Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a devenit membră în consorțiul universitar european format din Universitatea din Lille (Franța), Universitatea din Malmö (Suedia), Universitatea Mykolas Romeris din Vilnius (Lituania), Universitatea din Minho (Portugalia), Universitatea Roma Tre (Italia) și Universitatea din Wrocław (Polonia). Cele 7 universități au intrat oficial în alianță pe 20 februarie, iar obiectivul este să formeze o universitate europeană. În acest moment, consorțiul a depus la Comisia Europeană proiectul de înființare a universității europene, iar cererea de finanțare pentru a o implementa, în primă fază, este de 5 milioane de euro, pe consorțiu, a declarat pentru Edupedu.ro Daniel David, prorectorul UBB.
Universitatea Babeș-Bolyai este a doua instituție de învățământ superior care intră într-un consorțiu european, după Universitatea din București. Vezi aici care sunt universitățile europene partenere ale Universității din București
Alianța din care face parte Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a fost creată ca urmare a ideii lansate în 2017 de președintele Franței, Emmanuel Macron, pornind de la care Uniunea Europeană își propune ca în anul 2024 să aibă aproximativ 20 de universități europene, anunță universitatea.
Contactat de Edupedu.ro, Daniel David, prorectorul UBB, a declarat că înființarea alianței și depunerea cererii de finanțare la Comisie au fost primii pași în crearea universității europene. “Așteptăm să vedem evaluarea Comisiei Europene, să vedem dacă primim banii. Daca da, vom fi una dintre cele 20 de universități europene. Dacă nu, vom aplica anul viitor“, a precizat David.
Ideea europeană este de a realiza integrarea și în aria academica europeană. “Consorțiul european va fi unul integrat, în care totul va fi mai flexibil. De exemplu, dacă noi avem un curs de psihologie, dar același curs este organizat și de Universitatea din Vilnius, studenții noștri să își poată alege unde fac psihologia. Ideea este să îi învățăm pe tineri că sunt cetățeni europeni, că se pot duce în mod real la o altă universitate din Europa, unde se pot simți ca acasă“, a explicat Daniel David pentru Edupedu.ro.
“Acum sunt inegalități foarte mari în pregătirea oferită de universități; UE încearcă sa elimine polarizările și inegalitățile în pregătirile academice“, prin crearea acestor consorții care să reunească universități cu profiluri diferite și din regiuni diferite, a declarat prorectorul UBB.
Universitatea din Lille este coordonatorul administrativ al alianței, fiind cea mai mare universitate din Franța, cu o prezență constantă în clasamentele internaționale de prestigiu, informează UBB, într-un comunicat remis Edupedu.ro.