Proiectul de lege privind decretarea acestei zile a fost aprobat de Senat la 21 mai 2012, ulterior de Camera Deputatilor, la 23 aprilie 2013, aceasta din urma fiind for decizional. Decretul pentru promulgarea legii a fost semnat de presedintele Traian Basescu la 15 mai 2013, legea fiind publicata in Monitorul Oficial cu numarul 280 din 17 mai 2013.
La 16 noiembrie 1972, la Paris, in cadrul celei de-a XVII-a sesiuni a Conferintei generale a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (desfasurata intre 17 oct.-21 nov 1972), statele membre ale UNESCO au adoptat Conventia privind Protectia Patrimoniului Mondial Cultural si Natural. La cea de-a 34-a sesiune a Comisiei pentru Patrimoniu Mondial s-a hotarat ca data de 16 noiembrie sa fie sarbatorita ca Ziua Patrimoniului Mondial.
Prin declararea la nivel national a Zilei Patrimoniului Mondial, se promoveaza elementele noastre de patrimoniu mondial, pentru o mai buna cunoastere a acestora, precum si locul pe care il ocupa cultura romana in cadrul valorilor culturale internationale. De asemenea, se evidentiaza necesitatea protejarii si conservarii acestora, oferindu-se, in acelasi timp, si un plus de imagine la nivel international.
Romania are 10 pozitii (31 de monumente istorice si naturale) si 14 candidaturi pe Lista Patrimoniului Mondial, precum si doua elemente pe Lista Patrimoniului Imaterial (Calusul si Doina), ceea ce ne plaseaza pe locul 42 din 122 de tari.
Cu prilejul Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO din Romania sunt organizate activitati culturale, sociale si artistice si sunt difuzate, prin mijloacele de informare in masa, materiale care vizeaza promovarea si protejarea patrimoniului mondial UNESCO din Romania.
Sursa: Agerpres