Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) a inclus joi gastronomia traditionala japoneza, ‘washoku’, pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii, decizie pe care autoritatile nipone au salutat-o cu speranta ca va ajuta la potentarea turismului si a exporturilor de alimente, potrivit EFE.
Comitetul interguvernamental UNESCO a aprobat inscrierea ‘washoku’ in cursul reuniunii de la Baku (Azerbaidjan), apreciind, printre altele, traditia respectului fata de natura. ‘Suntem realmente fericiti. Ne-ar placea sa transmitem in continuare cultura culinara japoneza generatiilor viitoare’, a spus premierul nipon, Shinzo Abe, intr-un comunicat. ‘Ne-ar placea, de asemenea, sa ne straduim mai mult pentru ca oamenii din afara Japoniei sa aprecieze calitatile ‘washoku”, a adaugat premierul.
Guvernul nipon a propus inregistrarea gastronomiei traditionale japoneze pe lista UNESCO in 2012 in urma campaniei initiate de Academia Culinara Japoneza, organizatie non-profit formata in special din ‘chefs’ din Kyoto, fosta capitala imperiala a tarii. In propunerea sa, intitulata ‘Washoku — cultura culinara traditionala a japonezilor’, guvernul a evidentiat ‘marea diversitate’ a mancarurilor.
Pana in prezent, UNESCO inregistrase gastronomia traditionala mexicana, dieta mediteraneana din tari ca Spania si Italia, gastronomia franceza si ‘keskek’, care se serveste in regiuni din Turcia, Grecia sau Iran, aminteste sursa citata.
Sursa: Agerpres