Muzicologul roman Octavian Lazar Cosma a primit marele premiu al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR) pe anul 2012, in cadrul unei ceremonii ce a avut loc vineri, la Palatul Cantacuzino (Muzeul ‘George Enescu’) din Capitala. Octavian Lazar Cosma este profesor la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, unde si-a inceput cariera didactica in 1959. Muzicologul roman preda istoria muzicii romanesti, muzicologie si estetica. Alaturi de Octavian Lazar Cosma au fost premiate si alte lucrari importante ale compozitorilor si muzicologilor romani.
Astfel, Calin Ioachimescu a castigat Premiul pentru lucrare simfonica cu Concerto for flute and orchestra, Diana Rotaru – premiul pentru lucrare multimedia cu Hypnagogia, Carmen Carneci – premiul pentru lucrare camerala cu Doiniri iar Adrian Borza – premiul Filialei Cluj pentru If. Octavian Luncan a castigat la subsectia Fanfara pentru Rapsodia Dorului. Marii castigatori la Sectia de Muzica vocala sunt George Balint, cu Opera MAIISM si Alexandra Cherciu cu 5 Rondeluri pe versuri de Alexandru Macedonski.
Dan Buciu a castigat premiul pentru lucrare corala ampla, pentru Frica – pe versuri de Marin Sorescu. La subsectia didactica castigatorul este Irina Odagescu Tutuianu, pentru Continuum Y. La sectiunea Jazz / Pop, Premiul pentru un grupaj de melodii a revenit lui Jolt Kerestely, pentru Anii mei flori de tei, Lacrima, Printesa mea, De cate ori, pe versuri de Carmen Aldea Vlad, premiul pentru spectacol a fost obtinut de Dumitru Lupu, pentru comedia muzicala Catun Fericit, iar Premiul pentru Muzica de Jazz a fost castigat de Mircea Tiberian, pentru Inside out, un proiect complex ce cuprinde partituri, comentarii, analize si un suport audio.
La sectia de muzicologie, castigatorul pentru Istoriografie este Florinela Popa, cu Serghei Prokofiev, castigatorul pentru sistematica Muzicala este Dinu Ciocan, pentru O teorie semiotica a interpretarii muzicale, iar premiul pentru Publicistica a fost obtinut de Alexandru Badulescu.
Premiile UCMR reprezinta un eveniment anual important in activitatea institutiei si a industriei muzicale romanesti, fiind valorizata cu aceasta ocazie activitatea unora dintre cei mai importanti creatori ai sai, deopotriva din mediul academic si din cel al muzicii de divertisment.
Sursa: eMM.ro