Se spune ca demult, cand lumea era la inceput, omul si natura traiau in pace si armonie. Era raiul pe pamant, nimfele padurilor ii ajutau pe muritori in treburile gospodaresti si le dadeau roadele lor, zeii apelor ii lasau pe oameni sa pescuiasca si totul era minunat. Dar oamenii nu s-au multumit cu ce aveau, asa ca au inceput sa isi doreasca mai mult. Incet, incet s-au apucat sa defriseze padurile, sa vaneze nesabuit animalele, sa construiasca fabrici si uzine. Poluarea era in toi si paradisul incipient s-a transformat intr-o cloaca insuportabila pentru om si natura. Astfel, oamenii nu au mai fost ajutati de nimfe si zei, ajungand sa auda de ele doar in cartile cu povesti. Apoi au aparut inundatiile, cutremurele, alunecarile de pamant, tornadele si uraganele ca o pedeapsa sau un blestem pentru faptele oamenilor.
Despre Ovidiu Nemes, primarul municipiului Sighetu Marmatiei si presedintele interimar al PNL Maramures, se spune ca in tineretea lui postrevolutionara s-a dedat la fapte „inumane” impotriva parcometrelor pariziene din capitala Frantei. Acestea au fost inventate si montate in parcari pentru a facilita achizitionarea tichetelor de catre soferii ce voiau sa isi lase masinile in siguranta pentru o perioada. Banii adunati in „burta” aparatului erau colectati de echipe speciale dupa un anumit interval de timp.
Din mai multe articole aparute in mass-media reiese ca Nemes si altii ca el isi facusera obiceiul de a interveni brutal si eficient cu clestele patent si diferite surubelnite, reusind astfel sa colecteze banii din parcometre. Pana ce s-au prins proprietarii, trupa actualului primar a reusit sa adune o avere frumusica. Din pacate pentru Nemes, la fel ca natura pomenita mai sus, parcometrele vandalizate au jurat sa se razbune.
Si chiar s-au tinut de cuvant. Pe la sfarsitul anului trecut, colegii de la sighet247.ro au anuntat in premiera ca primarul Ovidiu Nemes este anchetat de procurorii DNA pentru o afacere pe care ar fi desfasurat-o cu o firma din Oradea de pe urma careia bugetul municipiului ar fi fost pagubit cu suma de 600.000 lei. Am scris si noi de mai multe ori ca exista documente care demonstreaza ca afacerea derulata cu firma SC Alien Concept SRL Oradea este cusuta cu ata alba, iar primarul si complicii au incercat sa pozeze in victime si sa se dea mari aparatori ai intereselor comunitatii. In acest sens, de ochii lumii, primaria a refuzat sa plateasca suma datorata firmei pentru lucrarile efectuate, invitand-o practic sa rezolve diferendul in justitie. Ceea ce s-a si intamplat, oradenii castigand procesul datorita indiferentei manifestata de primarie, care nici macar nu s-a prezentat la proces ca sa se apere. De aici concluzia fireasca despre o eventuala intelegere intre cele doua parti. Existand o hotarare judecatoreasca, primaria trebuia sa achite datoria. Asta dorea si primarul si administratorul firmei. Un executor judecatoresc a blocat conturile primariei pana ce nu s-a achitat suma de 703.348 de lei reprezentand datoria, penalitatile si cheltuielile de judecata.
Pentru ca razbunarea parcometrelor sa fie totala, procurorii DNA au luat la cercetari afacerea si autorii ei in Dosarul Nr. 136/P/2013. Recent, ei au solicitat Consiliului Local sa comunice daca acesta se constituie sau nu in parte civila in vederea recuperarii prejudiciului. Primarul a convocat o sedinta de taina la care au participat doar jumatate dintre consilierii locali, aducandu-le la cunostinta solicitarea DNA de a recupera prejudiciul de la invinuitii aflati in dosarul penal intocmit.
Socotelile lui Nemes nu s-au potrivit, consilierii prezenti votand pentru constituirea ca parte civila in proces. Se pare ca le-a deschis cineva mintea, spunandu-le ca exista riscul sa fie solidari cu vinovatii pentru recuperarea prejudiciului cauzat comunitatii, asa ca au preferat sa fie trasi la raspundere doar autorii manariei. Acestia sunt Ovidiu Nemes, Ioan Barbus, director economic, si Diana Dunca, secretar al primariei in perioada respectiva.
Prin Sighetu Marmatiei se vorbeste ca procurorii DNA au dispus zilele trecute sechestru asigurator pe averile personale ale celor trei muschetari invinuiti in dosar. E bine ca au fost iuti de mana, pentru ca daca mai intarziau sigur nu ar fi avut pe ce sa puna sechestru, primarul instrainandu-si bruma de avere declarata oficial. Omul a fost prevazator, bunurile fiind deja trecute pe alte persoane, averea fabuloasa despre care se tot vorbeste prin urbe rezumandu-se in declaratia de avere la doar cateva obiective minore, de valoare indoielnica.
Ce va urma vom afla dupa inceperea procesului. Procurorii au aflat invinuitii, iar judecatorii vor trebui sa aplice binemeritatele pedepse si sa recupereze prejudiciul cauzat in urma afacerii cu parcometrele sighetene. Numai atunci bietele surate pariziene vor putea considera ca sunt pe deplin razbunate.
Sursa: Grigore Ciascai