Următoarea variantă de COVID-19 care va ajunge în atenţia lumii va fi cu mult mai contagioasă decât Omicron, dar adevărata întrebare la care oamenii de ştiinţă trebuie să răspundă este dacă va fi sau nu mai mortală, au declarat reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Peste 21 de milioane de cazuri de COVID au fost raportate către OMS în cursul săptămânii trecute, stabilind un nou record mondial de cazuri săptămânale ca urmare a răspândirii Omicron, a declarat Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19, în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri transmise în direct pe canalele de socializare ale organismului ONU, relatează CNBC, potrivit Mediafax.
„Următoarea variantă îngrijorătoare va fi mai abilă, iar ceea ce vrem să spunem prin aceasta este că va fi mai transmisibilă, deoarece va trebui să depăşească varianta care circulă în prezent”, a spus Van Kerkhove.
„Marea întrebare este dacă viitoarele variante vor fi sau nu mai grave”, a adăugat ea.
Ea a avertizat că teoriile conform cărora virusul va continua să se transforme în tulpini mai blânde sunt fără fundament.
„Nu există nicio garanţie în acest sens. Sperăm că aşa va fi, dar nu există nicio garanţie în acest sens şi nu putem miza pe acest lucru”, a spus ea.
Mai mult, următoarea variantă a COVID ar putea, de asemenea, să eludeze protecţia oferită de vaccin.
Pfizer şi BioNTech au început marţi să testeze un vaccin anti-COVID care vizează în mod specific varianta Omicron, în timp ce cresc îngrijorările că vaccinurile actuale nu rezistă împotriva infecţiilor şi a formelor uşoare cauzate de tulpina descoperită în urmă cu puţin peste două luni.
„Virusul va continua să evolueze înainte de a se stabiliza într-un tipar”, a declarat Mike Ryan. El a spus că se speră că se va stabili la un nivel scăzut de transmitere, cu posibile epidemii ocazionale. Acesta ar putea deveni mai mult sezonier sau ar putea afecta doar grupurile vulnerabile, a precizat el.
Nivelul de risc asociat variantei Omicron a noului coronavirus este în continuare foarte ridicat, a estimat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în raportul său săptămânal, în contextul în care numărul cazurilor de COVID-19 a stabilit un nou record săptămâna trecută.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a precizat că numărul cazurilor noi de COVID-19 a crescut cu 5% pe parcursul săptămânii trecute, comparativ cu procentul de 20% înregistrat în săptămâna precedentă. Rata de incidenţă globală a crescut astfel într-un „ritm mai lent”, a subliniat acelaşi raport.
OMS a raportat, de asemenea, 50.000 de decese noi asociate COVID-19, un număr stabil în raport cu cel înregistrat săptămâna trecută.
Varianta Omicron rămâne dominantă la nivel mondial. Prevalenţa variantei Delta este „în scădere continuă”, în timp ce variantele Alfa, Beta şi Gamma au o circulaţie „foarte slabă”.
„Ţările care s-au confruntat cu o creştere a numărului de cazuri de Omicron în noiembrie şi decembrie 2021 constată sau încep să constate o scădere a numărului de cazuri în prezent”, precizează raportul OMS, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Omicron reprezintă 89,1% din totalul probelor biologice colectate şi examinate în ultimele 30 de zile.
Statisticile medicale, disponibile în baza de date globală GISAID, arată că varianta Delta a noului coronavirus, în trecut dominantă, nu mai reprezintă decât 10,7% din totalul cazurilor confirmate în perioada actuală.