Armata nepaleză spune, conform BBC, că a ridicat anul acesta 11 tone de gunoaie, patru cadavre și un schelet de pe muntele Everest și de pe alte două vârfuri din Himalaya. Potrivit sursei citate, trupele au avut nevoie de 55 de zile pentru a recupera gunoaiele și cadavrele de pe munții Everest, Nuptse și Lhotse. Se estimează că peste cincizeci de tone de deșeuri și mai mult de 200 de cadavre se află pe Everest.
Armata a început să efectueze o curățare anuală a muntelui, care este adesea descris ca fiind „cea mai înaltă groapă de gunoi din lume”, în 2019, în timpul preocupărilor legate de supraaglomerarea și de alpiniștii care stau la coadă în condiții periculoase pentru a ajunge pe vârf.
Cele cinci operațiuni de curățare au adunat 119 tone de gunoaie, 14 cadavre umane și câteva schelete, spune armata. Anul acesta, autoritățile au urmărit să reducă gunoiul și să îmbunătățească salvările, obligându-i pe alpiniști să poarte dispozitive de urmărire.
În viitor, guvernul intenționează să creeze o echipă de rangeri montani care să monitorizeze gunoiul și să aloce mai mulți bani pentru colectarea acestuia, a declarat pentru BBC directorul departamentului de turism din Nepal pentru alpinism, Rakesh Gurung.
Pentru sezonul de alpinism de primăvară care s-a încheiat în luna mai, guvernul a eliberat permise pentru 421 de alpiniști, în scădere față de recordul de 478 de anul trecut. Aceste cifre nu includ ghizii nepalezi. În total, se estimează că 600 de persoane au escaladat muntele în acest an.
În acest an, opt alpiniști au murit sau au dispărut, față de 19 anul trecut.
Un britanic, Daniel Paterson, și ghidul său nepalez, Pastenji Sherpa, se numără printre cei dispăruți după ce au fost loviți de gheața căzută pe 21 mai.
Familia lui Paterson a inițiat o strângere de fonduri pentru a angaja o echipă de căutare pentru a-i găsi, dar a declarat într-o actualizare la 4 iunie că recuperarea „nu este posibilă în acest moment” din cauza locației și a pericolului operațiunii.
Gurung a declarat că numărul de permise a fost mai mic în acest an din cauza situației economice globale, a faptului că și China a eliberat permise și a alegerilor naționale din India, care au redus numărul de alpiniști din această țară. Numărul de permise va scădea probabil și mai mult după ce Curtea Supremă din Nepal a ordonat guvernului, în luna mai, să limiteze numărul de permise. Ordinul preliminar nu a stabilit un număr maxim.
Sursa: BBC