USRPLUS devine tot mai mult un partid-balama care va avea unicul rol de a ajuta PNL să formeze majoritatea parlamentară, mai ales că echipa Barna-Cioloș a pus stăpânire pe liste și în multe județe promovează oameni fără notorietate politică.
Problema cu oamenii fără notorietate politică e tocmai aceea că la alegerile parlamentare aceștia nu au șansa să crească, ci se bazează strict pe puterea partidului. Echipa Barna-Cioloș mizează pe faptul că așa-zisul electorat pluserist va vota lista indiferent cine se va afla pe ea. Probabil rațiunea din spatele acestei idei e aceea că electoratul va fugi de un vot PSD. Doar că electoratul pluserist și PSD nu au avut niciodată ceva în comun, așa că cine va fi dezamăgit de scandalul din USRPLUS poate fugi spre PNL.
Votul politic al USRPLUS la nivelul întregii țări este de 6,65%, la alegerile locale din 2020, după cum a anunțat BEC. Dar partidul mai adună ceva voturi din diferitele alianțe pe care le-a avut prin țară, însă chiar și așa, se estimează că ar ajunge la cel mult 10,3%, potrivit sociologului Mircea Kivu.
Rezultatul nu este deloc bun sau motiv de bucurie. Acele câteva surprize în marile orașe nu-i ajută pe USRPLUS să crească în teritoriu. La alegerile locale, partidul condus de Barna și Cioloș nu a avut candidați în toată țara. Tocmai de aici se vede slabul management al echipei conduse de Dan Barna și Cristian Ghinea. Dacă în 4 ani nu au reușit să se dezvolte în toată țara și au rămas doar la 50-60%, atunci problemele sunt mult mai mari.
USRPLUS mizează pe faptul că la alegerile legislative de pe 6 decembrie vor vota și românii din străinătate, unde partidul a avut succes în trecut. Doar că votul din diaspora nu va mai fi la fel ca în 2019. Cel mai probabil vor fi mai puține secții de votare și va fi interzisă adunarea în fața secțiilor, deoarece multe țări sunt aproape de lockdown.
La alegerile parlamentare, USRPLUS vor candida sub formă de alianță, deoarece fuziunea n-a fost oficializată în instanță. Pragul pentru o alianță este de 8%. Dacă USRPLUS ia mai puțin de 8% nu va intra în Parlamentul României. De la 10% la 8% nu e cale lungă și cu atât de multe scandaluri ar putea fi ușor de ajuns.
Echipa Barna-Cioloș controlează listele
Oamenii care au însemnat ceva pentru USR în ultimii 4 ani – Mihai Goțiu, Vlad Alexandrescu, Emanuel Ungureanu etc – nu vor deschide listele și nu vor putea să mobilizeze electoratul. De aceea ideea de a propune oameni noi, complet anonimi, nu are niciun sens la alegerile parlamentare. În orice caz, oamenii pe care îi propune USRPLUS nu vor avea oportunitatea de a-și face o imagine într-un timp atât de scurt, în orașe atât de mari precum Cluj sau București. Alegerile parlamentare sunt mai mult despre partid decât despre candidați, însă electoratul pluserist nu votează cu fidelitate partidul indiferent cine va fi pe listă.
Apoi dacă vorbim de programul de guvernare, USRPLUS are unul îndreptat strict spre antreprenori, ceea ce îl transformă în partid de nișă. Programul de guvernare al USRPLUS este capitalism neoliberal, dacă ar fi să-i căutăm o ideologie. Cu privatizarea educației și sănătății sau reducerea taxelor pentru companii USRPLUS nu are cum să convingă cetățenii de rând. Deci nici măcar oferta politică nu-i ajută să atragă voturi.
Dan Barna, Dacian Cioloș, Cristian Ghinea, Vlad Voiculescu, Claudiu Năsui sunt oamenii care au orchestrat atacul pentru listele USRPLUS la alegerile parlamentare. Dacă pe 6 decembrie vor obține un rezultat sub 10%, eșecul va fi doar al lor, deoarece nu au înțeles nici ce înseamnă o pandemie și nici atât cum aceasta reușește să schimbe politica din România. Discursul USRPLUS a rămas același text vag „O Românie fără hoție” care reprezintă doar o rimă la întâmplare, într-un context politic în care se vorbește despre sănătatea oamenilor, nu despre hoție. Și când e vorba de sănătate și este evident că avem nevoie de investiții în spitalele de stat, USRPLUS vine și spune că vrea privatizarea sănătății. Numai din această poziționare se înțelege adevărata incapacitate a pluseriștilor de a se integra pe scena politică din România și ne arată că nu pot desluși problemele urgente ale cetățenilor. USRPLUS nu e un partid care ține cont de nevoile și problemele oamenilor, ci consideră că nevoile membrilor de partid sunt și ale cetățenilor. USRPLUS a ajuns un partid care își promovează propriile nevoi și luptă pentru acestea, într-o Românie care se confruntă cu alte probleme, precum pandemia coronavirus. USRPLUS a fost inexistent în această pandemie, a fugit de orice responsabilitate.
psnews.ro