Premierul Calin Popescu Tariceanu a efectuat azi, 14 august, o vizita in Maramures, ca sa vada dezastrul produs de inundatiile de la sfarsitul lunii iulie. El s-a deplasat la Viseu de Sus, unde a stat pentru aproximativ trei ore. In acest rastimp, seful guvernului s-a deplasat pe valea Vaserului, in zona podului rupt de viitura de la sfarsitul lunii iulie, a discutat cu familiile ale caror case au fost avariate in timpul inundatiilor si a avut o intalnire cu primarii localitatilor de pe valea Izei si valea Viseului, precum si din alte zone ale judetului afectate de inundatiile recente. Vizita la Viseu de Sus s-a incheiat cu o poza de grup in fata primariei, Calin Popescu Tariceanu fotografiindu-se alaturi de primarii maramureseni… sinistrati.
UPDATE: Premierul Calin Popescu Tariceanu a decolat in jurul orei 12.15 de pe aeroportul din Baia Mare cu destinatia Viseu de Sus. In Baia Mare, el a facut doar transbordarea din avion in elicopterul cu care a facut deplasarea in teritoriu.
Premierul a ajuns la Viseu de Sus in jurul orei 13.00, unde a fost asteptat de prefectul Gyongyike Bondi, subprefectul Pamfil Bercean, precum si de toti primarii de pe valea Izei si Valea Viseului ale caror localitati au fost puternic afectate de inundatiile de la sfarsitul lunii iulie.
Coloana premierului s-a deplasat de la stadion, unde a aterizat elicopterul, direct la podul rupt de pe Valea Vaserului, pentru a primi informatii despre lucrarile care trebuie efectuate la fata locului. La intoarcerea de la podul rupt de viitura de pe Vaser si care a lasat izolate circa 200 de persoane, Tariceanu s-a oprit la casele avariate de inundatii, unde a discutat cu oamenii. El a aratat ca, din primele analize, reiese nevoia stramutarii locuintelor.
In jurul orei 14.00, el a discutat cu cetatenii ale caror case au fost avariate de viitura de pe Vaser, iar o jumatate de ora mai tarziu a sustinut o declaratie de presa in care a prezentat primele concluzii ale vizitei de la Viseu. In jurul orei 15.00, vizita premierului Calin Popescu Tariceanu s-a incheiat, nu inainte ca seful guvernului sa isi ia angajamentul sa sprijine Maramuresul.
Casele de pe Vaser ar putea fi stramutate cu cateva sute de metri
„Valea este ingusta in aceasta zona si la o prima constatare a reiesit ca e nevoie de mutarea caselor cu cateva sute de metri mai in spate de amplasamentul actual, mai ales ca am inteles ca exista teren. In aceste conditii, se evita alte probleme pe viitor. Guvernul va acorda sprijin pentru reconstructia caselor”, a declarat premierul. De asemenea, acesta a mai spus ca se impune executia unor aparari de maluri, pentru ca altfel la orice debit mai crescut al Vaserului se va ajunge iar la inundatii.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a facut si o declaratie de presa la sediul Primariei Viseu de Sus, unde au fost convocati la sedinta primarii din zonele afectate de inundatii – pe Valea Viseului si Valea Izei. El a spus ca Maramuresul a beneficiat de sprijin si va mai beneficia.
Pod provizoriu in locul celui rupt de viitura de pe Vaser
Un subiect pus in discutie de premier a fost cel al podului rupt, despre care a spus ca urmeaza sa fie refacut, mai ales ca nu se poate ca o zona intreaga sa ramana izolata. „Am fost pe Valea Vaserului, sa vedem podul distrus si vom incerca sa gasim o solutie. Deja doamna prefect s-a implicat si a incercat sa vina cu una, propunand un pod provizoriu din cele folosite de Armata. Mai sunt si alte solutii. Se vor face calcule, iar inginerii vor decide”, a spus Tariceanu, care a mai adaugat ca e nevoie si de refacerea rapida a drumului rupt de pe Valea Vaserului, astfel incat sa se poata relua traficul rutier.
CITESTE SI:
Guvernul a acordat cateva sute de milioane de lei pentru amenajari de albii si regularizari
Seful guvernului a spus ca s-au alocat mai multe sume de bani Maramuresului in sedinta de guvern de ieri, 13 august, atat din fondul de rezerva, cat si din cel de mediu. Banii sunt destinati pentru efectuarea lucrarilor de regularizari si amenajari pe majoritatea cursurilor de apa din localitatile afectate de inundatiile de la sfarsitul lunii iulie. Astfel sunt prevazute lucrari pe raurile Viseu, Iza, Ruscova.
Din delegatia care l-a insotit pe Tariceanu au facut parte secretarii de stat Horia Irimia, Stefan Petrache si Septimiu Buzasu – din cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei, Ministerului Internelor si Reformei Administrative, respectiv Ministerulului Transporturilor, precum si consilierul personal al acestuia, Ioan Roman – fost director al Spitalului Judetean Baia Mare. In Viseu de Sus s-au facut pregatiri speciale pentru vizita sefului de guvern, in zonele afectate fiind mobilizate utilaje care sa creeze o atmosfera de adevarat santier.
Primarul din Viseu de Sus si-a intocmit un top al problemelor
Premierul Calin Popescu Tariceanu a calcat pe urmele presedintelui Traian Basescu, precum si a mai multor ministri din cabinetul sau, care deja au fost in zona. Seful guvernului a dorit sa vada urmele calamitatilor provocate de inudantiile de pe Valea Vaserului, una dintre zonele cele mai afectate ale judetului.
Primarul din Viseu de Sus, Vasile Ciolpan, a declarat, inainte de sosirea lui Tariceanu, ca ”o sa incercam sa ii spunem cat mai multe din problemele noastre”. El a aratat ca ”nu o sa ii facem noi programul, pentru ca dansul oricum va merge acolo unde va dori, insa ii vom arata podul rupt si ii vom spune ca sunt aproximativ 200 de case la care nu se mai poate ajunge decat cu carul, dar si asa in conditii grele. Sunt foarte multe de vazut in Viseu. Avem alunecari de teren, trebuie sa facem aparari de maluri, pentru ca altfel iar o sa avem probleme. De asemenea, il vom ruga sa ne sprijine sa refacem calea ferata a Mocanitei pana la ultima casa, pentru ca acum oamenii nu au cum sa se deplaseze si sunt ca izolati”. Vasile Ciolpan a precizat ca are o lista lunga pe care ar vrea sa o prezinte premierului Tariceanu doar timp sa aiba la dispozitie pentru asa ceva.
Oficialii din Cabinetul Tariceanu au transmis in seara zilei de miercuri programul premierului pentru ziua urmatoare, 14 august, in care este anuntata vizita acestuia in Maramures. Programul este mai mult decat succint. Vezi programul lui Tariceanu in Maramures…
Inundatiile din Maramures si Moldova – subiect principal al sedintei de guvern
Guvernul a discutat in sedinta de miercuri, 13 august, despre inlaturarea efectelor inundatiilor de la sfarsitul lunii trecute si sprijinirea populatiei sinistrate si a aprobat, in acest sens, mai multe hotarari pentru acordarea de ajutoare umanitare si de urgenta, dar si pentru refacerea caselor si a infrastructurii distruse sau avariate, a anuntat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu.
„Angajamentul nostru este acela de a reconstrui cele aproximativ 1.500 de case distruse si este important ca reconstructia sa se finalizeze pana la venirea iernii”, a spus primul-ministru.
Casele pentru sinstrati vor fi ridicate ”la rosu”
Guvernul a mai stabilit in sedinta de miercuri ca lucrarile de demolare si reconstruire a locuintelor distruse de inundatii se vor realiza prin contractarea lor cu antreprenori specializati de catre primarii localitatilor in care acestea sunt amplasate. Materialele principale pentru reconstructia caselor se asigura de catre primarii. Locuintele vor fi reconstruite „la rosu” (fara finisaje si dotari) si vor avea maxim doua camere. Dotarile vor fi contractate si finantate de beneficiarii locuintelor din resurse proprii, inclusiv din resurse provenite din ajutoare, sponsorizari si donatii.
Lucrarile de reparare sau reabilitare a locuintelor vor fi realizate in regie proprie sau prin contractarea lor de catre proprietari cu prestatori de servicii si executanti specializati. Materialele principale pentru reabilitarea locuintelor se asigura de catre primarii. Sumele necesare pentru repararea si reabilitarea locuintelor se aloca, sub forma de ajutoare in bani, catre proprietarii locuintelor afectate. Asistenta tehnica pentru evaluarea lucrarilor de reabilitare sau reconstruire necesare, precum si pe parcursul executiei acestor lucrari se asigura de catre Consiliul Judetean, prin personal autorizat conform legii.
Peste 10 milioane de lei noi scosi din rezerva de stat
Guvernul a mai hotarat miercuri alocarea a 10.242.500 lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia sa, prevazut in bugetul de stat pe anul 2008, pentru acordarea de ajutoare banesti destinate repararii locuintelor afectate de calamitati naturale. Anuntul a fost facut de ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, banii urmand sa ajunga in judetele Bacau, Botosani, Iasi, Maramures, Neamt si Suceava.
Ministrul Laszlo Borbely a precizat ca ajutoarele banesti au valoarea de 2.500 lei pentru repararea unei locuinte cu avarii nestructurale si se acorda potrivit prevederilor Programului de reparare/reabilitare si reconstruire a unor locuinte afectate de calamitatile naturale produse in luna iulie 2008, aprobat prin HG nr. 801/2008, in baza anchetelor sociale si a inventarierii locuintelor afectate de calamitati naturale.
Sursa: M.M.