DNA a confirmat luni, 7 iulie, printr-un comunicat de presa, ca desfasoara o ancheta la Sighetu Marmatiei legata de posibile fapte de coruptie la bacalaureat. Biroul de Informare si Relatii Publice a informat ca ”procurorii din cadrul Serviciul Teritorial Anticoruptie Cluj au initiat o ancheta privind posibila savarsire a unor fapte de coruptie care ar putea avea ca efect fraudarea examenului de bacalaureat la o unitate de invatamant din municipiul Sighetu-Marmatiei, judetul Maramures”. Chiar daca DNA nu a comunicat numele institutiei de invatamant unde desfasoara ancheta, se stie ca aceasta este Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei, unde din comisia de examinare de la bacalaureat au facut parte un profesor universitar din Cluj, un consilier judetean UDMR si un director de liceu din Targu Lapus au condus comisia de examinare de la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei.
In acelasi comunicat, DNA a precizat ca ”avand in vedere caracterul confidential al anchetei aflata in desfasurare, alte detalii privind cercetarile nu pot fi oferite in acest moment, in conformitate cu art. 12 alin. 1 lit. e si f din Legea 544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public.”
Prevedrile legii invocate de catre procurorii DNA fac referire la faptul ca ”informatiile privind procedura in timpul anchetei penale sau disciplinare, daca se pericliteaza rezultatul anchetei, se dezvaluie surse confidentiale ori se pun in pericol viata, integritatea corporala, sanatatea unei persoane in urma anchetei efectuate sau in curs de desfasurare; respetiv informatiile privind procedurile judiciare, daca publicitatea acestora aduce atingere asigurarii unui proces echitabil ori interesului legitim al oricareia dintre partile implicate in proces” nu se pot face publice.
Potrivit unor surse, ancheta penala a inceput de la cateva informatii, potrivit carora mai multi elevi care au sustinut bacalaureatul ar fi platit cate 1.000 de lei ca sa isi treaca examenul, vehiculandu-se ideea ca s-ar fi adunat o suma totala de aproximativ 100.000 de lei. Deocamdata nu exista informatii ca s-ar fi emis mandate de retinere pe numele unora dintre membrii comisiei de examinare, dar unele surse arata ca nu toti ar fi intrat in vizorul DNA. Mai mult, activitatea comisiei continua, aceasta neputand sa isi inceteze activitatea decat dupa comunicarea rezultatelor finale de la bacalaureat.
UPDATE: Intr-o declaratie de presa sustinuta luni dupa-amiaza, ministrul educatiei – Cristian Adomnitei, a precizat ca un profesor universitar de la Cluj este cercetat de catre DNA in legatura cu un caz de dare si luare de mita la bacalaureat, inregistrat la Sighetu Marmatiei. El nu a facut si alre referiri la caz, precizand doar ca este dezamagit de faptul ca „bacalaureatul a fost folosit ca arma politica”.
Ministrul Cristian Adominitei a afirmat ca va veni cu detalii despre desfasurarea baclaureatului 2008 in cursul zilei de joi, 10 iulie, cand se vor cunoaste rezultatele finale.
Cristian Adomnitei spus ca nu intelege de ce tocmai acum, cand s-a aflat ca DNA Cluj ancheteaza un caz de luare si dare de mita, in care este implicat si presedintele unei comisii de bacalaureat, coleg al domnului Mihail Hardau la aceeasi universitate din Cluj, au existat acuze la adresa sa din partea liderul PD-L Emil Boc, care i-a cerut premierului Calin Popescu Tariceanu sa il revoce din functie pe ministrul educatiei, pentru gestionarea defectuoasa a examenului de bacalaureat.
”Am asistat zilele acestea la o premiera in acesti 18 ani, cand tentativele de frauda si faptele de coruptie aferente acestui examen de bacalaureat sunt cercetate de organele competente, unele dintre ele la sesizarea ministerului”, a mai spus Adomnitei.
DNA Cluj si-a inceput audierile la sediul Parchetul Sighet
Intre timp, la Sighet, procurorii DNA Cluj si-au continuat ancheta, luand declaratii mai multor persoane care au legatura cu cazul, in sediul Parchetului din localitate. Potrivit unor surse, la audieri a fost chemata si Meda Leordean, directorul de studii de la Liceul „George Pop de Baesti” – filiala Sighet. Aceasta a declarat insa ca nu doreste sa faca declaratii pana nu se consulta cu avocatul ei.
Pana in prezent s-a aflat ca procurorii DNA Cluj au cerut lucrarile la bacalaureat a candidatilor proveniti de la liceul particular „George Pop de Baesti” – filiala Sighet, peste 100 de lucrari fiind predate acestora de catre ISJ Maramures.
Dascali importanti in comisia de examinare la bacalureat de la Sighet
In ciuda faptului ca DNA nu a facut public numele centrului de examinare unde se presupune ca s-a inregistrat cazul de coruptie, inca de ieri, 6 iulie, s-a aflat ca este vorba despre Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei, unde a fost cel mai mare centru de examinare din Maramures, peste 500 de candidati fiind inscrisi aici la bacalaureat.
In comisia de examinare la bacalaureat de la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei sunt persoane importante. Presedintele acesteia este conferentiar dr. Virgil Ispas, profesor la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, vicepresedinti – in numar de doi – sunt Calin Micu – director la Liceul Teoretic ”Petru Rares” din Targu Lapus si Ildiko Beres – director la Liceul Maghiar ”Leowey Klara” din Sighetu Marmatiei si, totodata, consilier judetean din partea UDMR, iar secretar este Cornelia Hotea, profesor informatician. Comisia este compusa din noua membri, potrivit oficialilor ISJ Maramures.
Consilierul judetean Ildiko Beres, membru in comisia de la bac, nu stie nimic
Consilierul judetean UDMR Ildiko Beres, membru in comisia de examinare de la bacalaureat de la grupul scolar din Sighet, a declarat ca ea nu stie nimic despre ancheta DNA si ca isi vede mai departe de treaba. De altfel, in cursul zilei de luni aceasta s-a deplasat la grupul scolar sighetean, unde se deruleaza ancheta. Ea a negat orice implicare in frauda suspectata de procurorii anticorptie.
”Nu am fost chemata la Parchet. Nu am dat declaratii. Nu m-a cautat nimeni. Nu stiu nimic. Am auzit doar ca au fost niste fraude, dar nu stiu ce s-a intamplat”, a declarat Ildiko Beres, destul de iritata de faptul ca trebuie sa ofere declaratii. Ea nu a dorit sa ofere mai multe date despre desfasurarea bacalaureatului in institutia de invatamant sigheteana, precizand doar ca ”atata timp cat am fost acolo nu s-a intamplat nimic”.
Celalalt vicepresedinte al comisiei de examinare, Calin Micu – director la Liceul Teoretic ”Petru Rares” din Targu Lapus – nu a putut fi contactat telefonic pentru declaratii, la fel cum nu a fost de gasit nici presedintele acesteia, conferentiar dr. Virgil Ispas, profesor la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca.
ISJ Maramures a facut o informare despre ancheta la Ministerul Educatiei
Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Maramures a informat Ministerul Educatiei despre ancheta DNA Cluj in legatura cu examenul de bacalaureat de la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei. Inspectorul scolar adjunct al ISJ Maramures, Mariana Pop, care a fost si presedinte al Comisiei de bacalaureat din judet, a declarat ca s-a transmis o adresa ministerului, in care s-a specificat faptul ca exista o ancheta in curs a procurorilor anticoruptie.
Mariana Pop a aratat ca nu are informatii despre ancheta si a spus ca ISJ Maramures nu are ce sa isi reproseze in ce priveste desfasurarea bacalaureatului, pentru ca cele trei centre de examinare din Sighet au fost atent monitorizate. Ea a mai precizat ca inspectorul Mariana Tilca a fost prezenta pe durata desfasurarii a trei probe si chiar a participat la instructajul dascalilor implicati in examenul de bac din Sighet.
Nici azi, la 24 de ore de la aflarea informatiilor despre ancheta DNA, seful Inspectoratului Scolar Judetean, Sandu Pocol, nu a fost de gasit pentru declaratii. Singurul oficial din inspectorat care a fost dispus sa vorbeasca a fost Mariana Pop, insa si aceasta a negat cu o zi inainte ca ar exista acuzatii atat de grave la adresa unor dascali implicati in bacalaureatul din Maramures.
Perchezitia la Grupul Scolar din Sighet, confirmata de directorul institutiei
Directorul unitatii de invatamant sighetene, Vasile Mich, a confirmat ca procurorii DNA Cluj au efectuat o perchezitie in cursul zilei de sambata la liceul pe care il conduce. ”S-au perchezitionat masinile unor membri din comisie si s-au ridicat materiale din biroul dat spre folosinta celor de la Liceul particular «Georghe Pop de Basesti». Asta s-a intamplat sambata. Eu nu am fost prezent in localitate, dar a fost directoarea adjuncta”, a declarat Vasile Mich.
”In momentul de fata sunt prejudicii importante de imagine la adresa scolii noastre. Avem circa 400 de absolventi, care s-au pregatit pentru examen si asupra carora planeaza acuzatia ca sunt hoti”, a afirmat Vasile Mich, care a spus ca niciun dascal de la grupul scolar nu a fost implicat in examenul de bacalaureat, iar pe durata desfasurarii examenului unitatea a fost predata comsiei, care are putere deplina in acesta perioada.
La Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii au fost inscrisi 546 de candidati, aici fiind examinati atat elevii unitatii de invatamant sighetene, cat si cei ai Liceului particular ”Georghe Pop de Basesti” din Ulmeni, care are filiale in Baia Mare, dar si Sighetu Marmatiei. Potrivit lui Vasile Mich, la examenul de bacalaureat, inainte de solutionarea contestatiilor, aproximativ 40 din cei 402 candidati de la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei au fost respinsi, iar de la Liceul ”George Pop de Basesti” Ulmeni au fost 15 respinsi din cei aproximativ 130 prezenti.
CITESTE SI:
Sursa: M.M.