La zece ani de la semnarea Tratatului de aderare la UE, Romania a facut o serie de progrese, dar ramane la coada UE, conform Eurostat, in diverse domenii, precum transport, inclusiv autostrazi, sanatate, educatie, obiective majore – Schengen si zona euro – nu au fost atinse, iar MCV este mentinut.
Romania a semnat, la 25 aprilie 2005, la Luxemburg, Tratatul de aderare la Uniunea Europeana, la 10 ani de la prezentarea cererii oficiale de aderare. „Procesul de aderare la UE, in cadrul caruia semnarea Tratatului de aderare, pe care o aniversam astazi (sambata – n.r.), a fost un reper major, reprezinta cel mai important obiectiv national din ultimii 25 de ani care, alaturi de aderarea la NATO, a antrenat transformari ireversibile in ceea ce priveste modernizarea societatii romanesti, prin racordarea sa deplina la setul de valori si principii europene si euro-atlantice. Reusita acestui proiect a avut la baza consensul intregii societati si al clasei politice din Romania”, a declarat, cu acest prilej, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, citat intr-un comunicat MAE.
Si presedintele Klaus Iohannis a salutat momentul, subliniind ca semnarea Tratatului de aderare a venit „dupa un proces dificil de negocieri care a marcat transformari profunde in multe domenii ale vietii economico-sociale”.
„Acest moment a insemnat recunoasterea faptului ca Romania era pregatita sa devina membra a Uniunii Europene, sa se alature unui spatiu de valori definit de democratie, stat de drept, economie de piata, respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului”, se arata in mesajul prezidential.
Dincolo insa de meritele Romaniei si ale Bulgariei – ambele semnand Tratatul de aderare la 25 aprilie 2005 – acest moment dar si cel al aderarii, care avea sa survina doi ani mai tarziu, pe 1 ianuarie 2007, ilustreaza si vointa politica a UE de a include in spatiul comunitar fostele tari din Pactul de la Varsovia.
Fata de celelalte tari din fostul bloc estic care, fie au depus cererea de aderare cu un an mai devreme, fie in acelasi an, sau chiar un an mai tarziu (Cehia si Slovenia), si au reusit sa adere in 2004, Romania si Bulgaria au avut nevoie de inca trei ani pentru fi primite in UE.
Romania a depus cererea de aderare la Uniunea Europeana in 1995, iar in 1999, Consiliul European de la Helsinki a hotarat deschiderea negocierilor cu o parte dintre statele care depusesera cererea de aderare, intre care si Romania. Negocierile au fost deschise in prima jumatate a anului 2000 si s-au derulat pana la sfarsitul anului 2004, cand Consiliul European a marcat incheierea negocierilor.
Me
Sursa: Mediafax