Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a cedat Romplumb, odata de alte 15 societati care erau in subordinea ministerului economiei, iar AVAS are acum misiunea sa caute acestora noi proprietari. Reprezentantii institutiei s-au angajat sa inceapa procedurile foarte curand, astfel incat pana la finele acestui an procesul de privatizare sa fie incheiat.
AVAS a mentionat insa ca sansele de vanzare sunt mici, oficilaii precizand ca peste 80% din societatile comerciale cu capital majoritar de stat avute in portofoliu nu sunt atractive la privatizare. Nu s-au dat nume, insa uzina baimareana s-ar putea numara lejer printre ele date fiind problemele majore de aliniere la standardele de mediu.
Statul roman detine in prezent 96,2% din actiunile uzinei baimarene, restul fiind in posesia angajatilor care mai au vechi cupoane si in cea a societatii Conef Bucuresti.
Directorul Romplumb, Vasile Uta, nu stia ca societatea pe care o conduce a fost pusa pe lista unitatilor ce urmeaza sa fie scoase la vanzare. “Trecerea de la OPSPI la AVAS e impusa de Uniunea Europeana, eu unul nu pot decat sa pun la dispozitie documentele care mi se solicita si sa astept sa se ia o decizie.”
Vasile Uta nu a vrut sa comenteze daca Romplumb este sau nu privatizabila in momentul de fata. A lasat totusi sa se inteleaga ca e posibil sa nu fie gasit prea repede un investitor pentru uzina din Baia Mare.
“De la a pune o societate pe lista pana la privatizare e cale lunga. Eu fac aici ce mi se cere si nu pot sa apreciez din pozitia pe care o am daca o investitie la Romplumb ar fi sau nu profitabila”, a afirmat directorul.
Conducerea uzinei baimarene are insa la ora actuala pe cap probleme mult mai mari decat viitoarea privatizare. Deocamdata autorizatiile care sa permita pe viitor functionarea societatii lipsesc, iar amenzile se aduna luna dupa luna pentru se incalca flagrant legislatia de protectie a mediului. De altfel, Agentia Regionala de Mediu de la Cluj a refuzat sa ii elibereze autorizatia integrata de mediu.
Reprezentantii societatii baimarene cred ca aceasta problema va fi rezolvata pana in primavara acestui an, fapt care daca se va adeveri ar putea sa schimbe balanta in ochii potentialilor investitori.
Sursa: Larisa Tivadar