Câteva kilograme în minus înaintea sărbătorilor de iarnă sună bine. Însă nici astăzi nu vă vorbim despre o anume cură de slăbire.
Vă spunem, în schimb, că un concentrat proteic fără pic de grăsime, așa cum este urda, accelerează arderile în orice dietă.
Am remarcat că mulți se feresc de această brânză, motivând că este înecăcioasă. Se întâmplă, însă numai dacă nu a fost preparată corect, la temperatură mică.
Mărginimea Sibiului. Găsim aici două surori care nu pierd nimic din valorosul lapte de vacă și bivoliță. În această perioadă nu există lapte de oaie. Pentru că animalele se pregătesc să fete.
Delia Foficas, producător brânzeturi tradiționale: “Nu contează că e de oaie sau de vacă, contează foarte mult cu câtă grijă e făcută. La fiert, zerul pe care îl obținem de la telemea sau de la caș sau de la cașcaval e foarte gras. Iese o urdă foarte cremoasă, dacă o fierbem cu atenție și o luăm cu sita, rămâne moale. Dacă un pic am neglijat-o, atunci devine tare.”
Livia Voinica, producător brânzeturi tradiționale: “Pentru ca urda să iasă cremoasă trebuie ca ce se ridică deasupa să fie luat ușor. Dacă o lăsăm mai mult în zerul fierbinte, ea devine tare, înecăcioasă la gust.”
Urda caldă, nescursă, se numește jîntiță în zonă. Hai să spunem că e cel mai bun… baton de slăbit. Fără aditivii pe care îi conține un baton. 300 de grame pe zi. Proteină pură, fără pic de grăsime. Vorbim de fapt despre singurul tip de brânză fără grăsime!
Aceste îmbinări în trei se petrec normal în corpul uman cu alimente de calitate. Urda e unul dintre ele.
Găsim, la polul opus, brânzeturile supuse procesarilor industriale multiple. Spre exemplu branza topită. Proteinele mult prea industializate din mâncare devin un balast pentru corpul uman. Îi forțează toate sistemele biologice și în niciun caz nu ajută la construcția celulară care se petrece în fiecare lună.