Vezi VIDEO
Reprezentantii Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) sunt multumiti de introducerea unor noi criterii de finantare a universitatilor. Indicatori precum numarul locurilor in camine, numarul de locuri de practica asigurate de universitati sau numarul de mobilitati au fost cuprinse in metodologia de finantare a universitatilor de stat din Romania. In total, pe lista finantarii suplimentare de excelenta a universitatilor se afla 15 indicatori in functie de care se primesc fonduri.
Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice a adoptat o noua metodologie de finantare a universitatilor de stat din Romania, care se va aplica pentru anul 2015 si care aduce o serie de noutati pentru studenti. Reprezentantii acestora saluta faptul ca metodologia prevede pentru prima oara ca universitatile ar putea primi sau pierde sume consistente din finantarea de la stat, in functie de beneficiile pe care le ofera studentilor.
„In ultima metodologie de finantare, e adevarat, au fost acceptati cativa indicatori propusi de ANOSR si printre acestia se numara gradul de a accepta studenti din zone defavorizate, gradul de angajabilitate a studentilor dupa absolvire si gradul de cazare a studentilor in caminele studentesti”, a declarat Vlad Caniuca, presedintele Ligii Studentilor „Pintea Viteazul”.
Contributia proprie a universitatii la fondul total de burse, numarul de locuri de practica puse la dispozitia studentilor sau ponderea celor care au fost intr-o mobilitate Erasmus sunt alte criterii care privesc direct studentii si care vor fi luate in calcul.
Acesti indicatori reprezinta putin sub 30% din valoarea finantarii pe care o vor primi universitatile pentru a deveni mai performante. In functie de numarul criteriilor pe care reusesc sa le indeplineasca, universitatile vor reusi sa atraga si aceste sume suplimentare.
„Indicatorii acestia de calitate sunt grupati in patru clase. 15 indicatori in total si patru clase grupate astfel: predare invatare 30%, cercetare stiintifica sau creatie artistica 40%, orientare internationala 10% si orientala regionala si echitate sociala 20%. Fiecare clasa are pe urma subindicatori de la 2 pana la 5”, a precizat Dan Calin Peter, prorectorul Centrului Universitar Nord din Baia Mare
Restul banilor primiti de universitati reprezinta finantarea de baza (72,5%) – cheltuieli de personal si alte cheltuieli materiale necesare functionarii universitatii si sunt calculati in functie de numarul de studenti inscrisi la diferite specializari, similar anilor trecuti. Universitatile lucreaza acum la listele cu raportarile pentru fiecare indicator in parte. Datele vor fi centralizate la nivel de universitate la inceputul lunii martie, urmand ca apoi sa fie trimise spre minister.
„Tot in urma acestor raportari se discuta ca pana la toamna sa se faca si o reevaluare a universitatilor si a programelor de studii. A existat o singura evaluare, in urma cu 5 ani, de atunci nu s-a mai facut nimic. Si se incearca acum, din nou, o reevaluare a institutiilor si a programelor de studii, deci o clasificare a universitatilor”, a adaugat Dan Calin Peter.
De asemenea, ANOSR a propus pentru anul urmator introducerea unor indicatori de finantare noi cum ar fi transparenta institutionala.
Sursa: Sonia Rajnita