Un eveniment cultural unic in Baia Mare are loc vineri, 16 mai, de la ora 19.00, la Liceul de Arta, unde concerteaza doi dintre cei mai talentati tineri interpreti ai Romaniei, violonistul Alexandru Tomescu si pianistul Horia Mihail. Ineditul evenimentului este ca Alexandru Tomescu va canta la celebra vioara Stradivarius Elder-Voicu, una dintre ultimele 10 viori din lume din perioada de aur a maestrului italian si care este evaluata la pretul de 1,2 milioane de dolari. In Baia Mare este pentru prima data cand poate fi auzita intr-un concert o vioara Stradivarius.
UPDATE: Toate biletele la concertul sustinut la Liceul de Arta din Baia Mare de tanarul violonist Alexandru Tomescu au fost vandute inca de joi. In sala de spectacole a institutiei culturale baimarene aproape ca nu va fi loc de aruncat un ac. Ca sa nu rateze evenimentul, elevii si profesorii au fost acceptati ca si spectactori chiar pe scena. Directorul Liceului de Arta Baia Mare, Cristina Nemes-Bota, a declarat ca interesul pentru eveniment a fost extrem de ridicat, insa Alexandru Tomescu a promis ca va reveni in municipiu pentru a sustine un alt recital, tot pe vioara Stradivarius.
Vioara Stradivarius a fost adusa in Baia Mare in conditii de maxima securitate. La fel se va desfasura si concertul de vineri de la Liceul de Arta, care face parte dintr-un turneu national organizat sub patronajul Ministerului Culturii si Cultelor si care este dedicat exceptionalului instrument muzical Stradivarius.
Violonistul Alexandru Tomescu a mai concertat in urma cu cateva luni pe scena Liceului de Arta din Baia Mare, iar acum a ales sa cante tot in sala institutiei de invatamant baimarene pentru ca i-a placut foarte mult acustica acesteia. La spectacolul anterior el nu avea insa si celebra vioara care i-a apartinut maestrului Ion Voicu si care i-a fost incredintata pe o perioada de cinci ani de catre Ministerul Culturii dupa castigarea unui concurs.
Recital fara egal a doi dintre cei mai talentati solisti din tara
Directorul Liceului de Arta Baia Mare, Cristina Nemes-Bota, a spus ca evenimentul este o premiera pentru municipiu. ”Putem sa consideram ca este deosebit prin faptul ca sunt doi dintre cei mai buni solisti ai Romaniei de la ora actuala, dar si prin faptul ca se va canta pe o vioara Stradivarius. Este un preambul la aniversarea Liceului de Arta Baia Mare, care implineste 50 de ani de existenta si ne bucuram enorm”, a declarat Cristina Nemes-Bota.
Recitalul lui Alexandru Tomescu si Horia Mihail este chiar unic pentru Baia Mare, insa doar 260 de persoane se vor putea bucura de el pentru ca doar aceasta este capacitatea salii de concerte a Liceului de Arta. Biletele, care costa 12 lei pentru adulti si 6 lei pentru copii, vor putea fi procurate inainte de intrarea in sala, dupa cum a precizat directorul institutiei de invatamant. Ea a mai adaugat ca s-a fixat un pret accesibil, astfel incat lumea chiar sa poata participa la concert.
Vioara Stradivarius Elder-Voicu face parte din tezaurul Romaniei
Vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care va canta Tomescu a fost cumparata de statul roman in 1956 cu aproximativ 70.000 de franci elvetieni la ordinul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej si a apartinut pana in 1997 maestrului Ion Voicu. Este o opera de arta ce apartine patrimoniului national mobil al Romaniei, intrata la categoria Tezaur.
A fost realizata in 1702, fiind una dintre ultimele 10 viori din lume semnate de Stradivarius si aflate inca in stare de functionare. In prezent, ea este asigurata la o valoare de 1,2 milioane de dolari, iar conditiile de paza si securitate inainte si in timpul concertului sunt extrem de drastice. Pana sa ajunga in posesia lui Alexandru Tomescu, in 2007, vioara nu a mai fost folosita pe scenele de concert din 1997.
Alexandru Tomescu, violoncelist cu renume in tara si strainatate
Provenind dintr-o familie de muzicieni, Alexandru Tomescu a studiat vioara mai intai cu mama sa, prof. Mihaela Tomescu, iar la 13 ani a intrat in clasa maestrului Stefan Gheorghiu. Dupa absolvirea Conservatorului din Bucuresti, si-a continuat studiile in SUA si in Elvetia, sub indrumarea profesorilor Eduard Schmieder si Tibor Varga.
De la primul concurs international, castigat la 8 ani, Alexandru Tomescu a obtinut 26 de premii internationale, dintre care concursurile Paganini (Genova, Italia), Sarasate (Pamplona, Spania), George Enescu (Bucuresti) sau Marguerite Long-Jacques Thibaud (Paris). In ultimii ani a fost invitat in juriile unor prestigioase concursuri din Italia (Postacchini) si Spania (Sarasate), la acesta din urma fiind cel mai tanar membru al juriului din istoria concursului.
Violonistul a sustinut peste 200 de concerte si recitaluri in 26 de tari, in sali celebre precum Concertgebouw Amsterdam, Thèatre des Champs Elysées si Thèatre Chatelet, Paris, Metropolitan Art Center, Tokyo, in compania unor dirijori renumiti: Kurt Masur, Christoph Eschenbach, Philippe Entremont etc.
Pianistul Horia Mihail – Artist Diploma de la Boston University
Preocuparea sa pentru muzica de camera l-a determinat ca in 2003, impreuna cu pianistul Horia Mihail si violoncelistul Razvan Suma sa formeze „Romanian Piano Trio”. Pianistul Horia Mihail, care il va acompania pe Tomescu in concertul din Baia Mare, a revenit in Romania ca solist concertist al Filarmonicii din Brasov dupa ce intre anii 1999 si 2002 a fost membru al catedrei de pian de la renumita universitate americana din Boston. El a debutat in orasul natal, Brasov, varsta de numai 10 ani, iar de atunci a concertat, de peste 200 de ori, cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din Romania, inclusiv cu Filarmonica “G. Enescu” din Bucuresti cat si cu Orchestra Nationala Radio.
Dupa 14 ani de studii in Romania cu prof. univ. dr. Stela Dragulin la Brasov, si prof. Constantin Ionescu-Vovu la Academia de Muzica din Bucuresti, Horia Mihail a urmat cursurile Universitatii din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson, obtinand diplomele de absolvire si de masterat in 1995, intr-o perioada de trei ani. In 1999 a primit Artist Diploma de la Boston University unde a studiat cu Anthony di Bonaventura.
Foto: (c) alexandrutomescu.com; filarmonicasibiu.ro
Sursa: M.M.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult