Istoria va consemna 10 decembrie 2013 ca una dintre cele mai negre zile din istoria democratiei romanesti. Poate cel mai bine a caracterizat-o jurnalistul Emil Hurezeanu, care considera ca „e o proba de tembelism si diletantism ce s-a intamplat in Camera Deputaților, care a adoptat o serie de modificari ale Codului Penal, printre care cea de scoatere din randul funcționarilor publici a parlamentarilor, care i-ar scapa de anchetarea de catre DNA”.
Nimic n-a dat mai bine la oameni in ultima perioada ca si vestile privind anchetarea si condamnarea unor politicieni pentru fapte de coruptie sau alte infractiuni. Populatia a inceput sa creada ca incet-incet Justitia isi intra in rol, nu mai tine seama de factorul politic, actioneaza dupa principii proprii din moment ce au ajuns dupa gratii oameni grei: un premier, mai multi ministri, parlamentari cu duiumul, primari, oameni de afaceri.
Toti au rasuflat usurati atunci cand au aflat ca a mai cazut un cap, asociat instantaneu cu saracia, nevoile si necazurile in care se scalda. Dar iata ca parlamentarii au gasit de cuviința sa scape de prigoana procurorilor si judecatorilor, votand o lege prin care mai multe categorii de persoane nu mai sunt considerate functionari publici.
Ca atare, in urma imunitatii de fier pe care au votat-o, parlamentarii trimisi in judecata pentru fapte de coruptie sau asimilate acestei infractiuni ar putea sa fie achitati, iar cei aflati in inchisoare, prin condamnari definitive, ar putea fi pusi in libertate.
Si asta exact in momentul in care se afla in curs de judecare sau executare a pedepselor nu mai putin de 28 de parlamentari. Asadar, presedintele tarii, deputatii, senatorii, precum si persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale, in baza unei legi speciale si care nu sunt finantati de la bugetul de stat, sunt scosi din categoria functionarilor publici.
Acestia nu vor mai putea fi cercetati si sanctionati pentru infractiuni comise in exercitarea atributiilor ce deriva din aceasta calitate. Nu conteaza nici faptul ca legea adoptata ar intra in contradictie flagranta cu dispozitiile conventiilor internationale anticoruptie pe care Romania le-a ratificat in 2002, respectiv 2004: Conventia penala impotriva coruptiei a Consiliului Europei si Conventia ONU asupra coruptiei. Important e ca persoanele suspuse sa doarma linistite, fara teama ca vor putea fi trase la raspundere pentru infractiunile comise.
Scapa de frica si primarii, care vor putea sa acorde contracte finantate din bani publici sau din fonduri europene propriilor rude, amicilor, cunoscutilor. Si asta tocmai acum cand pe rolul instantelor de judecata se afla, pentru diferite infractiuni, peste 100 de primari si viceprimari, in cauze care au fost instrumentate de procurori. Nu conteaza nici ca modificarile la Codul Penal adoptate darama si ingroapa zece ani de munca si activitate a institutiilor anticoruptie, DNA sau ANI.
Era sa avem o zi de marti neagra ca smoala daca de pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor nu s-ar fi scos, in ultima clipa, proiectul de lege privind amnistierea unor infractiuni si gratierea unor pedepse. Proiectul a fost amendat in secret, luni noaptea, de catre o parte din deputatii juristi. O lege scandaloasa de amnistiere si de gratiere prin care o cohorta de demnitari judecati sau condamnati pentru coruptie scapa de puscarie, iar unii dintre ei raman si cu cazierul curat!
Pentru aceasta lege profund imorala, initial Guvernul a dat aviz negativ, iar Senatul a respins-o, pasand decizia finala Camerei Deputatilor. Nu cred ca deputatii s-au rusinat dupa ce au modificat Codul Penal, si acesta ar fi fost motivul pentru care au scos de pe ordinea de zi amnistierea si gratierea. Mai degraba cred ca vor astepta sa se stinga focul iscat, dupa care vor vota si aceasta magarie prin care coruptia, tradarea si hotia vor putea beneficia de amnistie si gratiere.
Initiatorii sustin necesitatea legii de amnistie si gratiere prin aceea ca penitenciarele sunt supraaglomerate, dar ca sa eliberezi puscariile era suficienta doar o gratiere, nu si amnistia. Cu astfel de argumente, e limpede ca indivizii astia isi bat joc si incearca sa prosteasca poporul rabdator. “Toti cetatenii sunt egali in fata legii”, o sintagma fara nicio valoare in tara noastra mioritica, batjocorita de niste mascarici de doi bani ce se cred politicieni.
Sursa: Grigore Ciascai