Unul din patru şoferi depăşeşte viteza legală pe autostrăzi în România. O arată camerele de monitorizare instalate de Compania de Drumuri pe patru şosele de mare viteză din ţară. Deşi conducătorii auto nu ţin cont de reguli, poliţiştii nu îi pot amenda. Camerele instalate nu sunt omologate aşa că imaginile nu pot fi probe.
Acesta este doar unul dintre cei peste 400 de şoferi care sunt surprinşi zilnic în timp ce încalcă limita de viteză şi legea. Camera de supraveghere a Companiei de Drumuri înregistrează automat viteza de deplasare a maşinii cu ajutorul unor senzori instalaţi în asfalt, potrivit Observator.tv.
Flavius Pavăl, directorul Direcţiei de Siguranţă a Circulaţiei: De exemplu, pe acest monitor vedem Arad-Nădlac, Sibiu-Orăştie, unde monitorizăm traficul şi vedem şi viteza. Captura asta este făcută în timpul zilei de astăzi şi vedem că un conducător auto a mers cu 200 de kilometri pe oră pe un sector de autostradă unde limita este de 130
Patru centre de monitorizare supraveghează traficul. Camere care îi prind pe vitezomani au fost montate până acum pe A2, Autostrada Sibiu-Oradea, Bucureşti Piteşti şi Nădlac -Arad.
Într-o singură lună, numai pe tronsonul Sibiu-Orăştie peste 12.500 de şoferi au depăşit viteza legală. Problema apare însă atunci când vorbim despre sancţionarea lor. Deşi camerele celor de la drumuri înregistrează abaterile, şoferii nu pot fi amendaţi.
Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt IGPR: Aplicarea sancţiunilor contravenţionale pentru abateri la regimul rutier se face direct de polţist sau prin consultarea mijloacelor certificate sau omologate metrologic
Astfel, mii de şoferi scapă nepedepsiţi. În urmă cu nici două săptămâni, în Suceava, şoferul unui tir a fost filmat de camera de bord a unei maşini în timp ce depăşeşte pe linie continuă şi ocoleşte pe contrasens un refugiu aflat pe mijlocul şoselei.
În acest caz, şoferul şi-a recunoscut vina şi doar astfel a putut fi amendat. În plus, a rămas fără permis pentru 30 de zile.