Pana la mandatul 2008-2012 numarul cazurilor de dezertare a parlamentarilor de la un partid la altul a fost ridicol de mic. Pe atunci se pleca din motive personale, unuia nu-i placea cum se uita seful de partid la el, altuia nu-i convenea functia primita in cadrul organizatiei din teritoriu sau alte gainarii de genul asta. Din 2008, insa, traseismul individual s-a transformat intr-o componenta politica importanta a partidelor care doreau sa guverneze tara.
Tonul l-a dat Traian Basescu, atunci cand a ajuns la intelegere cu Motanul Felix (solutia imorala) si toti parlamentarii conservatori alesi pe listele PSD au tradat, trecand de partea PDL, pentru a forma o alta majoritatea parlamentara artificiala, diferita de cea rezultata in urma votului liber exprimat. Pana pe la mijlocul anului 2010, PSD si PNL au fost decimate sistematic, hemoragia oprindu-se doar in momentul in care si omul neinformat de pe strada si-a dat seama ca tara se indreapta spre dezastru, iar PDL va plati scump incompetenta demonstrata in actul guvernarii.
Actualul mandat nu difera prea mult de precedentul la acest capitol. Roata s-a intors inca o data, iar istoria a facut cativa pasi inapoi. Cu toate ca PDL a obtinut numai mandate de rangul doi, necastigand niciun colegiu, tot s-au gasit cativa alesi (constienti probabil de “valoarea” lor politica) sa plece spre partidele aflate la guvernare si, din cate suntem informati, procesul nu s-a incheiat. Dar adevaratul masacru s-a derulat in tabara PPDD. Sigur ca toata lumea s-a asteptat la dezertari pe capete, dar nu cred ca a intuit cineva proportiile reale ale dezastrului. Poate doar presedintele Dan Diaconescu, cel care s-a grabit sa-i lege ilegal “de glie” pe viitorii alesi, fixandu-le o taxa de transfer semnificativa – doua milioane de euro. Sa recunoastem ca soricelul de Caracal a avut intuitie, alesii lui au devenit o marfa cu mare cautare pentru partidele din USL.
La aceasta data, poporenii s-au injumatatit, dar in urmatoarele zile vom asista la un nou exod care va pune in pericol chiar existenta celor doua grupuri parlamentare. Vorbind altfel, voturile a peste un milion de romani s-au dus in alte directii, cei in care au avut incredere tradandu-i contra intereselor personale. E adevarat ca traseistii actuali nu schimba prea mult raportul de forte, USL fiind la guvernare cu o majoritate zdrobitoare obtinuta prin vot, nu prin culisele politicii. Altfel a fost situatia in mandatul trecut, cand PC si apoi nou infiintatul UNPR, prin alianta cu PDL, au schimbat practic vointa electoratului exprimata prin vot, formand o majoritate ce nu avea nimic de-a face cu rezultatul de la urne. E singurul argument al USL, in rest procedura e la fel ca la adversarii politici, nu difera cu nimic.
La inceput, traseistii domnului Dan (dar si cei din PDL) au fost racolati cu precadere de PC si PNL. De cateva luni, insa, principalul beneficiar al destramarii poporenilor este PSD. Motivul acestor transferuri nu e greu de banuit, PSD vrea sa fie pregatit pentru situatia in care actuala majoritate parlamentara ar putea sa dispara prin ruperea USL. Acel moment este deosebit de important, cine va fi mai bine pregatit va conduce tara pana la alegerile viitoare.
Oamenii cu experienta politica din PSD stiu ca intr-o situatie de urgenta e mai bine sa ai oamenii la tine in grup decat sa alergi atunci dupa ei. Unde mai pui ca acum sunt mai usor de convins, dar la „momentul respectiv” pot deveni mult mai greu de luat, costa mai mult, se supraevalueaza, deoarece isi dau si ei seama ca brusc au devenit foarte importanti pe scena politica si toata lumea are nevoie de ei. Precaut, unul dintre senatorii PSD chiar asta spunea zilele trecute: „Odata ce s-ar intampla ceva in Parlament, ar fi mult mai greu de negociat cu ei, pentru ca isi vor da seama de greutatea lor. Vine si ala, vine si ala, sa ii ceara sa treaca la el. E un risc mai mare atunci sa nu mai vina la tine. Asa ca mai bine ii iei de pe acum, sa stii ca sunt la tine in ograda in caz de ceva”.
Scenariul ruperii USL poate fi pus in scena la un moment dat, regizorii gasindu-se cu duiumul. PSD are in acest moment o majoritate de 51% in Parlament, dar o tara nu o poti conduce cu un avantaj atat de fragil, de vreo 15 voturi. Acest lucru ne este confirmat de marele strateg si manipulator, neintrecutul sforar Viorel Hrebenciuc: „Nu se va rupe USL. Nici acum, nici in viitorul apropiat, pentru ca, in momentul de fata, avand in vedere ca dreapta e extrem de faramitata, tara nu va putea fi guvernata. Nu-ti poti permite sa intri intr-un nou buget cu un guvern care depinde de 15 voturi”. Datorita trecutului dar si prezentului sau, in declaratiile “guzganului auriu” nu trebuie sa te increzi, pentru ca el spune astazi exact inversul a ceea ce se poate intampla maine.
Sursa: Grigore Ciascai