Dupa ce vreo cinci ani ne-a tot amenintat cu candidatura domniei sale la functia de presedinte al Romaniei, Crin Antonescu a renuntat tocmai cand se afla foarte aproape de linia startului. S-o fi dus sa se odihneasca putin, vorba poetului, ca de tare multe vartejuri a avut parte in ultima perioada. O renuntare la lupta atunci cand jocurile sunt aproape facute nu-i o treaba prea simpla, ea lasa urme adanci, care se acopera ori se sterg destul de greu. Ar fi simplu daca s-ar putea spune doar – a plecat, sa fie sanatos, vor pune altul in locul lui. Dar nu-i asa.
Retragerea de la guvernare a PNL n-a produs zgomotul asteptat, PSD reusind sa astupe repede golurile ramase. N-au fost prea multe, pentru ca „retragerea antonesciana” a afectat doar ministerele si unele agentii guvernamentale, liberalii ramanand pe pozitii in structurile din teritoriu. Decizia PNL de a reface Alianta DA si, mai mult decat atat, chiar fuziunea cu PDL, va avea un efect devastator in administratiile din toata tara. Inainte de a renunta la lupta directa in detrimentul celei de guerila, Antonescu a dispus infiintarea majoritatilor PNL-PDL in toate consiliile judetene si locale, unde este posibil acest lucru.
Efectele concesiilor facute de PSD la alegerile locale si parlamentare din 2012 se resimt acum. Atunci, orbiti de patima si dorinta de a scapa cat mai repede de regimul Basescu, social-democratii au acceptat paritatea cu liberalii la intocmirea listelor si impartirea colegiilor. Au fost destule voci lucide din interior care au spus ca nu-i corect sa fie paritate intre un partid care are 35% si altul cu 16%. Nimeni n-a tinut cont de ele, iar astazi, dupa doi ani, PSD poate pierde controlul asupra consiliilor judetene si locale.
Gabriel Zetea, presedinte al PSD Maramures, spunea recent ca PSD si PNL colaboreaza foarte bine pe plan local, fara sa le pese de ce se intampla la nivel central. Cam asa e peste tot, nu numai la noi. Amicitia dintre liberali si social-democrati in Maramures are deja trecut apreciabil, bazele ei punandu-se prin 2006. Era necesara in perioada in care PDL devenise cu adevarat partidul-stat si dorea sa acapareze totul. La nivel de CJ intelegerea a functionat perfect, cele doua partide reusind sa pastreze controlul asupra functiilor de executie si al comisiilor de specialitate.
In mod normal, lucrurile ar trebui sa decurga exact cum spune Zetea, prietenia e prea veche ca sa fie rupta acum datorita unor factori externi. Dar situatia e mai complicata putin, iar unii o vor deteriora complet. Exista printre liberali si democrati indivizi care n-au construit nimic la viata lor, doar au distrus. Lista e lunga, asa ca ne vom opri doar la doua nume – Mircea Man si Mircea Dolha. Parca ii si vad frecandu-si mainile, satisfacuti ca le-a picat plocon chestia asta cu prietenia obligatorie.
Primul pas va fi solicitarea de catre PDL a postului de vicepresedinte al CJ, detinut chiar de Gabriel Zetea. Dolha va zice „sec”, dar o sa ceara in schimb un post de viceprimar in Baia Mare. Aici va fi ceva mai greu de facut o majoritate, dar va incerca, doar ca sa agite si sa tulbure apele, sa nu zica lumea ca nu face nimic.
Replica PSD va fi pe masura – ii va matura pe toti liberalii si democratii din institutiile deconcentrate. E clar, vor pierde liberalii, ca oamenii lui Man mai sunt doar pe la AJOFM si Aeroport, dar asta nu conteaza. Scopul urmarit de cei doi lideri e sa provoace cat mai multa instabilitate la nivel institutional. Lor nu le place normalitatea, se simt bine doar atunci cand exista o stare conflictuala in zona.
De teama sa nu isi piarda functiile, majoritatea consilierilor judeteni si locali vor asculta comenzile primite. E limpede ca perioada de liniste pe plan local se apropie de final. Sa ne pregatim, asadar, de orice. Ca de la Man si Dolha te poti astepta chiar la orice.
Sursa: Grigore Ciascai