UPDATE: Mai multe gospodarii din Maramures au fost afectate dupa precipitatiile abundente inregistrate in cursul noptii de marti spre miercuri (20/21 mai). Cea mai grava situatie s-a inregistrat in Targu Lapus, unde opt case si 20 de anexe gospodaresti au fost inundate dupa revarsarea lacului de agrement de la Lighet, aflat in partea sud-est a orasului. Ministrul mediului, Attila Korodi, a anuntat ca, in total, 17 localitati din tara au fost afectate in ultimele 24 de ore in urma inundatiilor si a precizat ca situatia se va inrautati, motiv pentru care autoritatile au instituit Cod portocaliu in mai multe judete, inclusiv pentru Maramures.
Vezi VIDEO
Nivelul acumularii de la Lighet a crescut brusc, iar apa nu a mai putut fi preluata in totalitate de Valea Lighetului, care face legatura intre lac si raul Lapus. Localnici au declarat ca ploaia a inceput imediat dupa miezul noptii, iar in mai putin de doua ore barajul Lighet s-a umplut. Apa a navalit in parau, iar din cauza presiunii o portiune a digului a cedat.
„Viitura a venit dupa ora 3. Ne-am trezit Inconjurati de ape si am iesit din case. Au venit pompierii sa ne ajute”, a declarat un localnic. Un altul a spus ca „pe la 3 si jumatate apa a inceput sa patrunda in casa. Tot parchetul a fost distrus, iar mobila plutea pe apa”.
Primarul din Targu Lapus, Mitru Lese, s-a dus inca de la primele ore ale diminetii de miercuri, 21 mai, in zona ca sa evalueze pagubele. ”A revarsat paraul. A fost ceva de speriat, pentru ca a plouat torential. A fost o rupere de nori, ce mai. Chiar am vorbit cu localnicii si au spus ca din 1981 nu s-a mai intamplat asa ceva la Lighet. Apa din lac nu a iesit niciodata de atunci”, a declarat Mitru Lese.
Apa a intrat in curti, beciuri si camere
Apa a intrat in curti si, in cateva cazuri, in beciuri si in case. Nicio persoana si nici animalele localnicilor nu au fost insa nici o clipa in pericol, dupa cum au precizat reprezentantii ISU Maramures.
O echipa de 20 de pompieri de la Pichetul Targu Lapus au inceput sa ii ajute pe localnicii din zona afectata sa scoata apa din gospodarii. Ei monitorizeaza situatia pentru ca, desi apele sunt in scadere, de la ora 18.00 intra in vigoare avertizarile meteorologica si hidrologica.
Diguri din saci de nisip ridicate in jurul lacului de la Lighet
Prefectul de Maramures, Gyöngyike Böndi, a fost anuntat de situatia produsa si in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta a dispus masuri de interventie pentru restabilirii situatiei. A fost alarmat Comitetul local pentru Situatii de Urgenta, iar echipe de interventie alcatuite din reprezentanti ai Sistemului de Gospodarire a Apelor, SC Drumuri si Poduri si echipaje al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta s-au deplasat la fata locului.
Pompierii militari, impreuna cu membrii comitetului local pentru situatii de urgenta, au intervenit si au procedat la crearea de diguri din saci de nisip si deblocarea podetelor si rigolelor de scurgere din zona cu ajutorul utilajelor tehnice. Revarsarea apelor au afectat si doua hectare de teren arabil.
Alerta din cauza riscului crescut de viituri si inundatii in intreg Maramuresul
„Situatia din zona este monitorizata in continuare de catre membrii comitetului local pentru situatii de urgenta si pompierii militari pentru a se putea interveni in caz de necesitate cu utilajele”, dupa cum a precizat prefectul Gyöngyike Böndi. Autoritatile sunt, de altfel, in alerta din cauza avertizarilor meteorologice si hidrologice transmie Prefecturii Maramures si care indica pentru urmatoarea perioada precipitatii abundente si cresteri considerabile ale debitelor cursurilor de apa din judet.
Ploi torentiale s-au semnalat si in alte zone ale Maramuresului, dar nu s-au semnalat inundatii. La Copalnic Manastur, raul Lapus, desi s-a umflat, a ramas in matca, primarul comunei Stefan Mihalca precizand ca de aceasta data localnicii au fost feriti de inundatii.
Imobile lovite de fulger in Lapusel, Recea si statiunea Izvoare
Tot in Maramures, mai multe imobile au fost lovite de trasnet in cursul serii de marti, 20 mai. Astfel, in Lapusel, un depozit de furaje a fost fulgerat, pompierii reusind sastinga incendiul izbucnit in circa o ora. Pagubele provocate proprietarului Vasile Stan nu au fost estimate. O alta gospodarie a fost fulgerata la Recea. Doua autospeciale ale pompierilor militari si una a celor civili s-au deplasat la fata locului sa stinga flacarile.
Doua echipaje de pompieri s-au deplasat si in statiunea Izvoarele, situata la 30 km de Baia Mare, dupa ce un angajat a sunat la 112 ca sa anunte ca una dintre cabanele aflate in reabilitare a fost lovita de trasnet. Pana la sosirea pompierilor, jandarmii montani si angajatii au reusit sa localizeze si sa stinga focul cu mai multe extinctoare. Marele noroc a fost ca trasnetul a lovit transformatorul electric al cabanei si nu constructia. Muncitorii de la Electrica au sosit si au decuplat energia electrica pentru a reveni alte incidente.
Sursa: Vasile Dale, Meda Muntean
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult