Iustin Ioan Talpoș, fost profesoraș la Școala gimnazială „Lucian Blaga” din Baia Mare, candidat la primăria municipiului în 2016 din partea PMP (unde nu l-au votat nici rudele apropiate), a ajuns în același an senator, după minunea ne mai văzută care s-a petrecut atunci la redistribuirea voturilor, prin care trei nulități băsesciene locale au fost promovate în Parlamentul României!
După un timp, „istoricul”, cum îi spunea Traian Băsescu, șeful lui de partid, a găsit de cuviință să plece la PSD, unde, din câte s-a spus, Gabriel Zetea i-a promis că îl face inspector general al învățământului maramureșean, visul lui cel mare. Dar, după ce s-a convins ce mârțoagă costelivă intelectual și-a cumpărat la curte, Zetea i-ar fi spus că nu își va respecta promisiunea, că nu vrea să se facă de râs.
Supărat, Iustin n-a stat prea mult să își lingă rănile, așa că a plecat în tabăra generalului izmenar Oprea, care l-a înrolat imediat și l-a făcut prim-vicepreședinte al UNPR. Și-a dat seama că de aici nu-i va pica nimic, după ce nu va mai fi senator, așa că a început discuțiile cu gașca liberală a lui Orban, aflată atunci într-o campanie agresivă de racolare a parlamentarilor. Iustin și-a dat demisia din UNPR și a început să voteze alături de liberali, inclusiv celebrele moțiuni de cenzură cu care s-a confruntat PSD și care l-au scos de la guvernare.
Omul nostru și-a negociat foarte bine trădarea, numai așa explicându-se faptul că zilele trecute, absolventul institutului de trei ani din Suceava, specialitatea geografie-istorie, a ajuns să fie numit director general al Conversmin SA, societate cu capital integral de stat, cu obiect principal de activitate închiderea și conservarea perimetrelor miniere.
Nu știu cum stă în prezent societatea, dar, cu câțiva ani în urmă când se ocupa de problemele mineritului, avea bugete anuale astronomice pentru ca să execute câteva lucrări pe ici colo, unele de mântuială, dar și să transfere mare parte din sume în conturile partidelor aflate la guvernare, fiind una din sursele principale de venituri ilegale pentru politicieni.
Sincer nu aș vrea ca Talpoș să pățească ceva, dar tare mă tem că din fruntea Conversmin-ului are toate șansele să ajungă în locuri umbroase, prevăzute cu gratii și paznici înarmați, pentru că, din câte cunosc despre el, nu are abilitatea să se descurce în jungla afacerilor de acest gen. Și, în astfel de cazuri, de regulă plătesc cei mai puțin instruiți și inspirați în asemenea furturi de proporții, pe când adevărații vinovați scapă basma curată și se folosesc de banii furați cu mâinile altora.
Talpoș și-a intrat în pâine la mijlocul lunii ianuarie a acestui an în urma unei decizii al Consiliului de Administrație, pentru o perioadă de patru ani, timp de încercare pentru ca șefii care l-au numit să își poată da seama dacă posedă „calitățile” necesare să facă față misiunii ce-i va fi încredințată. Dacă nu va trece probele o să fie înlocuit imediat, pentru că acolo e nevoie de un hoț destoinic, borfaș calificat, capabil de toate fărădelegile.
Cum a închis și conservat Conversmin perimetrele miniere, inclusiv în Maramureș, se vede și se simte la tot pasul. Să ne gândim doar la apele de mină care se revarsă după fiecare ploaie mai puternică sau la topirea zăpezii în valea Băița din Tăuții Măgherăuș, așa cum s-a întâmplat în aceste zile, fenomenul ajungând scandal diplomatic între România și Ungaria.
Încă de la înființare s-a văzut că a fost concepută ca o societate aspirator de fonduri bugetare, care urmau apoi să ajungă la partide. Și previziunile s-au adeverit, numărul proceselor în care a fost implicată s-au înmulțit, dosarele DNA au fost instrumentate, însă majoritatea nu au ajuns pe rolul judecătoriilor din motive lesne de ghicit. Bani mulți îngropați în subteranele minelor sau prin diferite cariere, din care au fost apoi „extrași” și depuși în conturile sau buzunarele politicienilor.
Oricum am lua-o misiunea traseistului Iustin Talpoș nu-i deloc ușoară. Dacă va rămâne în post îl așteaptă mari încercări de toate felurile. Vom vedea pe parcurs cum se va descurca.