Chiar daca USL si-a dat obstescul sfarsit mult mai devreme decat era planificat, exista un grup de nostalgici in cele doua partide, PSD si PNL, care mai cred in minuni. Tonul l-a dat premierul Victor Ponta, care n-a scapat ocazia, de fiecare data cand a avut-o, de-a transmite mesaje de incurajare catre ambele tabere combatante. Ultima oara a incheiat chiar apoteotic spunand foarte clar: „Nu va certati, pentru ca dupa 25 mai vom fi din nou impreuna”. Mai clar nici ca se putea.
Si, totusi, pe ce se bazeaza presedintele PSD? Eu cred ca pe nimic. Toate semnalele venite din partea oamenilor fideli lui Crin Antonescu sunt mai degraba razboinice decat impaciuitoare. Insusi marele lider liberal a declarat clar si raspicat ca adversarul PNL de acum inainte va fi PSD, nicidecum presedintele tarii sau o oarecare formatiune politica nascuta din spuma marii. De la anuntarea despartirii Antonescu n-a facut niciun pas de apropiere spre vechiul aliat. In PNL s-au petrecut lucruri importante, cum ar fi demisiile lui Tariceanu, Mircea Diaconu sau a unor parlamentari, dar toate au ramas fara efect imediat la varful partidului.
Mai degraba cred ca mesajele lui Ponta fac parte dintr-un scenariu bine pus la punct. El va fi nevoit sa candideze la presedintie, cu toate ca nu isi doreste lucrul acesta. Discutiile avute cu ambasadorii tarilor membre in UE si cu unii din lideri acestora l-au convins ca vremea partidului unic a apus pentru totdeauna. Niciodata UE nu va accepta ca intreaga putere dintr-un stat membru sa ajunga in mainile unui singur partid. Or, PSD poate destul de usor in actuala conjunctura politica sa aiba premierul, majoritatea in Parlament si presedintele tarii. Normal ca tendinta aceasta trebuie curmata.
Important pentru PSD este sa iasa cel mai bine de pe urma disparitiei USL. Aici se afla cheia mesajelor pacifiste ale premierului. Daca spune mereu ca regreta disparitia USL si ca doreste refacere ei imediata, e limpede ca lumea va spune ca vinovati de esecul proiectului nu pot fi decat Antonescu si liberalii lui.
Fixarea datei de 25 mai pentru impacare se bazeaza pe calculele specialistilor care prevad un esec de proportii la europarlamentare pentru PNL. Sa nu uitam ca din nou l-a luat gura pe dinainte pe Antonescu, care s-a grabit sa afirme ca isi va da demisia daca liberalii nu obtin 25% din voturi. Practic, cred ca ar putea deja sa lucreze la redactarea ei in liniste, ca sa iasa o lucrare de clasa, de tinut minte, ca doar nu in fiecare zi demisioneaza un lider atat de important. Ma rog, asa sustine el. Daca va demisiona, atunci nu exista nicio piedica in calea revenirii liberalilor langa social-democrati. Pentru ca in randurile lor cei mai multi nu se impaca deloc cu ideea ca au asteptat atatia ani sa ajunga la putere si acum au fost obligati sa plece datorita nesabuintei lui Crin. Noile impuneri ale UE in privinta viitorului Romaniei confirma faptul ca PSD ar fi fost obligat sa-l sustina pe Antonescu pentru Cotroceni, toate zicerile lui anterioare nu au niciun suport. Acesta este inca un punct castigat de Ponta in batalia cu Antonescu.
Din ultimele miscari de pe scena politica putem trage concluzia ca Ponta nu se va feri de candidatura in cazul in care nu va gasi o solutie mai convenabila. Sigur va astepta momentul prielnic ce nu poate veni inainte de stabilirea candidatilor din taberele adverse. Deocamdata tatoneaza terenul, institutiile de sondare a opiniei publice arunca in lupta tot felul de tandemuri: Ponta – Oprescu, Ponta – Iohannis, Antonescu – Iohannis ori Ponta – Tariceanu. Toate tandemurile astea sunt valabile numai in cazul in care in alcatuirea lor intra si un lider al PSD, pentru ca e absurd sa vorbesti de Antonescu presedinte si Iohanis premier atata vreme cat premierul este dat de majoritatea parlamentara care este detinuta de PSD si partenerii actuali.
Sa revenim la titlul articolului. Deocamdata Ponta o tine intruna cu programul de guvernare al USL. Poate pana la 25 mai, dupa aia vom mai vedea. Normal ar fi ca dupa aceasta data si programul acela sa devina istorie. Si sigur acolo se va ajunge, chiar daca liberalii vor fi reprimiti la guvernare dar vor avea acelasi statut ca si celelalte formatiuni ce graviteaza in jurul PSD. Scaderea dramatica in sondaje a lui Antonescu ar putea duce la inlocuirea lui cu Iohannis. Pentru multi dintre romani ar fi cea mai buna solutie. Neamtul va fi obligat sa desemneze un premier de la PSD, cel mai probabil pe Victor Ponta.
Si, uite asa, lucrurile s-ar rezolva de la sine si majoritatea populatiei ar fi multumita. Un tandem Ponta premier si Iohannis presedinte ar fi ideal in conditiile actuale. Iohannis a fost permanent agreat de PSD (mai putin acum, cand a fost impins de la spate de Antonescu), iar in aceste momente ar fi chiar imbratisat de catre rosii lui Ponta. Paradoxal, rocada Iohannis – Antonescu, desi in conditii normale nu ar reprezenta o solutie, de data aceasta ar veni ca o izbavire pe criza de idei de pe scena politica.
In situatia de acum, toate partidele trebuie sa caute oameni potriviti, capabili sa asigure normalitatea Romaniei. Daca nu vor reusi, vina le va apartine in totalitate.
Sursa: Grigore Ciascai