Calculele facute de Ministerul Sanatatii si de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate indica faptul ca o prima etapa de crestere sustenabila a salariilor in sistemul sanitar ar putea fi facuta din octombrie, a declarat luni, dupa discutiile de la MS, prim-vicepresedintele Sanitas, Marius Sepi.
Liderul sindical a declarat, la finalul discutiilor pe care le-a avut cu ministrul Nicolae Banicioiu, ca se doreste o crestere mai substantiala a salariilor mici din sanatate, iar din calculele facute pana acum ar fi rezultat ca este posibila o prima crestere incepand din luna octombrie.
Marius Sepi a precizat ca pana acum nu s-a discutat despre procentele de crestere, urmand ca acest lucru sa fie discutat si negociat in cursul zilei de marti, cand ministrul Sanatatii ar trebui sa aiba intalniri cu alti actori din domeniu, dar si cu premierul Victor Ponta.
„Noi nu am discutat procente. Ce pot sa va spun este ca, daca pentru bugetari, pana in acest moment, stim ca ar fi trei etape de crestere, pentru sanatate se prefigureaza patru etape de crestere pentru a fi sustenabil. Daca noi am spune acum colegilor nostri, peste 200.000 de salariati, ca de maine se dubleaza sau se tripleaza salariile in conditiile in care vedem cifrele avansate de Ministerul Sanatatii si Ministerul de Finante, ar fi o prostie din partea noastra. Suntem lideri responsabili, avem in spate 110.000 de membri de sindicat care ne-au dat mandat ca, esalonat, sa le creasca salariile. Suntem interesati sa crestem repede salariile mici din sanatate, sa asiguram conditii mai bune pentru spitale”, a spus Sepi.
El a mai spus ca in draftul Legii salarizarii este prevazuta o crestere de 73 la suta pentru intreg sistemul sanitar, dar totul depinde de Codul fiscal si de Legea bugetului. „Pe noi ne intereseaza care este economia facuta prin introducerea cardului national de sanatate. Vrem niste calcule clare pe care sa si le asume Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari, impreuna cu premierul si cu cei de la Ministerul de Finante, prentu ca vrem sa avem o lege sustenabila”, a mai spus liderul sindical.
El a mai precizat ca Federatia Sanitas reuneste medici, asistenti medicali, personal tehnic administrativ, farmacisti, fochisti etc, iar negocierile privind cresterile salariale ii vizeaza pe toti.
„Vazand noua grila de salarizare propusa, sunt multumit. Medicii cu care am discutat au fost foarte clari: doua salarii medii pe economie, undeva la 3.700 de lei, ar fi suficient ca baza de plecare”, a mai spus Sepi. El a adaugat ca din documentele oficiale pe care le-a vazut, rezulta ca majorarile salariale ar trebui sa se faca pana in decembrie 2017, nu pana in 2018, cum s-a vehiculat.
„In octombrie sau decembrie ar putea fi prima etapa de crestere, in acest an. Vor fi cel putin doua etape de crestere in 2016 si urmatoarea ar putea fi in decembrie 2016, cu aplicabilitate din 2017”, a mai spus Marius Sepi. Intrebat daca medicii vor face greva, prim-vicepresedintele Sanitas a precizat ca, atata timp cat sunt negocieri, conducerea federatiei va respecta mandatul dat de consiliul national si legislatia in vigoare.
„La acest moment, greva generala poate sa organizeze doar un sindicat reprezentativ, adica Sanitas. In acest moment, nu avem acest mandat pentru ca suntem in negocieri. In cazul in care negocierile ar putea sa esueze, ceea ce nu cred, atunci Sanitas va urma procedurile legale si va face greva. Dar sa inciti oamenii pe Facebook ca faci greva generala, in conditiile in care sunt negocieri, mie mi se pare inutil”, a mai spus Sepi.
Reprezentantii Aliantei medicilor pentru modernizarea in sanatate a transmis luni seara ca s-au primit telefoane din partea unor reprezentanti guvernamentali pentru a participa la Guvern, in seara zilei de 17 august, „la discutii” despre eventuale mariri salariale pentru medici, insa au declinat invitatia.
„Pozitia Aliantei medicilor este ca discutiile despre maririle salariale trebuie sa aiba loc in cadrul unei agende clare, unde sa se discute pe solutii concrete de modernizare a sistemului de sanatate. Din pacate, in lipsa comunicarii unei astfel de agende clare de discutii din partea Guvernului, suntem pusi in situatia de a declina invitatia la aceasta intalnire. Dorinta noastra este sa putem performa un act medical de calitate pentru toti pacientii, din acest motiv este necesara o discutie serioasa cu Guvernul pe solutii concrete care sa conduca la modernizarea sistemului de sanatate din Romania”, au aratat reprezentatii Aliantei medicilor pentru modernizarea in sanatate.
Peste 21.000 de medici au aderat la un grup de initiativa pe Facebook, numit „Alianta medicilor pentru modernizarea in sanatate”, in urma deciziei Inaltei Curti de Casati si Justitie (ICCJ), conform careia medicii nu pot primi bani sau bunuri de la pacienti, intrucat sunt asimilati functionarilor publici.
Medicii cer cresterea salariilor din sanatate, pentru eliminarea platilor facute de pacienti. Potrivit deciziei ICCJ, chiar daca in articolul 34 alineatul 2 din Legea 46/2003 privind drepturile pacientului se arata ca „pacientul poate oferi angajatilor sau unitatii unde a fost ingrijit plati suplimentare sau donatii, cu respectarea legii”, medicul nu le poate accepta, deoarece legea interzice totodata primirea unor plati suplimentare sau donatii de catre acestia din urma.
Sursa: Mediafax