Tari ca Spania, Irlanda sau Islanda au mizat pe cultura pentru a iesi din criza, a spus joi directorul general al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO), Irina Bokova.
Aceste tari depun “insemnate eforturi” pentru a dezvolta sectorul artizanal, creatia, moda, industria audiovizuala si turismul, a afirmat Irina Bokova, cu ocazia deschiderii celui de-al III-lea Forum Mondial al UNESCO despre cultura si industriile culturale, care se desfasoara la Florenta, in Italia.
Bunurile si serviciile culturale “nu sunt marfuri precum celelalte”, a apreciat aceasta. Desi sunt o sursa de locuri de munca si de venituri — comertul mondial cu bunuri si servicii culturale depaseste in prezent 620 de miliarde de dolari — valoarea lor “nu este numai economica”, pentru ca sunt si “sursa de plenitudine personala si incredere colectiva”.
Aceasta dubla dimensiune “intereseaza societatile in criza, pentru ca dificultatile prin care trec, mai ales in Europa, nu sunt numai economice, ci si sociale si trebuie sa gasim din nou motoare de coeziune”, iar “cultura ofera raspunsuri”.
Astfel, “nu este intamplator faptul ca, in Europa, mai multe tari au mizat pe cultura pentru a iesi din criza”, a afirmat Irina Bokova, mentionand, dintre acestea, Spania, Irlanda si Islanda.
Aceste exemple dovedesc ca, “in pofida dificultatilor, nimic nu este imposibil pentru o tara cand are incredere si aceasta incredere vine de la cultura, de la constiinta succeselor sale trecute, de la diversitatea sa culturala”.
Cu ocazia deschiderii acestui forum, Irina Bokova a vorbit in special despre rolul culturii si al industriilor culturale ca motor al dezvoltarii sustenabile.
Sursa: Agerpres