Vezi VIDEO
Mai multe dinamitari ale podurilor de gheata si sloiurilor acumulate pe valea Vaserului, la circa cinci kilometri de centrul orasului Viseu de Sus, au avut loc marti dimineata pentru a preveni producerea unui dezastru in zona. Exploziile in lant au reusit sa mai reduca din pericolul inundarii celor aproximativ 70 de gospodarii aflate pe malul Vaii Vaserului. Colonelul Dorel Trif, coordonatorul actiunii derulate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, a declarat ca la primele ore ale diminetii s-a intervenit pentru detonarea acumularilor de gheata din aval, care s-au intins pe o lungime de aproximativ 300 de metri, astfel incat ulterior sa se poata interveni in amonte, unde s-a format un pod de gheata pe o lungime de aproximativ 1,5 kilometri care pune in pericol circa 70 de gospodarii. Mai exista insa si o a treia formatiune de gheata, de si mai mari dimensiuni, care in cazul in care s-ar porni la vale ar putea rupe totul in cale. Deocamdata, situatia este insa sub control.
Colonelul Dorel Trif din cadrul ISU Maramures a declarat ca, in dimineata zilei de marti, s-au facut cinci dinamitari ale primei formatiuni de gheata. ”Am folosit circa 30 de kilograme de exploziv si 30 de capse electrice. Pentru detonarea celeilalte formatiuni, a carei lungime este de 1,5 kilometri, s-au utilizat 25 de kilograme de exploziv, 100 de capse electrice si fitil detonant pe lungimea podului de gheata”, a declarat colonel Dorel Trif. Acesta a mai spus ca dupa interventia din avalul Vaii Vaserului s-a reusit punerea in miscare a sloiurilor uriase, dar ca important este ca a doua formatiune sa poata fi rupta prin detonare.
Echipele de pirotehnisti au fost nevoite sa ia masuri speciale, pentru ca gospodariile sunt chiar pe malul raului, iar bucatile de gheata aruncate in aer in timpul detonarii riscau sa sparga acoperisurile caselor ori sa provoace alte pagube. Proprietarii caselor din zona au fost pusi sa deschida geamurile, pentru ca acestea sa nu se sparga din cauza suflului exploziilor, iar accesul in zona a fost restrictionat.
O dinamitare a avut loc si in cursul serii de luni, care s-a facut in regim de urgenta pentru ca exista riscul inundarii mai multor case. Pana la efectuarea interventiei, blocarea cursului de apa a cauzat inundarea curtilor a cinci gospodarii. De asemenea, strada aflata chiar pe malul Vaii Vaserului a fost acoperita de bucati mari de gheata, pe anumite portiuni fiind impracticabila.
Autoritatile locale din Viseu de Sus au fost incriminate pentru lentoarea cu care au intervenit. Localnicii care au gospodarii in zona au acuzat alesii locali ca nu au luat masuri din timp, in ciuda faptului ca i-au atentionat de riscurile de pe Valea Vaserului.
Unii dintre cetatenii care au casele chiar langa rau si-au petrecut noaptea la rude de teama ca sloiurile uriase de gheata sa nu intre peste ei in casa. Spaima lor este justificata pentru ca in urma cu aproximativ trei ani, mai multe gospodarii au fost distruse de formatiunile de gheata care au pornit la vale dupa incalzirea vremii.
Prefectul de Maramures a declarat ca au fost dispuse masuri de monitorizare a cursurilor de apa pe raurile Mara, Vaser si Lapus si a fost instituita permanenta la primariile localitatilor pe raza carora s-au produs situatii de urgenta. De asemenea, s-a solicitat Primariei Viseu de Sus sa transporte 100 de saci cu nisip pentru protejarea celor cinci curti ale gospodariilor cetatenilor afectate si pentru revenirea apei raului Vaser in vechea albie. O alta masura luata a fost de a mobiliza un utilaj tehnic pe malul raului Vaser pentru a interveni si inlatura eventualele sloiuri de gheata care plutesc pe cursul de apa, in scopul evitarii formarii de blocaje.
UPDATE: Pirotehnistii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, condusi de colonelul Dorel Trif, au reusit sa deblocheze marti dupa-amiaza cursul Vaserului, dupa noua explozii. Ei au aruncat in aer doua dintre zapoarele formate pe Valea Vaserului, reusind sa pulverizeze aglomerarile de sloiuri care depaseau un kilometru si astfel sa inlature pericolul inundarii gospodariilor din aval.
Colonelul Dorel Trif a declarat ca cel de-al doilea zapor nu a putut fi dinamitat pe intreaga portiune, pentru ca in zona se afla case la mai putin de cativa metri de mal. ”Pe o portiune de o jumatate de metru se va interveni cu utilaje, pentru ca gospodariile sunt la patru metri si nu puteam folosi exploziv”, a spus el. Patru utilaje ale Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta Viseu de Sus au inceput sa inlature bucatile de gheata, astfel incat sa permita retragerea apelor in matca.
Aglomerarile de gheata de pe Valea Vaserului au ajuns pana la o inaltime de trei metri. Cei patru pirotehnisti ai ISU Maramures au folosit aproape 60 de kilograme de explozibil ca sa inlature barajele de gheata. La interventie au mai participat specialisti ai Serviciului de Gospodarire a Apelor Maramures, politisti si politisti de frontiera. Colonelul Dorel Trif a declarat ca pe alte rauri din judet zapoarele nu ameninta gospodarii, ci doar terenuri.
CITESTE SI:
Pericol de inundatie pe Mara si Vaser din cauza ghetii de pe rauri (VIDEO)
Primaria Viseu de Sus cere dinamitarea vaii Vaserului
Sursa: Vasile Dale