evaziune fiscala de catre un grup infractional organizat, in scopul asigurarii foloaselor materiale obtinute in mod ilicit. Prejudiciul calculat pana la acest moment este, asa cum spuneam, de peste cinci milioane de euro.
La audieri a fost dus si Ioan Hoban. Deocamdata nu stim in ce calitate. Se vorbeste prin urbe ca nu ar fi vandut integral actiunile de la fabrica de otet lui Pacurar. In aceasta situatie putea sa aiba probleme, aproape la fel de mari ca si Pacurar, dar procurorii nu l-au retinut si nu au cerut arestarea preventiva. Gunoaiele astea umane produc si comercializeaza bauturi alcoolice facute din lotiuni, solutii sau spirt medicinal, pe care clientii nestiutori le consuma pentru ca sunt ieftine. Expertii apreciaza ca pe piata au ajuns peste 500.000 de litri de alcool contrafacut, ceea ce inseamna 3-4 milioane litri de bautura de 20 – 30 de grade livrata clandestin comerciantilor.
Ce efecte imediate au aceste produse toxice asupra sanatatii consumatorilor, le puteti vedea intrand intr-o crasma din mediul rural sau de la periferia oraselor, acolo unde suta de grame se vinde cu doi lei. Pe termen lung, efectele otravurilor sunt devastatoare. Dar asta este alta poveste.
Sursa: Grigore Ciascai