Congresul american a adoptat definitiv, sambata, legea ce autorizeaza noi sanctiuni impotriva Rusiei si o majorare a ajutorului militar, inclusiv letal, acordat Ucrainei, acest din urma aspect fiind respins pentru moment de presedintele american Barack Obama, informeaza AFP.
Legea a fost adoptata joi in mod succesiv de Senat si Camera Reprezentantilor, cu unanimitate de voturi, insa o ultima trecere prin Senat era inca necesara din ratiuni de procedura parlamentara, lucru realizat in seara zilei de sambata, in unanimitate.
Presedintele Barack Obama trebuie fie sa promulge aceasta lege, fie sa-i opuna dreptul sau de veto. Deocamdata, Casa Alba nu si-a dezvaluit intentiile, chiar daca presedintele american a calificat recent drept „contraproductiva” impunerea de sanctiuni americane suplimentare fara o coordonare cu UE.
Livrarea de arme de catre SUA pentru Ucraina este astazi imposibila din punct de vedere juridic, insa ramane de resortul presedintelui american, care inca se opune la acest stadiu si a acceptat doar furnizarea de asistenta militara non-letala: radare, vehicule, echipament pentru deminare, ochelari pentru vizibilitate nocturna.
Chiar daca legea ii lasa presedintelui ultima decizie in ceea ce priveste trimiterea de astfel de arme Ucrainei, alesii americani intentioneaza sa exercite presiuni politice maxime asupra lui Obama pentru ca acesta sa dea curs cererii de arme formulate de Kiev. In acest scop, ei au autorizat ajutoare de 350 de milioane de dolari, acordati in decurs de trei ani.
„Vom continua sa facem presiuni, este rusinos si scandalos ca nu le-am trimis (ucrainenilor) arme pentru a se apara”, a declarat senatorul republican John McCain.
Noua lege votata de Congres ii cere printre altele presedintelui american sa impuna sanctiuni sporite impotriva unor entitati din sectorul rus al apararii (fabricanti sau comercianti de arme), care transfera echipamente de aparare in Siria, Ucraina, Georgia sau Republica Moldova si care participa, potrivit congresmenilor americani, la alimentarea instabilitatii in aceste tari. Este vizata societatea publica rusa Rosoboronexport.
In sectorul energetic, legea autorizeaza sanctiuni in special impotriva gigantului rus Gazprom, in cazul in care acesta va reduce livrarile de gaz catre Ucraina sau alti membri ai NATO.
Masurile de retorsiune includ o serie intreaga de sanctiuni financiare, bancare, comerciale sau de excluziune de pe teritoriul american, indreptate impotriva entitatilor ruse vizate sau a celor care stabilesc tranzactii cu ele.
Declansarea acestor masuri ramane o prerogativa a Administratiei Obama, care dispune de o dispensa din ratiuni de securitate nationala.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres