Specialiștii Universității Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) au realizat prototipul unui ventilator mecanic de urgență prin tehnologia de printare 3D, care nu concurează produsele medicale, ci reprezintă o posibilă soluție la rezolvarea problemelor cauzate de coronavirus, anunță Universitatea într-un comunicat de presă.
Decanul Facultății de Construcții de Mașini, Nicolae Bâlc, coordonatorul echipei, a subliniat că ideea a pornit de la nevoia de a susține sistemul medical în cazul pandemiei de coronavirus, moment în care ar putea fi insuficiente ventilatoarele profesionale disponibile la secțiile de terapie intensive din spitalele din România.
„La recomandarea rectorului UTCN, Vasile Țopa, am trimis propunerea acestui proiect de ventilator la Ministerul Educației și Cercetării, am fost sunați de reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale și am fost încurajați să demarăm proiectul”, a spus Bâlc.
Ventilatorul mecanic de urgență a fost botezat „V_Ro_Covid” și se bazează pe un balon de resuscitare manual, disponibil în comerț, și are o acționare mecanică a balonului, ciclul de mișcare al brațelor fiind programat și executat în mod automatizat.
„Aparatul a fost testat și, în prezent, se pot controla și regla cel puțin 3 funcții vitale de respirație, cum sunt frecvența respirațiilor, volumul de aer pompat în plămâni dar și raportul dintre timpii de inspirație/ expirație”, a precizat Nicolae Bâlc.
Prototipul are display LCD pentru afișarea parametrilor de lucru și 6 butoane, de unde medicul ATI poate selecta și programa valorile celor 3 parametri principali de lucru. Ventilatorul are, de asemenea, și o alarmă audio.
Toate componentele specifice au fost fabricate prin tipărire 3D în laboratoarele UTCN, iar componentele electrice și electronice au fost achiziționate din comerț.