O mie de lei. Atât cheltuie şoferii români ca să-şi pregătească maşina pentru iarnă, arată un studiu recent. În aceşti bani intră cauciucurile noi, dar şi verificările ce trebuie făcute pentru a ne asigura că autoturismul nu ne face surprize.
Studiul arată că românii forţează utilizarea anvelopelor peste limita maximă de folosire. Specialiştii vă recomandă să le schimbaţi o dată la şase ani. Dacă nu faceţi asta, frânarea nu se mai face în condiţii optime, iar riscul de explozie a cauciucului creşte.
Pentru o mai bună eficienţă a pneurilor, este bine să le schimbaţi atunci când temperatura scade sub şapte grade Celsius. Cauciucul din anvelopele de iarnă este mai moale, mai rezistent la frig și are o aderență mai bună pe suprafețe alunecoase.
Atunci când alegeţi anvelopele noi, fiţi atenţi la etichetă. Aceasta vă arată caracteristicile de siguranţă şi de mediu. Adică: frânarea în condiţii de siguranţă, marcată cu litere de la A – pentru cele mai bune performanţe, la G; consumul de carburant şi economia de combustibil, evaluate cu aceleaşi litere.
Diferenţa de consum între o anvelopă clasa A şi una clasa G este de 7,5%. Atenţie şi la nivelul de zgomot pentru anvelope. Trebuie să se situeze sub 70 de decibeli. Pe lângă asta, trebuie să verificaţi bateria, nivelul şi concentraţia antigelului, uleiul de motor, termostatul, şi ambreiajul.care va fi suprasolicitat iarna.
Asiguraţi-vă si că aveţi în portbagaj: lanţuri pentru roţi, o lopată, racletă şi un lanţ pentru tractare.