In prezent, conducerea societatii Cuprom poarta negocieri pentru vanzarea combinatului metalurgic din Baia Mare, precum si a uzinei din Zalau, potrivit unor informatii deocamdata neoficiale. Niciunul dintre reprezentantii companiei nu a putut fi contactat in mod direct pentru declaratii, insa liderul de sindicat al Cuprom Baia Mare, Ioan Coza, a recunoscut ca exista discutii legate de vanzarea combinatului unei firme din Austria. Nu se cunosc detalii despre stadiul negocierilor cu austriecii, dar exista zvonuri tot mai insistente despre tratativele care se poarta.
UPDATE:
Oficialii Cuprom neaga ca ar exista negocieri cu privire la preluarea combinatului „in acest moment”.
Combinatul se afla in plina restructurare, oamenii fiind nemultumiti ca s-au facut reduceri de personal in valuri pentru a evita incadrarea firmei la „disponibilizari colective” si, implicit, obligatia acesteia de a plati salarii compensatorii.
Sindicalistii din combinat nu stiu prea bine ce li se intampla
In acest moment, combinatul metalurgic din Baia Mare lucreaza la limita de avarie, cu doar 60-70 de salariati din cei aproape 300 cati au fost pana de curand. Liderul sindical Ioan Coza a precizat ca sectia de Rafinare a fost inchisa, iar in prezent functioneaza doar Electroliza, dar ca si activitatea de aici va inceta in jurul datei de 19 noiembrie a.c.. ”Nici noi nu stim prea bine ce se intampla. Asteptam pana in jurul datei de 19, apoi o sa facem o adresa catre conducere. Pentru ca niciun angajat nu va semna lichidarea. Probleme sunt, pentru ca in afara celor care au primit decizii, mai sunt si altii in somaj tehnic”, a declarat liderul sindical.
Acesta a recunoscut ca a aflat si el unele zvonuri despre vanzarea Cuprom, dar a spus ca nimeni din conducere nu a discutat inca subiectul cu reprezentantii sindicali. ”Am auzit ca ar fi in discutii cu niste austrieci”, a precizat Coza.
Parteneriatul intre municipalitate si Cuprom Baia Mare este in impas
S-a vehiculat ideea ca filiala Cuprom Baia Mare ar urma sa fie preluata la pachet cu uzina de la Zalau, potrivit unor informatii neoficiale. Dar, se pare ca firma din Austria nu doreste sa preia toate activele, considerand ca unele nu sunt rentabile. Vanzarea combinatului Cuprom ar insemna ca parteneriatul propus de catre conducerea companiei Consiliului Local Baia Mare, care viza deschiderea unui parc industrial, va ramane fara obiect. Cuprom detine o suprafata de 36 de hectare de teren in zona industriala din Baia Mare.
Negocierile cu autoritatile locale erau oricum intr-un impas, pentru ca la ultimele discutii purtate cu reprezentantii primariei, oficialii Cuprom au pus conditia sa detina 95% din afacere, doar 5% urmand sa fie participatia municipalitatii. Aceasta abordare a blocat continuarea proiectului, ceea ce ar putea sa fie un indiciu despre adevaratele planuri ale reprezentantilor Cuprom.
Oficialii Cuprom nu au precizat data reluarii activitatii in combinat
Firma de PR a Cuprom Baia Mare, prin Vlad Merticaru – PR manager la Babel Communications, a venit cu cateva detalii in legatura cu subiectul, care nu aduc insa foarte multe lamuriri in legatura cu viitorul combinatului baimarean. Prin intermediari, managerii companiei au comunicat doar ca ”in acest moment, niciun oficial Cuprom S.A. nu poarta negocieri cu nicio companie pentru preluare”.
Situatia de la filiala din Baia Mare ramane insa incerta, pentru ca oficialii Cuprom nu au precizat termene clare in ce priveste reluarea activitatii de productie si nici data la care salariatii aflati in somaj tehnic vor fi rechemati la lucru. La intrebarea daca exista un plan de relansare a activitatii de productie la combinatul metalurgic Cuprom din Baia Mare pentru anul 2009, s-a precizat doar ca ”lucrul se va relua in momentul finalizarii investitiei la noua facilitate de productie, fapt ce va conduce la eficientizarea intregii activitati a companiei”. Cat priveste rechemarea municitorilor la lucru, s-a mentionat ca aceasta ”se va realiza la momentul reinceperii activitatii”.
Oficialii companiei au mai transmis prin firma lor de PR ca ”intreruperea activitatii in cadrul unitatii de productie a Cuprom S.A. este temporara si a fost generata de fluctuatiile de pe piata internationala a cuprului”.
Cepronef concediaza jumatate din salariati, Cuprom este in asteptare
Potrivit liderului de sindicat Ioan Coza, conducerea Cuprom a intocmit un tabel cu 178 de angajati care sa fie trimisi in somaj tehnic pe o perioada de 30 de zile. O parte dintre ei au fost deja trimsi acasa, iar o alta urmeaza sa plece pe parcurs ce se va reduce activitatea. ”Eu cred ca ei se gandesc dupa ideea «dupa noi potopul», ca altfel nu imi pot inchipui. Au ajuns sa scoata pana si electrolitul din celule, lucru care nu s-a mai intamplat de ani de zile. Cand se ajunge aici inseamna ca e o mare problema si asta dovedeste ca nu ii mai intereseaza nimic”, a declarat Ioan Coza.
Oficial, din partea Cuprom Baia Mare nu exista nicio cerere de disponibilizare. Directorul AJOFM Maramures, Alexandru Bondrea, a declarat ca reprezentantii combinatului nu au facut un anunt oficial in acest sens. Legea stabileste in mod clar ca agentii economici care au intentia sa faca disponibilizari trebuie sa anunte ITM si AJOFM cu 30 de zile inainte de a dispune intreruperea contractelor colective de munca. Pana in present, doar SC Cepronef Baia Mare, un ”satelit” al Cuprom, a facut acest anunt. Din documentele depuse reiese ca peste o luna de la Cepronef vor fi disponibilizati 49 de salariati din cei 84.
Liderul sindical a precizat ca a prezentat situatia si presedintelui sindicatului metalurgistilor, precizand ca i-a cerut acestuia ajutor mai ales ca angajatii risca sa ramana pe drumuri si sa nu primeasca plati compensatorii.
Sursa: Meda Muntean
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult