Vezi VIDEO
Autoritatile din Somcuta Mare spera ca schimbarile facute la nivelul Ministerului Sanatatii sa fie de bun augur pentru spitalul din localitate, pe care il doresc repus in circuitul medical. Reprezentantii primariei au facut deja solicitari la centru pentru investitii in cladirea inchisa in 2011 si cred ca noul ministru Eugen Nicolaescu, care nu este de acord cu restructurarile dispuse acum doi ani, ar putea lua masuri astfel incat localitatea sa fie dotata macar cu o ambulanta SMURD iar centrul medico-social sa functioneze ca un ambulatoriu in care sa fie preluate cazurile urgente.
In zona Somcuta exista aproximativ 30.000 oameni care erau deserviti de spitalul local si care, la ora actuala, sunt nevoiti sa vina in Baia Mare daca au nevoie de ajutorul unui medic. Lacatul e in continuare pus pe usa unitatii medicale, insa autoritatile locale nu au renuntat la gandul ca Somcuta Mare va avea pe viitor un spital functional.
„Avem acel centru medico-social pentru care dorim sa organizam licitatii si sa ii dam drumul. Ar fi nevoie de acel ambulatoriu – sa readucem cel putin serviciile medicale existente la data inchiderii centrului de sanatate, pentru ca inchiderea a avut un impact extraordinar de negativ fata de populatie, care simte lipsa acestor servicii”, a declarat, pentru eMaramures, primarul din Somcuta Mare, Florin Talpos.
Pentru a asigura ajutorul medical de urgenta, s-a inaintat la Bucuresti un proiect care prevede ca localitatea sa fie dotata cu o ambulanta SMURD. Aceasta ar urma sa functioneze in cadrul punctului de lucru al pompierilor din Somcuta Mare iar echipajul de prim-ajutor ar completa activitatea substatiei Serviciului Judetean de Ambulanta din Somcuta Mare.
„Noi am depus la Ministerul de Interne, in luna septembrie-octombrie, un proiect pentru a primi o finantare pe care sa o folosim pentru reabilitarea si recompartimentarea punctului de lucru. Dorim sa facem demersuri si, in conditiile in care vom avea spatiul optim, sa reusim sa aducem si o autospeciala SMURD in zona, pentru ca noi deservim aici sase localitati”, a mai spus primarul localitatii.
Un alt spital inchis in 2011 este cel din Baia Sprie. Si acolo autoritatile locale au incercat redeschiderea unitatii demarand un parteneriat public-privat. Edilii au pus in vanzare actiuni la pretul de 20 lei, care pot fi achizitionate de cei interesati, dar deocamdata nu au strans necesarul pentru ca initiativa medicala sa poata fi demarata.
Sursa: Andrei Gherghel