”Revoluţia” a izbcnit după ce premierul Ferenc Gyurcsany a recunoscut că a minţit, ascunzând problemele reale din economia Ungariei, ca să poată câştiga alegerile din aprilie.
Şeful guvernului a anunţat însă că nu intenţionează să demisioneze, deşi aceasta a fost cererea miilor de protestatari care au ieşit în stradă în noaptea de luni spre marţi. Atmosfera din Budapesta s-a asemănat cu cea trăită de români în iarna lui 1989. Şi acum, demonstranţii au forţat pătrunderea în incinta televiziunii publice şi au cerut să li se permită să citească un apel către popor în care se cerea demisia cabinetului lui Gyurcsany.
În cursul dimineţii de marţi, televiziunea publică ungară şi-a întrerupt transmisia. Ambele canale naţionale şi-au oprit emisiunea în jurul orei locale 01,20, când manifestanţii au pătruns în clădire, după mai multe ore de asalt.
Străzile din jurul Parlamentului de la Budapesta au fost sub asediu. Forţele de ordine au încercat să îi împrăştie pe demonstranţi, punând pe ei bastoanele şi tunurile de apă. Din loc în loc, puteau fi zărite maşini incendiate, cioburi, protestul soldându-se cu pagube importante.
Peste 150 de persoane au fost rănite în urma confruntărilor dintre forţele de ordine şi demonstranţi, acesta fiind cele mai grav incident de la căderea comunismului în Ungaria. Ultima revoltă populară în ţară a avut loc în 1956, atunci populaţia răzvrătindu-se împotriva regimului sovietic.
La venirea dimineţii, autorităţile au impus măsuri drastice de securitate, pentru ca manifestaţiile violente să nu se mai repete. Cordoane de poliţie au înconjurat clădirile mai importante, iar paza ambasadelor a fost sporită. De asemenea, accesul în centru a fost restricţionat.
Oficialii europeni privesc cu îngrijorare spre Ungaria şi speră ca revolta să nu degenereze. Chiar preşedintele ungar, Laszlo Solyom, a declarat că premierul a pus democraţia ungară în pericol.
Ferenc Gyurcsany a iscat revolta după ce a recunoscut autencitatea unei înregistrări audio rostită în faţa colegilor săi socialişti şi în care spunea despre starea economică a statului: ”A trebuit să mă prefac timp de un şi jumătate că guvernăm. În loc să facem asta, am minţit dimineaţa, am minţit seara.”
Sursa: Ioana Oşan