Dosarul ”Mita la Bac” – primul de acest gen instrumentat dupa un examen scolar – a fost finalizat si trimis spre solutionare magistratilor. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Cluj au dispus trimiterea in judecata a 125 de cadre didactice si candidati la examenul de bacalaureat, acuzati de ”fraudarea masiva a examenului desfasurat in sesiunea iunie-iulie 2008 la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii din Sighetu Marmatiei”. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Maramures.
Leordean Virginica Meda, directoarea Liceului particular ”George Pop de Basesti”, filiala Sighetu Marmatiei, este acuzata de trafic de influenta si dare de mita, ambele in forma continuata. Aceasta se afla si in prezent in stare de arest preventiv, pentru ca incercarile ei de a obtine eliberarea pe durata cercetarilor s-au incheiat cu esecuri repetate.
Ea a fost arestata preventiv in cursul zilei de joi, 10 iulie, initial pentru 29 de zile, manadatul fiindu-i prelungit de mai multe ori de atunci. Meda Leordean, in afara functiilor detinute director de studii la liceul privat si secretara la grupul scolar din Sighet, este si sotie de politist. In momentul retinerii ei, si-a recunoscut vinovatia, dar a contat mai putin.
O data cu directoarea a ”cazut”si o eleva a ei, Ileana Mirela Botici, in varsta de 36 ani, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de cumparare de influenta si complicitate la trafic de influenta.
Pe lista persoanelor trimise in judecata se afla insa si Aurica Puscas, presedinta Fundatiei Sfantul Anton de Padua din Ulmeni, patroana liceului si, de altfel, in acelasi timp si directoarea Grupului Scolar de stat din aceeasi localitate maramureseana. Aceasta este acuzata pentru infractiunea de cumparare de influenta.
Pe lista inculaptilor se regasesc si doi dintre membrii comisiei de bacalaureat de la Sighet, mai exact Ortensia Marchis, membru in comisia de evaluare zonala a lucrarilor de bacalaureat in sesiunea iunie-iulie 2008 – in sarcina careia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta, si Calin Paul Micu – vicepresedinte al comisiei de bacalaureat din Centrul de examen de la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de luare de mita.
Alte 38 de cadre didactice preuniversitare – asistenti cu atributii de supraveghere in comisia de examen de la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei, sunt si ei inculapti in dosarul ”Mita la bac”. Acestia sunt acuzati pentru luare de mita.
Lista completa a cadrelor didactice preuniversitare acuzate pentru luare de mita: Borodi Simona Lenuţa, Horvath Ileana Judit, Biro Andreea Elena, Dulfu Ioan Ştefan, Dobre Maria, Arba Gavrilă, Vaida Călin, Şiman Doina, Bendel Timea Marta, Dunca Viorica Elena, Iuhos Emese, Spătaru Iulişca, Ilieş Alina Maria, Ardelean Bogdan, Takacs Ferencz, Pesek Szilard Zoltan, Matuşca Adriana, Şteţca Ileana Alina, Bujor Marius Victor, Roatiş Cristina Ioana, Codrea Emilia, Iuga Ion, Hotea Gheorghe, Kiss Cristina Rita, Pop Rodica, Grijac Rebeca, Miel Nelu, Arba Maria, Borlean Eugenia, Coroian Mariş Sandu Maştei, Lazăr Lucian, Legmiler Maria, Nemeş Ileana, Petrovai Petru Carol, Pisuc Mihai, Pop Mihaela, Racz Petru Pavel, Stoianovici Genica.
De asemenea, au mai fost trimisi in judecata 82 de candidati la examenul de bacalaureat, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta.
Lista completa a elevilor de la Liceul ”George Pop de Basesti” Sighet trimisi in judecata: Ardelean Petru, Boşca Ioan Daniel, Borlean Laurenţiu Dumitru, Balea Ioan, Belea Simion, Baias Adrian Vasile, Baltă Irina Mihaela, Dunca Ileana, Bedeoan Vasile Petru, Bledea Marius Daniel, Bledea Viorel, Borca Vasile, Botiş Grigore Vasile, Buftea Ileană, Caia Ioan Sorin, Chindriş Adrian Dumitru, Ciornei Florin, Covaci Gheorghe Vasile, Crijan Norbert Antal, Danci Maria, Dohotar Nuţu, Dradici Daniela, Frazin Cosmin Vasile, Ghereben Aurica, Grad Oana Luciana, Hodor Ioan, Iuga Emil-George, Iuga Grigore, Iuga Anuţa, Lenghel Ileana Rodica, Leordean Gavrilă, Mariş Maria, Lingvai Istvan Lehel, Marina Ioan, Mariş Maria, Tcaciuc Otilia Magdalena, Mihalca Marian – Ionel, Nemesciuc Oana-Cristina, Mîrza Sorin, Mocian – Ardelean Cornel, Moiş Monica, Nan Ileana Mărioara, Nemeş Ştefan Gheorghe, Mujdar Petru, Neneştean Ioan, Nyikora Monica – Renata, Nyikora Norbert, Pop Rodica, Petreuş Ioan, Petrovan Marius Gheorghe, Pop Cosmin Adrian, Tamaş Florica, Pop Lucian, Rednic Vasile, Roman Petru, Sabou Cristian Bogdan, Şandor Marin Ioan, Sas Daniel Gabriel, Muntean Ileană, Tatiuc Ioan, Mich Ileana, Ulici Maria, Oros Grigoriţa-Elvira, Todorovici Ileana Mariana, Trifoi Ioan, Trifoi Ioan, Ulici Ioan, Ulici Mariana, Chira Maria, Visovan Ioan, Nan Ioan, Vişovan Ioan, Muntean Iacob Petru, Tăut Ioan, Sztrimbely Levente Josef, Roman Ioan Marian, Stan Oros Petru, Michnea Gheorghe, Mariş Adrian, Gavrilaş Mihai Tudor, Dohotar Ioan, Iuga Mariana.
Record de inculpati intr-un singur dosar
Procurorii DNA Cluj au precizat ca, in instrumentarea acestei cauze, au colaborat cu lucratori din cadrul Serviciului de Informatii si Protectie Interna Maramures. Acestia au precizat ca finalizarea anchetei penale si trimiterea in judecata a celor 125 nu exclude principiul prezumtiei de nevinovatie.
Este primul caz din analele justitiei maramuresene in care este adus in fata instantei un grup atat de mare de persoane, astfel incat se asteapta la un proces de durata pentru ca fiecare dintre cei 125 de inculapti trebuie audiat de catre completul de judecata. In urmatoarele zile, dosarul DNA Cluj urmeaza sa fie inregistrat, iar Tribunalul Maramures sa stabileasca si primul termen in proces.
Filmul fraudarii bac-ului a fost inregistrat de Parchetul Maramures
Ar fi de precizat ca ancheta in acest controversat caz a pornit chiar din Maramures, dupa ce procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Judetean au primit informatii care vizau o posibila fraudare a examenului de bacalaureat intr-un centru de examinare de la Sighet. Procurorii au primit informatii de la politie, iar apoi s-a mers pe fir, dupa cum a precizat procurorul-sef al Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures, Ioan Vasile Brisc.
Acesta a rememorat partea de inceput a anchetei, care a reusit sa faca valva in toata tara si de care s-a vorbit saptamani la rand. ”Noi am primit informatii de la politie, care ne-a adus la cunostinta faptul ca exista date potrivit carora s-ar da bani la un liceu pentru promovarea examenului de bacalaureat la un liceu din Sighet. In baza acestor informati, in colaborare cu SIPI, s-au organizat inregistrari video si audio din timpul examenelor si care au dovedit ca informatiile se confirma. Din inregistrari a rezultat in mod clar cum s-au petrecut lucrurile in sala de examen, la probele date de candidati. Filmarile au fost elocvente si nu puteau fi contestate”, a spus Ioan Vasile Brisc.
Dosarul a fost preluat in ancheta de procurorii DNA Cluj pentru ca suma depasea cu mult 10.000 de euro, cat este limita de competenta legala a procurorilor din parchetele judetene. S-a trecut apoi la perchezitii si apoi la emiterea de mandate de retinere, respectiv de arestare.
Aproximativ 30.000 de euro, colectati de la candidati
Potrivit rechizitoriului intocmit de catre procurorii anticoruptie, in cursul lunii iunie 2008, Meda Leordean, avand complicitatea elevei Ileana Botici, a pretins de la un numar de 113 absolventi ai scolii private ”George Pop de Basesti” din Sighet cate 1.000 lei, promitandu-le ca va interveni pe langa membrii comisiei de bacalaureat si pe langa profesorii supraveghetori pentru a le asigura promovarea examenului. Suma astfel primita de la elevi a fost de 106.000 lei (echivalentul a aproape 30.000 euro la acea data).
Directorul Liceului ”Petru Rares” din Targu Lapus, complice la frauda
Pentru a pune in practica cele promise candidatilor, directorea, sprijinita de eleva sa (interesata in promovarea examenului), a cooptat 39 de profesori (persoane incadrate la mai multe scoli din judetul Maramures, intre care si vicepresedintele comisiei) care sa le ajute la fraudare a examenului de bacalaureat.
Printre cei racolati s-a numarat si vicepresedintele comisiei, Calin Micu – director la Liceul Teoretic ”Petru Rares” din Targu Lapus. In schimbul unor sume de bani, acestia au fost pusi sa isi incalce constant atributiile pe care le aveau in calitate de membri ai comisiei si supraveghetori.
Supraveghetorii au inchis ochii pentru 100 de lei pe zi
Astfel, din rechizitoriu a reiesit ca in zilele de 27 iunie, 1, 2 si 3 iulie 2008, dupa ce Meda Leordean a multiplicat rezolvarile subiectelor extrase pentru examen – rezolvari realizate de mai multi profesori care nu fusesera implicati in infractiunile de corupere – le-a impartit candidatilor in salile de examen, chiar in timpul desfasurarii acestora.
Pentru a nu semnala fraudarea examenului, pentru a-i permite directoarei sa intre in salile de examen si sa distribuie elevilor solutiile subiectelor la probele scrise, iar apoi, sa le permita elevilor sa copieze de pe aceste solutii, fiecare cadru didactic supraveghetor din comisia de examen a primit de la inculpata, pentru fiecare zi de supraveghere cate 100 lei.
Vicepresedintele comisiei de bac din Sighet, tinut in lux
S-a mai retinut ca, vicepresedintele comisiei de bacalaureat, cunoscand implicarea colegei sale Meda Leordean in fraudarea examenului, i-a asigurat constat si nemijlocit ajutor in punerea in practica a activitatilor infractionale. Concret, acesta a grupat toti candidatii scolii particulare intr-o singura cladire pentru a-i inlesni inculpatei accesul in salile de examen si i-a furnizat acesteia, la fiecare proba scrisa, subiectele extrase spre a fi rezolvate si distribuite candidatilor aflati in examen.
Directoarea i-a platit lui Calin Micu contravaloarea serviciilor de cazare si masa de care acesta a beneficiat pe perioada sesiunii de bacalaureat la doua pensiuni de lux din Ocna Sugatag si Sighetu Marmatiei, in suma de 1.080 lei.
”Cumpararea” diplomelor de bac, favorizata si de patroana liceului privat
Pentru a asigura o buna notare a lucrarilor provenind de la candidatii la examenul de bacalaureat de la liceul particular, Aurora Puscas – presedinte al Fundatiei ”Sfantul Anton de Padua” – Ulmeni, care patroneaza si Liceul ”Georghe Pop de Basesti”, in cursul zilei de 27 iunie 2008, dupa prima proba scrisa, i-a promis lui Marchis Ortensia – membra in comisia zonala de evaluare – suma de 15.000 lei. In schimb, aceasta urma sa ii convinga pe colegii sai din comisie sa aiba o atitudine ingaduitoare la notarea lucrarilor respective. Suma de 15.000 de lei a fost data profesoarei – prin intermediul lui Leordean Virginica Meda in cursul zilei de 28 iunie 2008.
La data de 6 iulie 2008, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumelor de 70.000 lei si 1.750 euro ridicate de la domiciliul directoarei Meda Leordean, cu prilejul perchezitiei domiciliare efectuate in data de 5 iulie 2008. De atunci, au avut loc sute de audieri la sediul DNA Cluj, rand pe rand cei implicati recunoscandu-si vina. Cazul dovedeste insa amploarea coruptiei din sistemul educativ din Maramures si „suveica” formata intre elevi si profesori cu scopul cumpararii de diplome.
CITESTE SI:
Sursa: Meda Muntean