România are mai multe buncăre în care oamenii se pot ascunde în cazul unui atac. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a făcut publică o listă a adăposturilor de protecție civilă din toată țara.
Potrivit IGSU, la nivel național există 4.538 de spații în care oamenii ar putea să se adăpostească în caz de nevoie, conform listei publicate pe site-ul IGSU. Protecţia prin adăpostire a populaţiei se asigură în adăposturi construite pe timp de pace în subsolul clădirilor, în galerii edilitare şi de termoficare sau în tuneluri tehnologice.
Astfel, potrivit IGSU, cele mai multe buncăre sunt în București, 1.171 la număr. În Sectorul 1 al Capitalei sunt 165 de adăposturi, în Sectorul 2 sunt 343, în Sectorul 3 sunt 143 de buncăre, în sectorul 4 sunt 168, în sectorul 5 sunt doar 58 și în sectorul 6 sunt 294. Potrivit aceleași liste, cele mai puține adăposturi există în județul Ialomița și în Vrancea, unde se găsesc doar câte 13 astfel de încăperi.
În Maramureș sunt 77 de astfel de locații, dintre care 63 în Baia Mare, 9 în Sighetu Marmației și câte una în Baia Sprie, Sarasău, Șișești și Vișeu de Sus
Trei sunete în caz de atac aerian
Conform legii, în cazul unui atac aceste adăposturi, ocupate în număr foarte mare de oamenii din blocurile respective, trebuie eliberate de urgență în 24 de ore. Lista publicată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență conține adresele fiecărui astfel de buncăr, dar și coordonatele geografice, adică latitudinea și longitudinea la care sunt poziționate fiecare.
„În caz de dezastre, la ordinul primarului se declanşează sistemul de alarmare al populaţiei. Sunt trei sunete în caz de atac aerian şi sunt acele cinci sunete pentru dezastre”, a explicat anterior la Antena 3, Daniel Micloş, coordonatorul compartimentului de Protecţie Civilă.
Vasile Dîncu, despre buncăre: Se verifică anual. Suntem pregătiți pentru orice situație
Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că verificarea buncărelor din România se face în fiecare an, în mod regulat. El a subliniat că cele mai multe buncăre aparțin Ministerului Afacerilor Interne.
„Împreună cu Ministerul Afacerilor Interne am discutat asta, inspecția se face regulat. În fiecare an există un anumit calendar pentru această inspecție.
Cele mai multe cred că aparțin de MAI, cele de protecție civilă, pentru cazuri de cataclism, situații de criză. Din perspectiva noastră, din MApN, acest lucru s-a făcut în ultimii ani foarte serios. Știm exact, suntem pregătiți pentru orice situație”, a afirmat ministrul Apărării.
foto: arhivă
Ar trebui să vedem în presa locală din Baia Mare (altminteri aproape inexistentă și invizibilă!) informații despre ce controale s-au efectuat acum (și dacă s-au efectuat!?) de către autoritățile locale din Baia Mare, în 2022, când războiul este aproape de granițele României! Presa/TV din Baia Mare să meargă să verifice alături de autorități sau responsabili și să filmeze starea în care se prezintă aceste adăposturi de protecție civilă! Să știm și noi, cetățenii, cum stăm! Ori autoritățile locale așteaptă să ce? Să ajungă rușii la granița de la Sighetul Marmației? Să vedem și noi, baimărenii, în ce stare sunt aceste adăposturi și dacă pot fi folosite pentru scopurile pentru care acestea au fost gândite si construite!? Ori sunt pline de murături si biciclete? Ori, si mai rău, sunt inutilizabile din cauza umezelii, șobolanilor, mirosurilor și mizeriei?!