Ștefan Mandel, un matematician român, stabilit în Australia, a găsit o formulă de a obține matele premiu la loto. De-a lungul anilor a câștigat de 14 ori marele premiu, dar acum s-a retras pe o insulă liniștită, întrucât loteriile din mai multe țări au interzis practicile sale, scrie Daily Mail.
În mod normal, șansele unei singure persoane de a câștiga unul dintre marile premii la o loterie sunt de unu la 14 milioane. Dar matematicianul Stefan Mandel a învins șansele și a obținut jackpotul de 14 ori și a făcut asta fără a încălca o singură lege.
Cetățeanul australian născut în România și-a folosit inteligența și afinitatea pentru numere pentru a crea o formulă aproape perfectă pentru a învinge sistemul.
În timp ce lucra ca economist în România, Mandel și-a testat formula, sperând să câștige al doilea premiu. A pus pe bilet cinci dintre numerele rezultate din formula lui și un al șaselea aleatoriu. A obținut marele premiu și cu banii câștigați a reușit să fugă din România și s-a stabilit în Australia.
La scurt timp după sosirea pe noul continent, Mandel a început să lucreze la adaptarea formulei la climatul australian. Datorită imensității combinațiilor posibile în loteria australiană, el a început să caute investitori, cu intenția de a completa cât mai multe bilete pentru fiecare miză majoră.
Cu cinci din șase cifre calculate prin sistemul său, suma combinațiilor a devenit finită, iar Mandel a început să se concentreze pe premii importante oferind mai mulți bani decât combinațiile posibile.
A reușit că câștige de 12 ori marele premiu la loteria australiană, dar, în ciuda legalității activităților sale, autoritățile australiene au considerat că intervenția lui strică jocul, așa că au introdus o lege prin care interziceau ca o persoană să cumpere toate biletele dintr-o loterie, reușind astfel să îl blocheze.
Când a cercetat alte opțiuni, a aflat că Statele Unite nu au impus încă restricțiile din Australia, așa că a început să adapteze formula la sistemul american.
S-a axat pe loteria din Virginia, acolo unde erau 7,1 milioane de combinații posibile, iar prețul unui bilet era de 1 dolar. Mandel a convins 2.500 de investitori australieni să cumpere fiecare câte un bilet, în 1992, când jackpotul a fost de 27 de milioane de dolari. „Știam că voi câștiga un premiu întâi, șase premii secunde, 132 de premii treia și mii de premii minore”, a declarat el pentru Planet Money.
Așa s-a și întâmplat, iar profitul său a fost de peste 30 de milioane de dolari.
A urmat un proces care a durat patru ani fiind implicați FBI și CIA. În 1995, Mandel a fost acuzat de evaziune fiscală când a încercat să dea încă o lovitură în Israel și a fost închis pentru 20 de luni.
După ce a fost eliberat s-a retras pe Vanuatu, o insulă liniștită din Australia, de unde nu a mai plecat.
Formula lui Ștefan Mandel se bazează pe 6 puncte:
1 – să calculeze numărul total al combinațiilor posibile
2 – să caute loteriile cu o marjă câștigătoare de cel puțin 3 ori mai are decât media combinațiilor
3 – să strângă suficienți bani ca să cumpere bilete pentru fiecare combinație
4 – să își folosească algoritmii de matematician, dar și tehnologia, ca să completeze fiecare bilet
5 – să ia fiecare bilet și să le dea dealer-ilor de loterii din oraș
6 – să aștepte pentru ca unul din biletele sale să fie declarat câștigător