Se vorbeste din ce in ce mai mult in ultima vreme despre unificarea dreptei politice din Romania. Recent, Mihai Razvan Unguent a facut un apel catre intreaga dreapta sa se adune si sa stabileasca daca vor sa fie sau nu impreuna de la 1 ianuarie 2014. Daca luam de buna agitatia liderilor ce se declara de dreapta, am putea trage concluzia gresita ca la noi exista multi adepti ai doctrinei, singura problema ramasa de rezolvat fiind adunarea lor sub un singur sceptru. Ceea ce este o mare minciuna promovata intens de anumite medii interesate.
Dreapta exista doar in carti, la dezbaterile televizate, in presa si la crasma, unde adeptul doctrinei striga de cateva ori dupa fiecare tura „Jos comunismul!”, apoi
adoarme cu constiinta impacata ca si-a facut datoria. De fapt, dreptacii de pe la noi nu pun mare pret pe concurenta, competenta, initiativa privata sau individualism, pentru ca majoritatea lucreaza in sistemul bugetar si acolo nu s-a auzit de aceste notiuni, definitorii pentru un individ care apartine doctrinei.
Inaintea lui Unguent, a tulburat apele, si asa involburate, insusi presedintele Basescu, dispus mai mult ca oricand sa puna in practica iluzia dreptei unite. Aflat in cel mai dificil moment al carierei sale politice, cu o sustinere minimala in societatea romaneasca, Basescu a inventat o prostie mai mare decat el. Pe cine sa unesti, grupuletele conduse de Pavelescu, Unguent, Usturoi sau Tolomac? Si daca le aduni scoti cam pana la 5%. Merita osteneala? Eu zic ca nu.
Gargaragiii din jurul presedintelui aplauda initiativa sefului, ca si cum ar fi vorba de coagularea unor forte politice adevarate, puternice, reprezentative pentru cel putin jumatate din populatia tarii. Dreapta e doar o gluma, o panarama, o iluzie pierduta. Priviti PNTCD-ul maramuresean a lui Pavelescu, Doru Dancus sau Nicolae Misulec si aveti imaginea perfecta a unei himere prezenta in capatanile unor naivi care cred ca reprezinta ceva in politica locului.
Exista romani cu reale optiuni politice de dreapta, dar ei nu au cum sa voteze candidatii care in campaniile electorale nu se adreseaza lor, ci pensionarilor si bugetarilor, pentru ca au nevoie de voturile acestora. Pentru asta candidatii dreptei mint si fac promisiuni sociale, uneori cu mult peste cele ale rivalilor de stanga.
Cum sa vina oamenii de afaceri, sectorul privat, intelectualii, studentii, tinerii alaturi de Unguent, Papahagi, Baconschi, Usturoi sau Tolomac, din moment ce toata viata acesti lideri de dreapta au fost si sunt abonati la tatele ugerului bugetivor? Votantii de dreapta care misuna prin grupuletele celor pomeniti sunt partizani de-ai presedintelui, dusmani declarati ai social-democratilor si cei mai numerosi (cuvant total nepotrivit), oportunisti de conjunctura. Adunatura asta, indiferent cat de motivata ar fi, nu poate duce pe nimeni in turul doi la prezidentiale.
Suntem ca intr-un film cu prosti. Unguent spera sa fie uns candidat unic pentru Cotroceni, de aceea e mai activ in problema unitatii. Pai, daca nu se supara pe PDL si nu forma Forta Civica, astazi nu mai avea grija unirii. PDL l-a facut premier, dupa care a intors spatele „ungurenilor” sai, ba chiar le-a furat din alesi. La fel a procedat Basescu care i-a pus pe Tolomac, Luzaroiu si alti trantori platiti din bani publici
sa infiinteze Miscarea Populara. Daca ramanea fidel partidului care l-a facut presedinte de doua ori, dreapta ramanea unita.
Pe toti cei care sustin ca sunt de dreapta ii uneste doar ura impotriva USL. Nu-i
desparte credinta, doctrina ori principiile (asa ceva nu exista), deci nu au niciun motiv sa stea despartiti. Unguent, Tolomac si Usturoi au partide de trei lulele, trei surcele, infiintate la suparare, care nu au participat la alegeri sub brandul propriu.
PDL in schimb are vechime, notorietate si trecut glorios daca privim in urma prin prisma realizarilor. Orice om cu scaun la cap (cei trei nu sunt mobilati cu asa ceva),
aflat la conducerea facaturilor amintite, ar fuziona prin absorbtie cu partidul cel mai cunoscut si mai bine pozitionat. Se vorbeste ca Miscarea Populara va fuziona cu Forta Civica. Atunci de ce s-a mai infiintat? Scenariul lui Basescu era ca MP sa nu fie niciodata partid, ci doar o sperietoare pentru PDL. Parasit de Basescu si amenintat de MP, PDL trebuia sa clacheze si urma sa fie preluat de Elena Udrea. Si atunci unificarea dreptei era rezolvata.
N-a fost sa fie si in dreptul presedintelui se contabilizeaza inca un esec major, intr-
un an in care a pierdut toate bataliile. Sfarsitul e mai aproape ca oricand.
Sursa: Grigore Ciascai