In prima zi a intrecerilor Olimpiadei de la Beijing au fost acordate 7 seturi de medalii. Ziua a doua va aduce alte 14 finale, la tir cu arcul (1), ciclism (1), scrima (1), judo (2), tir (2), inot (4), haltere (2) si sarituri in apa (1). Sa vedem ce-o iesi.
Inot. 400 m mixt. Feminin. Stephanie Rice a devenit campioana olimpica la 400 m mixt feminin, reusind totodata sa stabileasca si un nou record mondial in această proba, cu timpul de 4:29.25. La 20 de ani, Stephanie Rice obtine prima medalie olimpica de aur din cariera sa, dupa ce un loc trei la Campionatele Mondiale de anul trecut.
1. Stephanie Rice (Australia) – record mondial
2. Kirsty Coventry (Zimbabwe)
3. Katie Hoff (SUA)
4. Elizabeth Beisel (SUA)
5. Alessia Filippi (Italia)
6. Hannah Miley (Marea Britanie)
Inot. 400 m mixt. Masculin. Americanul Michael Phelps a castigat medalia de aur in proba masculina de 400 m mixt, cu un nou record mondial (4:03.84). Phelps, 23 de ani, care detinea si vechea performanta mondiala in acestă proba, si-a propus sa doboare recordul compatriotului sau Mark Spitz, care a reusit sa castige sapte medalii de aur, in anul 1972, la Munchen.
1. Michael Phelps (SUA) – record mondial
2. Laszlo Cseh (Ungaria)
3. Ryan Lochte (SUA)
4. Alessio Boggiatto (Italia)
5. Luca Marin (Italia)
6. Gergo Kis (Ungaria)
Inot. Stafeta 4×100 liber. Feminin. Stafeta feminină a Olandei, compusa din Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk si Marleen Veldhuis, s-a impus in proba de 4×100 m liber cu timpul de 3:33.76, nou record olimpic.
1. Olanda (Inge Dekker/Ranomi Kromowidjojo/Femke Heemskerk/Marleen Veldhuis)
2. SUA (Natalie Coughlin/Lacey Nymeyer/Kara Lynn Joyce/Dara Torres)
3. Australia (Cate Campbell/Alice Mills/Melanie Schlanger/Libby Trickett)
4. China (Zhu Yingwen/Tang Yi/Xu Yanwei/Pang Jiaying)
5. Germania (Britta Steffen/Meike Freitag/Daniela Goetz/Antje Buschschulte)
6. Franţa (Celine Couderc/Alena Popchanka/Ophelie Cyriell/Etienne Malia)
Inot. 400 m liber. Masculin. Inotatorul sud-coreean Park Tae-Hwan a castigat aurul la 400 m liber. Park Tae-Hwan (s-a nascut pe 27 septembrie 1989, la Seul), campion mondial en-titre (titlu castigat in 2007), a devenit primul inotator din tara sa care reuseste sa devina campion olimpic. El va participa si in proba de 200 m liber, acolo unde a castigat medalia de bronz la Campionatele Mondiale de anul trecut. Timpul cu care sud-coreeanul a castigat finala reprezinta a doua performanta mondiala din istoria acestei probe, dupa cea a australianului Ian Thorpe (3:40.08).
1. Park Tae-Hwan (Coreea de Sud)
2. Zhang Lin (China)
3. Larsen Jensen (SUA)
4. Peter Vanderkaay (SUA)
5. Oussama Mellouli (Tunisia)
6. Grant Hackett (Australia)
Tir. Pistol aer comprimat, 10 m. Feminin. Guo Wenjun a castigat medalia de aur in proba feminina de pistol cu aer comprimat 10 m, stabilind totodata un nou record olimpic, cu 492,3 puncte. Detinatoarea titlului olimpic, ucraineanca Olena Kostevici, a fost eliminata in semifinale, aceasta fiind una dintre surprizele intrecerii.
1. Guo Wenjun (China)
2. Natalia Paderina (Rusia)
3. Nino Salukvadze (Georgia)
4. Viktoria Ceaika (Belarus)
5. Miroslawa Sagun Lewandowska (Polonia)
6. Jasna Sekaric (Serbia)
Sarituri in apa. Trambulina 3m. Perechi. feminin. Perechea chineza Guo Jingjing / Wu Minxia s-a clasat pe primul loc in proba de sarituri sincron de la trambulina de 3 m, pastrandu-si titlul olimpic cucerit la Atena. Dominatia Chinei in aceasta disciplina nu putea fi oprita tocmai acum, cand Olimpiada se disputa chiar in China.
1. Wu Minxia/Guo Jingjing (China)
2. Iulia Pahalina/Anastasia Pozdniakova (Rusia)
3. Ditte Kotzian/Heike Fischer (Germania)
4. Kelci Bryant/Ariel Rittenhouse (SUA)
5. Briony Cole/Sharleen Stratton (Australia)
6. Noemi Batki/Francesca Dallape (Italia)
Tir. Talere trap. Cehul David Kostelecky, 33 de ani, s-a impus in proba de talere-trap. Aceasta este a doua medalie cucerita de Cehia la Beijing, după cea din proba de pusca cu aer comprimat 10 m feminin, obtinuta de Katerina Emmons (sportiva care a obtinut prima medalie de aur la aceasta editie a Jocurilor Olimpice.
1. David Kostelecky (Cehia)
2. Giovanni Pellielo (Italia)
3. Alexey Alipov (Rusia)
4. Michael Diamond (Australia)
5. Josip Glasnovic (Croatia)
6. Erminio Frasca (Italia)
Haltere. 53 kg. Feminin. Thailandeza Prapawadee Jaroenrattanatarakoon (nu-ti ia mai mult de 30 de secunde sa pronunti) a cucerit medalia de aur la categoria 53 kg, stabilind un nou record olimpic la stilul aruncat, cu 126 kg. Halterofila thailandeza, in varsta de 24 de ani, cu o inaltime de doar 1,57 m, a incercat, fara succes, sa doboare si recordul mondial la stimul smuls (129 kg). Evident, acest lucru s-a intamplat abia dupa ce sportiva asiatica isi asigurase deja aurul olimpic (aici se acorda o singura medalie de aur, la total).
1. Prapawadee Jaroenrattanatarakoon (Thailanda)
2. Yoon Jinhee (Coreea de Sud)
3. Nastasia Novikava (Belarus)
4. Raema Lisa Rumbewas (Indonezia)
5. Yudelguis Maridalin (Republica Dominicană)
6. Melanie Roach (SUA)
Ciclism. Cursa pe sosea. Feminin. Nicole Cooke din Marea Britanie a castigat cursa de ciclism pe sosea, desfasurata pe o ploaie torentiala. Britanica Nicole Cooke (1,67 m şi 58 kg), castigatoarea medaliei de aur în cursa de ciclism pe sosea din cadrul Jocurilor Olimpice de la Beijing, s-a nascut pe 13 aprilie 1983, la Swansea (Tara Galilor). Acum patru ani, la Atena, ea s-a clasat pe locul 5 in aceasta proba. Mai are in palmares o medalie de argint si doua de bronz la Mondiale.
1.Nicole Cooke (Marea Britanie)
2.Emma Johansson (Suedia)
3.Tatiana Guderzo (Italia)
4.Christiane Soeder (Austria)
5.Linda Serup Melanie Villumsen (Danemarca)
6.Marianne Vos (Olanda)
Tir cu arcul. Echipe. Feminin. Coreea de Sud a cucerit titlul olimpic in proba feminina de tir cu arcul pe echipe, invingand in finala, cu 224-215, formatia Chinei. Pe treapta a treia a podiumului au urcat reprezentantele Frantei, care au dispus cu 203-201 de echipa Marii Britanii, in meciul pentru locul 3.
1.Coreea de Sud (Sung-Hyun Park, Ok-Hee Yun, Hyun-Jung Joo)
2.China (Ling Chen, Dan Guo, Juan Juan Zhang)
3.Franta (Berengere Schuh, Sophie Dodemont, Virginie Arnold)
4.Marea Britanie (Alison Williamson, Naomi Folkard, Charlotte Burgess)
Judo. Categoria – 52 kg. Feminin. China si-a imbogatit recolta de medalii de aur cu inca una, in concursul olimpic de judo, acolo unde Xian Dongmei a reusit sa castige aurul la categoria minus 52 de kg. Ea a reusit sa invinga in finala o sportiva din Coreea de Nord. Xian Dongmei, 33 de ani, campioana olimpica si la Atena (2004), care a dat nastere unei fetite in urma cu un an si jumatate, este a cincea sportiva chineza care a urcat, pana acum, pe cea mai inalta treapta a podiumului la actuala editie a JO
1. Xian Dongmei (China)
2. An Kum Ae (Coreea de Nord)
3. Misoto Nakamura (Japonia)
3. Soraya Haddad (Algeria)
5. Kim Kyungok (Coreea de Sud)
5. Sholpan Kalieva (Kazahstan)
Judo. Categoria -66 kg. Masculin. Masato Uchishiba (Japonia) a reusit sa castige medalia de aur a categoriei minus 66 kg duminica, in concursul de judo de la Jocurile Olimpice, reusind sa aduca astfel prima medalie de aur pentru tara sa. Japonezul l-a intrecut in finala pe judokanul francez Bejamin Darbelet. Masato (nascut pe 17 iunie 1976, 1,69m si 65 kg) a fost campion olimpic si in urma cu patru ani, la Atena. Este un „specialist” al JO, deoarece in palmaresul sau n-am mai vazut decat o medalie de argint, la Campionatele Mondiale din anul 2005.
Clasament
1. Masato Uchishiba (Japonia)
2. Benjamin Darbelet (Franta)
3. Yordanis Arenciba (Cuba)
3. Pak Chol Min (Coreea de Nord)
5. Alim Gadanov (Rusia)
5. Mirali Saripov (Uzbekistan)
Haltere. Categoria 56 kg. Masculin. Halterofilul chinez Long Qiangquan a cucerit titlul olimpic la categoria 56 kg (nou record olimpic), duminica la Beijing, medaliile de argint si bronz revenind vietnamezului Ahn Tuan Hoang si, respectiv, indoneziarului Eko Yuli Irawan.
1. Long Qingquan (China)
2. Anh Tuan Hoang (Vietnam)
3. Eko Yuli Irawan (Indonezia)
4. Yang Chin Yi (Taiwan)
5. Cha Kum Chol (Coreea de Nord)
6. Sergio Alvarez (Cuba)
Scrima. Spada masculin. Italianul Matteo Tagliariol a castigat turneul individual masculin de spada, invingandu-l in finala, cu 15-9, pe francezul Fabrice Jeannet. Tagliariol, 25 de ani, este primul italian care castiga titlul olimpic la spada, arma traditional puternica in tara sa, dupa Giuseppe Delfino, in 1960. Medalia de bronz a revenit spaniolului Luis Abajo, castigator cu 8-7 in fata ungurului Gabor Boczko. Este prima medalie de aur pentru Italia la aceasta editie a Jocurilor Olimpice, sportivii din peninsula reusind pana acum alte doua medalii de argint si una de bronz.
1.Matteo Tagliariol (Italia)
2.Fabrice Jeannet (Franta)
3.Jose Luis Abajo (Spania)
4.Gabor Boczko (Ungaria)
Clasamentul pe medalii
Sursa: Mircea Grumaz
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult