Proiectul de modificare a Legii minelor va fi pus din nou in dezbaterea Parlamentului, iar unul dintre initiatorii acestuia, senatorul Gheorghe Funar, crede ca nu vor mai fi probleme la vot. Acesta a spus ca in aceasta luna exista toate sansele ca membrii Camerei Superioare a Parlementului sa voteze proiectul legislativ prin care se va interzice utilizarea cianurii in minerit. Potrivit senatorului, masura nu va afecta insa societatea Romaltin, cea care a preluat uzina Transgold din Baia Mare.
Prezent vineri in Maramures, Gheorghe Funar a declarat ca actul normativ va fi modificat, asa cum au propus el si colegul sau de la UDMR Ekstein Kovacs. ”Suntem pe cale sa schimbam legea si sa oprim astfel jaful planificat sa aiba loc la Rosia Montana, unde s-a spus ca se vor folosi 200 de milioane de kilograme de cianura pentru extragerea aurului din zona. Unii care s-au imbolnavit de dolarita, si-au propus sa dinamiteze toata comuna ca sa poate extrage 800 de tone de aur din zona, adica de opt ori cantitatea rezervei de aur a Romaniei”, a declarat senatorul.
Gheorghe Funar a precizat insa ca ”intericerea cianurii in minerit probabil va fi extinsa in toata Europa, pentru ca Parlamentul European o va transforma in directiva”. Acesta nu a avansat vreun termen, dar a lasat sa se inteleaga ca ar fi un curent favorabil luarii unei asemenea decizii, mai ales dupa scandalul legat de poluarea cu cianuri a bazinului hidrografic al Tisei dupa spargerea iazului de decantare de la Bozanta al SC Aurul.
El a precizat ca interzicerea utilizarii cianurilor in minerit este necesara, mai ales dupa accidentul ecologic care a avut loc la inceputul anului 2000 la societatea Aurul si care a dus la declansarea unui scandal international. Senatorul a spus insa ca adoptarea proiectului nu va afecta si activitatea firmei Romaltin, fosta Transgold, fosta Aurul, care in cursul anului trecut a fost cumparata de compania KazakhGold. Uzina din Baia Mare are ca procedeu de extractie a aurului tot o tehnologie prin cianurare, insa nu este in functiune pentru ca nu a obtinut toate autorizatiile de mediu.
Foto: SC Romaltyn, fosta uzina Transgold Baia Mare (c) eMM.ro
Sursa: M.M.