Celebrul accelerator de particule de la CERN – Large Hardron Collider (LHC) – a fost oprit si nu va fi repus in functiune mai repede de primavara lui 2009, dupa ce specialistii au identificat mai multe probleme tehnice. Este un prim esec al proiectului, prin care se urmareste generarii unei serii de particule, printre care si bosonii Higgs. Anuntul inchiderii LHC pana la anul a fost facut in cursul serii de marti, 23 septembrie, printr-un comunicat de presa al CERN.
Cercetatorii au indicat ca s-a produs o uriasa scurgere de heliu in doua din sectoarele LHC, ceea ce a dus la defectarea a doua conexiuni electrice intre magnetii acceleratorului. Pana sa se poata face o inspectie completa va dura trei-patru saptamani, iar repunerea in functiune a LHC se va putea face abia peste patru sau cinci luni, au anuntat oficialii CERN.
LHC a fost oprit prima data la cateva zile de la lansare, la 10 septembrie, din cauza unei probleme electrice care a afectat sistemul de racire, iar apoi a fost oprit si repornit de doua ori, pentru ca la aproximativ doua saptamani de la derularea experiementului sa fie scos din functiune pentru o durata mai mare de timp.
Adrian Buzatu a explicat in site-ul fizicaparticulelor.ro ca defectiunea aparuta la LHC este denumita in stiinta „quench” – un fascicul de protoni a iesit din traiectoria circulara si a lovit unul din electromagneti ce, foarte rece fiind datorita heliului lichid cu care era in contact, conducea curentul electric foarte intens fara pierderi de caldura (era superconductor). Tehnicienii trebuie acum sa raceasca iarasi electromagnetii, sa aduca iarasi heliu lichid.
Sursa: I.O.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult