Am asistat in ultimele zile la cresterea fara precedent a tensiunilor din interiorul USL, pricinile conflictelor (verbale) dintre liderii coalitiei fiind cunoscute. Fara discernamantul absolut necesar oamenilor politici care conduc Guvernul si Senatul, Victor Ponta si Crin Antonescu au intrat parca intr-o competitie absurda, ilogica si contraproductiva. Pana si Sebastian Luzaroiu, creatorul modern al basmului Alba ca Zapada, s-a dovedit a fi mai intelept decat cei doi cocosei, afirmand ca ruperea USL in aceasta perioada ar cauza un adevarat dezastru Romaniei, in toate domeniile de activitate, cu urmari inimaginabile pentru viitorul natiei.
Sunt destui inconstienti care s-ar bucura daca USL s-ar destrama, mai ales cei care au muncit la greu pentru realizarea „maretului” obiectiv. Ei sunt cei care inca de la infiintarea USL s-au intrebat mereu „cand” se vor separa cele doua partide. Din pacate pentru ei, cu toate tensiunile de ultima ora, vor mai avea de asteptat ceva timp, cel mai apropiat termen pe care il avansam fiind primavara anului 2016.
De ce nu se poate rupe acum USL? Istoria recenta a guvernarilor a cunoscut perioade cu mult mai tensionate decat cel pe care il traverseaza USL, dar nu s-a intamplat nimic. La o analiza sumara constatam ca de fapt nu exista motive adevarate pentru pronuntarea unui divort, discordia fiind intretinuta doar de niste declaratii mai putin inspirate ale liderilor.
Se vede si de pe Luna ca PSD ar iesi cel mai putin sifonat, dar asta nu inseamna ca ruptura nu l-ar afecta enorm, mai ales pe termen lung. S-au facut calcule din care rezulta ca PSD ar putea foarte usor sa formeze o noua coalitie majoritara. UDMR, chiar daca la inceput ar face nazuri, va raspunde chemarii. Alesii PPDD abia asteapta sa intre in macelarie, constienti ca, daca ar rata ocazia, mereu ii vor da doar ocoluri. Vor exista destui parlamentari PNL si PDL dispusi sa sustina un guvern PSD minoritar, pentru ca in politica noastra mereu cineva are ceva de vandut si altcineva de cumparat. In privinta deputatilor care reprezinta minoritatile nationale nu trebuie sa ne facem probleme, ei se vor incolona constiincios la prima strigare, ca asa au procedat de fiecare data in noua democratie.
Marele perdant ar fi PNL. E greu de crezut ca, dupa ce au stat patru ani pe tusa, vor fi dispusi acum sa renunte la ministere, agentii, prefecturi, institutii deconcentrate si multe altele. Ramas singur la guvernare, PSD va matura urgent toti liberalii din functiile publice numite. Nemultumitii se vor indrepta impotriva lui Antonescu si vor fi mobilizati de adversarii acestuia sa forteze schimbarea. Pericolul scindarii PNL va fi mai mare ca oricand. Practic intreg esafodajul liberal s-ar prabusi instantaneu, iar sansele reconstructiei sunt aproape nule din cauza inexistentei structurilor puternice in teritoriu. Va fi dispusa armata de activisti PNL sa renunte la bunastarea castigata de pe urma politicii, din cauza guralivului Antonescu? Ne indoim.
Mai degraba isi va sacrifica conducatorul pe altarul avantajelor de care beneficiaza in prezent. Apoi, dincolo de castigurile materiale personale ale activistilor liberali, exista si rationamente de ordin politic. Anul viitor sunt alegeri. Un partid fara o baza solida in teritoriu, situat in afara guvernarii, nu poate emite prea mari pretentii. Or, europarlamentarele vor fi deosebit de importante in perspectiva alegerilor prezidentiale pe care PNL vrea neaparat sa le castige. Slabe sperante in afara USL, fapt recunoscut si de cei mai inversunati sustinatori ai lui Antonescu.
Se vorbeste foarte mult despre presiunea pe care o exercita organizatiile teritoriale asupra conducerii centrale pentru ca PSD sa aiba candidat propriu pentru Cotroceni. Apa de ploaie. Fiecare sefulet local, dupa ce primeste o parte macar din ceea ce solicita, uita de persoana ce sta in jiltul prezidential. Asta este o problema intretinuta pentru a se explica unele iesiri necontrolate ale liderilor de la centru.
Daca exista un minimum de rationament in capatanile politicienilor, USL nu se poate destrama acum. O criza politica, exact in momentul in care economia si finantele dau semne vizibile de revigorare, ar fi catastrofala Romaniei, ca sa revin la Luzaroiu.
USL nu se va rupe acum. Examenul major se va da anul viitor in luna mai. Pentru prima data dupa 2009, PNL va merge singur in alegeri. Daca liberalii joaca la doua capete gandindu-se la un viitor incert, cetos, exista riscul ca procentul obtinut la europarlamentare sa fie undeva in jurul cifrei 10. In schimb, daca PSD se apropie sau depaseste 40%, atunci lucrurile pot lua o alta turnura, favorabila mentinerii USL pana in 2019, asa cum s-a convenit initial.
O varianta ar fi ca PSD sa dea candidatul la prezidentiale, iar PNL premierul. Cu siguranta acesta nu va fi Crin Antonescu. Cel mai bine stiu asta cei grupati in jurul lui Calin Popescu Tariceanu.
Sursa: Grigore Ciascai