Ministerul Economiei, ca acționar majoritar al Romgaz – cea mai mare companie cu capital de stat – a propus trei noi membri în Consiliul de Administrație care nu au nici o legătură cu domeniul energetic și nici o competență profesională care să îi recomande într-o asemenea funcție.
Propunerile au fost făcute pe 15 octombrie de ministrul Virgil Popescu și urmează să fie votate în Adunarea Generală a Acționarilor din 23 octombrie, potrivit unor documente.
Cei trei noi membri propuși sunt economistul Cristian Firu (controlor de trafic la CNAIR), juristul Andrei Dimitriu (angajat la Autoritatea Electorală Permanentă) și inginerul Virgil Popa (administrator al unei firme care vinde produse medicale, fost viceprimar în Sibiu specializat în asfaltări).
Numirile sunt în contradicție atât cu programul electoral al candidatului la prezidențiale Klaus Iohannis, cât și cu programul de guvernare al cabinetului Orban, așa cum a fost votat de Parlament.
Ce spunea candidatul Klaus Iohannis în programul electoral din 2019:
România se desprinde greu de interesele clientelare din domeniul energetic, unul sufocat de monopol, inginerii financiare, dominaţia unor reţele clientelare, atribute contrare unei economii sănătoase. Pe parcursul ultimei guvernări, instituţiile și companiile de stat cu responsabilităţi în domeniul energetic au fost profund politizate și deprofesionalizate, afectând performanţa întregului sector. Guvernanţa în energie trebuie să fie bazată pe competenţă și integritate.
Ce spune guvernul Orban în programul de guvernare:
O guvernanță în energie bazată pe competență și integritate. Ministerul Economiei va promova necesitatea restaurării competenței, eficienței și integrității în guvernanța sectorului energetic românesc. În ultimii ani, instituțiile și companiile de stat au fost profund politizate și deprofesionalizate, acest lucru ducând la o lipsă de eficiență în definirea viitorului sectorului energetic, care încă nu are o strategie naționala elaborată și adoptată, deși revizuirea acesteia a început încă din anul 2014.
Romgaz este cea mai mare companie cu capital de stat din România. Este cel mai mare producător de gaze naturale din România și a încheiat anul 2019 cu o cifră de afaceri consolidată de 5,1 miliarde lei.
Romgaz este în cărți pentru a prelua, într-un consorțiu cu OMV Petrom și compania poloneză de stat PGNiG pentru a prelua o parte din participanții ExxonMobil la proiectul Neptun Deep. Grupul petrolier american Exxon Mobil a confirmat, la începutul anului, că analizează o posibilă ieşire din proiectul offshore Neptun din România, adăugând că a început să ofere informaţii potenţialilor cumpărători, relata, în ianuarie, Reuters. ExxonMobil şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participaţii egale în proiect, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor nu a fost încă luată.
Cine este Cristian Firu. E controlor de trafic la compania națională de autostrăzi CNAIR, unde verifică existența rovignetei, controlul autovehiculelor și aplicarea amenzilor. Lucrează în Drobeta Turnu Severin. Anterior a lucrat în diverse instituții și firme din Drobeta, orașul de baștină al ministrului Virgil Popescu. A absolvit Facultatea de Științe Economice din Craiova. Vorbește limba engleză la nivel mediu. Nu are nici o legătură cu domeniul energetic.
Cine este Andrei Dimitriu. E consilier al vicepreședintelui Autorității Electorale Permanente din 2016. Anterior a fost personal tehnic auxiliar la Biroul Electoral Central și manager al Asociației ”O șansă pentru viitor”. A absolvit Facultatea de Drept a Universității București și are și un master la aceeași facultate. Vorbește limbile engleză și franceză. Nu are nici o legătură cu domeniul energetic.
Cine este Virgil Popa. Este administrator al firmei de produse medicale Ophtaliance SRL. În perioada 2007 – 2016 a fost viceprimar al Muncipiului Sibiu, mandatele sale suprapunându-se până în 2014 peste cele de primar ale lui Klaus Iohannis. Este prim-vicepreședinte PNL Sibiu. A scris în CV-ul oficial că are ”o bună cunoaștere a proceselor de control al lucrărilor de asfaltare, reparații a (sic) străzilor”. A absolvit facultatea de inginerie Sibiu. Vorbește limba engleză bine. Nu are nici o legătură cu domeniul energetic.