Vezi VIDEO – Clip lansare experiment LHC la CERN
Vezi VIDEO – Animatia experimentului din acceleratorul LHC
10 septembrie 2008, o data care conteaza nu doar pentru fizicieni, ci pentru intreaga populatie a planetei. In aceasta zi incepe cel mai mare experiment al lumii pentru cautarea ”particulei lui Dumnezeu”, cum a fost denumit metaforic bozonul Higgs, ultima particula inca nedescoperita – prezisa de teoria fizicii particulelor. Este o zi istorica in care Large Hadron Collider (LHC) este pus in functiune, la granita dintre Franta si Elvetia – la CERN – organizatia europeana de cercetare nucleara. Cu ajutorul uriasei masinarii, oamenii de stiinta vor explora cele mai mici particule existente in Univers pentru a afla lucruri noi despre materie si nasterea sa.
Experimentul este lansat miercuri, 10 septembrie, cand Large Hadron Collider (LHC) – cel mai mare ”microscop” din lume, in valoare de 5 miliarde de euro – va recrea fortele care au rezultat dupa Big Bang si au dus la formarea Universului. In aceasta zi are loc prima incercare de a circula un fascicul de protoni prin acceleratorul Large Hadron Collider (LHC).
Abia peste o luna va avea loc insa cel mai important moment al experimentului, cand se vor produce coliziuni intre pachete de protoni a caror viteza va ajunge la 99,9 la suta din viteza luminii. Se asteapta ca LHC sa genereze 600 de milioane de coliziuni pe secunda, lucru ce ar putea facilita nasterea unor particule care nu au fost observate niciodata, printre care si bosonul Higgs, ”particula a lui Dumnezeu”.
Lansarea acceleratorului va putea urmarita in direct pe internet pe site-ul oficial al CERN, la adresa http://webcast.cern.ch si la televizor – prin postul Eurovision.
UPDATE: Oamenii de stiinta au incheiat cu succes primul test la cel mai mare accelerator de particule din lume construit vreodata – Large Hadron Collider (LHC). Liderul proiectului, Lyn Evans, a dat miercuri, la 10.30 – ora Romaniei, ordinul de trimitere a protonilor in acceleratorul Large Hadron Collider. Intr-o etapa urmatoare trebuie pus in circulatie, in sens invers, un al doilea fascicul de protoni. Primele coliziuni protonice vor avea loc abia peste cateva saptamani, prime concluzii urmand sa fie prezentate abia in luna octombrie.
Cercetatori CERN acuzati ca experimentul va aduce sfarsitul lumii
Fizicianul britanic Stephen Hawking a pariat insa ca acceleratorul de particule (LHC) nu va gasi bosonii Higgs, Graal-ul fizicii fundamentale. El a pus ramasag pe 100 de lire sterline, precizand ca ar fi mai bine ca particulele lui Dumnezeu sa nu fie gasite, pentru ca acest lucru ar determina fizicienii sa isi schimbe rationamentul. El a mai spus ca pretul platit pentru LHC si experimentele derulate nu are importanta, atata vreme cat efectuarea testelor este vitala pentru specia umana.
Pe diferite canale media, reprezentantii Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN) au negat riscul aparitiei gaurilor negre – versiuni subatomic ale stelelor cazatoare, care au o gravitatie atat de puternica incat pot atrage inauntru planete si alte stele, temere exprimata public de numerosi cercetatori care au alimentat teama populatiei ca experimentul va aduce apocalipsa. De altfel, cativa dintre cercetatorii implicati in proiect au aratat ca au primit e-mailuri si telefoane de amenintare de la cei care cred ca testul ar putea provoca cutremure sau alte calamitati care sa duca la sfarsitul lumii
”Masina timpului” este catalogata periculoasa de unii cercetatori straini
Potrivit unor informatii vehiculate de unele media, o serie de cercetatori au sustinut ca asa-zisa ”Masina timpului”, asa cum a fost numit LHC, ar pune omenirea in pericol. Inclusiv in Romania s-a protestat impotriva experimentului subteran, conservatorii dezaproband public initiativa CERN.
Otto Rossler, unul dintre cercetatorii care a incearcat sa opreasca desfasurarea experimentului, a precizat ca in patru ani una dintre potentiale gauri negre provocate de test ar putea ajunge la o asemenea dimensiune incat ar putea absorbi Pamantul. Rossler face parte dintr-un grup care a atacat proiectul la Curtea Europeana a Drepturilor Omului argumentand ca experimentul incalca dreptul fundamental al omului la viata. Supraveghetorii experimentului au respins speculatiile si au dat asigurari ca experimentul nu implica pericol pentru oameni.
Large Hadron Collider (LHC) – masinaria superlativelor
LHC are ca obiectiv sa recreeze conditiile existente in momentul crearii Universului, in urma cu 13,7 miliarde de ani, in scopul de a perfecta si revolutiona viziunea noastra asupra lumii. Acceleratorul a fost realizat la 100 de metri in subteran in apropiere de Geneva si are o lungime de 27 de kilometri. Au trebuit 10 ani pentru construirea LHC, proiect la care au participat aproximativ 6.000 de cercetatori din 80 de tari si care a costat 5 miliarde de euro. Acesta nu este vizibil la suprafata pamantului, singurul indiciu al prezentei lui fiind cladirile de deasupra coloanelor care conduc catre inel si de acolo spre detectoarele de particule care vor captura rezultatele coliziunilor de particule din LHC.
Este cel mai complex instrument stiintific construit vreodata. Centrul sau este reprezentat de niste magneti superconductori extrem de eficienti, bazati pe bobine facute din fire de niobiu si titan care conduc electricitatea fara a impune rezistenta la temperaturi joase. Magnetii LHC-ului vor functiona la o temperatura de aproximativ 1.9 grade peste 0 absolut (in jur de -271˚ C), fiind raciti de heliu superfluid.
LHC-ul foloseste 1232 magneti bipolari pentru a ghida fasciculul, impreuna cu aproximativ 400 de magneti cu patru poli pentru a focaliza fasciculele si alti cateva mii de magneti suplimentari pentru a directiona bine orbitele. Cu totul, LHC-ul foloseste suficiente filamente superconductoare pentru a se intinde pana la Soare si inapoi de cinci ori, ramanand suficiente pentru a face inca si cateva calatorii pe Luna.
Pasii care vor fi facuti in timpul experimentului LHC
Testele de validare ale acceleratorului au cuprins mai multe etape pana sa se ajunga la ziua de azi. Intai, fiecare din cele opt sectoare ale acceleratorului au fost racite, dupa care cei 1600 de magneti superconductori au fost testati electric. A urmat pornirea simultana a circuitelor electrice din fiecare sector in parte, iar apoi simultana a celor opt sectoare, astfel incat magnetii sa lucreze ca un tot
In continuare s-a actionat pentru sincronizarea LHC-ului cu acceleratorul Super Proton Synchrotron (SPS) – ultima piesa din lantul de accelerare pana la LHC, dupa care s-a recurs la testele pentru ca specialistii sa se asigure ca masinaria este gata pentru a accelera si ciocni fascicule de protoni la energia de 5 TeV pe proton. LHC-ul va produce aproape un miliard de coliziuni proton-proton pe secunda.
Ar fi de precizat va la intensitate maxima fiecare fascicul LHC va detine aproape acceasi cantitate de energie ca si un tren TGV aflat in viteza. Acesta inseamna de 200 de ori mai mult decat energia cea mai mare obtinuta de un accelerator precedent. Europenii ar bifa astfel un succes istoric, iar CERN (Centre Europeen de Recherche Nucleaire) ar confirma faptul ca este cel mai mare laborator din lume in domeniul fizicii particulelor.
Articol bazat pe informatii continute de site-ul Clubul Fizica Particulelor
CITESTE SI:
Sursa: M.M.