A inceput curatenia de primavara nu numai in orasele resedinta de judet, ci si in “provincie”. Numai ca, pentru unii, curatenie inseamna ca fac “luna” la ei in ograda si arunca gunoaiele… la altii. Adica, in natura sau in albiile raurilor. In fond, daca mizeria nu mai e la ei in curte, nu-i mai priveste. Nu mai conteaza ca provocam dezechilibre naturale prin poluarea, in mod grosolan, a mediului.
In unele locuri din Maramures s-a ajuns la situatii extreme, de-a dreptul strigatoare la cer. Adica, pe dealul Pietris, langa DN 18 B, munti de gunoaie, de la saci cu bulendre si peturi, pana la obiecte de mobilier, zac in padure, adica la doi pasi de marginea vailor, unde creste leurda ori usturoiul salbatic.
In comuna Lapus, mai in primavara, autoritatea locala a fost surprinsa de presa ca, in lipsa de bani pentru salubrizare, arunca gunoaiele pe malul Lapusului, apoi… le ingroapa. Intre timp, insa, situatia a evoluat oarecum.
“Am facut curatenie mare. A venit o firma si a deschis acolo balastiera. Cu un drum au strans de pe-acolo mizeriile si in plus ne duc si noua piatra unde avem nevoie sau avem lucrari”, a spus Nicolae Giurgiu, primarul din Lapus.
Mesajul transmis autoritatilor locale de catre reprezentantii Garzii de Mediu este ca au timp pana… dupa Pasti. ”Avem in derulare un program. La inceput ii avertizam pe primari, apoi… n-avem incotro, o sa dam si amenzi. Sigur, stim si noi ca e criza, ca n-au bani. N-o sa dam amenzile maxime, dar vom da”, a spus Calin Crisan, comisarul sef al Garzii de Mediu Maramures. De unde reiese ca, fie si criza, edilii tot vor fi amendati, daca trec Pastile.
Un alt loc unde s-a inteles gresit „curatenia” este drumul judetean de la Copalnic spre Coas, unde oameni de bine au inceput sa arunce gunoaiele menajere intr-o ruptura a drumului, generata de o alunecare de teren. Poate in felul asta o sa umple groapa, ca sa se poata circula in conditii normale… Cine stie, pana la urma ar putea fi o idee buna…
Sursa: Alexandru Ruja